Håll dig på stigen – gör utflykter ansvarsfullt

Vår stad erbjuder enorma möjligheter att njuta av den vackra lokala naturen både i skogarna och till havs. Men populariteten av att röra sig i naturen syns också som nedskräpning och slitage på naturen, även i skyddsområden. På denna sida hittar du tips för friluftsliv i Helsingfors natur och ansvarsfulla utflykter på naturdestinationernas stigar.
Mies ja lapsi seisovat katselutasanteella rehevän kosteikon äärellä
Ansvarsfull vandring lämnar inga spår i naturen. Bild: Raisa Ranta

Ansvarsfullt friluftsliv i Helsingfors

Läs här tips och instruktioner om hur en ansvarsfull friluftsmänniska rör sig med respekt för naturen och med hänsyn till de speciella egenskaperna hos områdena. Vandra utan att lämna spår!

Vill du värma upp din matsäck eller tälta? Att bekanta sig med naturdestinationen i förväg gör utflykten smidigare och hjälper dig att hitta lämpliga rutter och eventuella tjänster. Bläddra bland våra utflyktstips och utforska Helsingfors naturdestinationer.

  • Utforska fastlandets naturdestinationer och öar samt innehållet om vandring på den nya webbplatsen:  Friluftsliv, parker och naturområden.
  • Naturskyddsområdets fridlysningsbestämmelser styr vandringen i särskilt känsliga naturområden. Bekanta dig med Helsingfors naturskyddsområden och naturminnesmärken och titta på Helsingfors naturinformation på kartan. Gå till webbplatsen Naturskydd och mångfald.
  • Utforska material om miljöfostran, såsom Skogsäventyrshäftet som handlar om ansvarsfulla utflykter, naturutflyktsvideor och de mest fantastiska naturupplevelserna i Helsingfors skriftligen på sidan Miljöfostran och naturcentret.
  • Ta en närmare titt på Helsingfors 12 naturutflyktsdestinationer inklusive kartor och naturinformation. Destinationernas mobilnaturstigar är lätta att följa i terrängen med platsinformationen i din mobiltelefon via Citynature.eu(Länk leder till extern tjänst)-webbplatsen.
  • Sök både Helsingfors naturattraktioner och andra bra utflyktsplatser på webbplatsen för Föreningen Nylands Friluftsområden rf, dvs. Uuvi(Länk leder till extern tjänst).
  • Utforska artobservationer gjorda av friluftsentusiaster i naturområden med iNaturalist(Länk leder till extern tjänst)-appen. Appen hjälper till att identifiera egna observationer och sparar information i Laji.fi-portalen, som också används för forskningssyften. Titta på en video om att använda appen iNaturalist (på finska).(Länk leder till extern tjänst)
  • Utforska huvudstadsregionens natur på kostnadsfria guidade naturutflykter som ordnas av kommunerna. Du hittar utflykterna i Huvudstadsregionens naturutflyktskalender som utkommer årligen. Den tryckta kalendern kommer ut i Helsingfors bibliotek på våren. Guidade naturutflykter.
En kvinna tar foton med en mobiltelefon.
Bild: Jussi Hellsten

Populära rekreationsområden har många användare, vilket kan leda till att naturen slits. Känsliga naturområden tål inte konstant trampning utanför de markerade rutterna. Som ett resultat av trampning försvinner växtligheten, stigarna breddas och nya stigar kan skapas. Miljön och arterna förändras medan naturen inte nödvändigtvis återgår till hur den var.

Slitage kan öka och stigarna breddas även på kort tid, vilket observerades under coronapandemin. År 2020 byggdes staket i Borgnäsets och Kallviksåsens naturskyddsområden för att spara på naturen utanför stigarna och ge slitna områden möjlighet att återhämta sig. Tillträdeskontroll och olika strukturer skyddar känsliga naturområden.

Att hålla sig på de markerade rutterna och huvudstigarna är ett enkelt sätt att skydda naturområden.

 

En motionär passerar en skylt som ber om att inte lämna stigen på en spång i Tomtbackas urskogsområde.
Bild: Mira Lainiola

Människor som rör sig i naturen har ett stort ansvar för hur naturen mår, men lyckligtvis är det lätt att vandra ansvarsfullt. Detta är särskilt viktigt när många besöker naturområdet. Å andra sidan kan även en enda vårdslös eldhanteringsgång, en olaglig lägereld eller en frisläppt hund på ett fågelskär orsaka omfattande skador.

Så här njuter du av Helsingfors natur på ett klokt sätt

  • Gör upp eld endast på markerade platser, matlagningsplatser och officiella eldstäder. Ta med egen ved om det behövs riv inte material för brasan från den omgivande naturen.

  • Under varning för gräs- eller skogsbrand får man endast göra upp eld i skorstensförsedda matlagningsplatser med särskild försiktighet. Under varningarna rekommenderar vi matsäck som inte kräver öppen eld. Kontrollera gällande varningar på Meteorologiska institutets webbplats(Länk leder till extern tjänst).

  • Skräpkorgarna i friluftsområdena fylls snabbt. Vandra skräpfritt genom att packa din lunch i lådor och termos hemma. Ta en soppåse med dig – du kan plocka upp skräp som har hamnat i naturen.

  • Håll husdjur kopplade hela tiden. Var uppmärksam på att ditt husdjur inte stör fåglar eller andra djur och deras ungar under häckningssäsongen. Håll även avstånd själv. Fåglar häckar i närheten av våra rutter, till exempel i Helsingfors centrum i Tölöviken. 

  • Skydda naturen från slitage – håll dig på markerade rutter och stigar.

  • Njut av naturens frid och bevara den.

En kopplad hund med en person i skogen.
Bild: Jussi Hellsten

Helsingfors har cirka 130 kilometer kustlinje och 300 öar. Webbplatsen Naturvisdom för båtägare guidar både erfarna skeppare och nya sjötrafikanter att njuta av sjöfarten i Helsingfors med hänsyn till naturen. Ungefär hälften av Helsingfors naturskyddsområden ligger i skärgården, och det är förbjudet att gå i land på vissa öar och fågelskär under häckningssäsongen (vanligtvis 1.4–15.8). När man rör sig på vattnet ska man också behålla ett avstånd på 25–50 meter till dessa skär.

Skärgården är känslig för slitage och även utsatt för nedskräpning. Ett enkelt sätt att skydda även marina naturområden är att bekanta dig med de markerade rutterna och spelreglerna i förväg. Plocka upp tips för smart rörlighet på vattnet och i skärgården från webbplatsen.

Naturvisdom för båtägare(Länk leder till extern tjänst)

Paddlare syns mellan klippor ute till havs.
Bild: Natura Viva

Om du upptäcker en brand i ett naturområde, ring alltid det allmänna nödnumret 112. Vid behov kan du också nå polisen och båtpolisen via det allmänna nödnumret.

Om du ser landstigningar på skyddade öar eller rörelse i skyddade fågelvatten under sommarsäsongen från 1.4–15.8, ring 112. Om du är osäker på om aktiviteten är laglig kan du kontakta naturövervakaren under kontorstid (tfn 050 364 9001) eller miljötjänster (kundtjänst tfn 09 310 22111) jouröppet.

Du kan skicka oss ett meddelande om obehöriga eldstäder och nedskräpade matlagningsplatser via responssystemet(Länk leder till extern tjänst). Öppen eld i ett naturskyddsområde är alltid olaglig och bör släckas. I nödfall, kontakta polisen via nödnumret.

Två skäggdoppingar vid ett bo.
Bild: Eero Haapanen

Trygga fåglarnas häckningstid

Håll avstånd till häckande fåglar, både längs stigar och på vattnet. Att störa häckningen av alla fåglar och skada deras bon är förbjudet enligt naturvårdslagen.

Se ett videoklipp på häckningsfrid (på finska)(Länk leder till extern tjänst)

Uppmärksamma på naturskyddsområdena

I naturskyddsområden är det särskilt viktigt att motionären tar hänsyn till hur området används på ett hållbart sätt. Läs här vilka anvisningar som är förknippade med att röra sig i naturskyddsområdet.

Den primära uppgiften för naturskyddsområden är att skydda naturen i området. Därför har användningen av naturskyddsområden begränsats genom fridlysningsbestämmelser. Många naturskyddsområden är emellertid också populära rekreationsområden.  Se naturskyddsområdena på kartan och kontrollera om ditt utflyktsmål ligger i ett naturskyddsområde.(Länk leder till extern tjänst). Genom att klicka på naturskyddsområdet på kartan kan du hitta områdets skyddsbestämmelser i skyddsbeslutet. Det finns områdesspecifika skillnader i restriktionerna för naturskyddsområden, men det finns också regler och rekommendationer som är gemensamma för alla.

 

  • Helsingfors naturskyddsområden är markerade med gröna och vita gränsmarkeringar och skyltade fridlysningsbestämmelser. Vissa områden har också vita markeringar på träden. Skyltar med fridlysningsbestämmelser anger områdesspecifika regler för varje skyddat område. Dessa tecken är som besöksinstruktioner – läs först och besök sedan.
  • Det är förbjudet att göra upp eld, grilla och slå läger i alla naturskyddsområden i Helsingfors.
  •  Djur och växter i naturskyddsområden får inte skadas.
  •  Det är förbjudet att samla växter och delar av växter. Svampplockning är tillåtet i de flesta fall och bärplockning är tillåtet i vissa fall. Kontrollera de områdesspecifika fridlysningsbestämmelserna. Både svampplockning och bärplockning är förbjudet i följande naturskyddsområden: Östersundoms fågelvatten, Roosbacken, Österängens dal och Vanda åbrink.
  • Husdjur ska hållas kopplade hela tiden, precis som annanstans i staden.
En motionär passerar en skylt som ber om att inte lämna stigen på en spång i Tomtbackas urskogsområde.
Bild: Mira Lainiola

  • Rörelserestriktioner i naturskyddsområden grundar sig på naturvårdslagen. Restriktionerna grundar sig på skyddet av områdets arter och livsmiljöer.
  • Fridlysningsbestämmelserna förbjuder rörelse utanför stigarna i några av naturskyddsområdena.
  • Den känsliga naturen tolererar inte konstant nertrampning och slitage. I naturskyddsområden är det säkrast att alltid hållas på markerade rutter och huvudstigar, även om det inte finns något separat omnämnande av detta i fridlysningsbestämmelserna.
Luonnonsuojelualueen rajatolppa jonka läpi menee köysi
Luonnonsuojelualueen rajamerkki. Bild: Raisa Ranta

  • Begränsning av cyklingen i naturskyddsområden grundar sig på att bevara naturvärden, särskilt att minska slitage på växtligheten. Cykling kan förbjudas på särskilda grunder.
  •  I följande naturskyddsområden är cykling inte alls tillåtet: Långforsens backlundar, Tomtbacka urskog, Nackböle arboretum, lunden vid Grotens fors, Vanda åbrink, Österängens dal (utom på Tomtebergsvägen), Kronbergsträsket (utom Zatopeksrakan), Rastbölekärr, Slåttmossens naturskyddsområde och naturskyddsområdet för fågelvatten Östersundom.
  •  Cykling i naturskyddsområden är ofta begränsad till markerade rutter. Det är till exempel inte tillåtet att cykla utanför de markerade lederna och stigarna i följande skyddsområden: Tomtbacka skog, Kallviksåsen, Kallviksåsens strandäng, Rataudden i Nybondas, Mölylä, Jollas träsk, Magnuskärr, Vikkulla-Kasaberget och Stansvikens lund- och gruvområde.
  • På plankstigen som leder till Fårholmen är cyklingsförbudet baserat på säkerhetsskäl. Förbudet grundar sig på att plankstigen anses vara en väg enligt vägtrafiklagen.
  • Cykling är tillåtet i Sibbo storskogs nationalpark. Forststyrelsen rekommenderar att du håller dig på stigar som syns väl och uppmärksammar andra på stigen.  Läs mer om terrängcyklistens etikett (på finska).(Länk leder till extern tjänst)
Luonnonsuojelualueen rajatolppa jonka läpi menee köysi
Bild: Raisa Ranta

Håll dig på stigen – utflyktstips

Kom med på Stenuddens stigar. Se hur slitage ser ut i naturskyddsområdet och hitta enkla tips för en ansvarsfull naturutflykt!

 

Skydda naturen genom att vandra ansvarsfullt

Helsingfors naturområden används av allt fler besökare. Detta lämnar spår i naturen. Slitage, olagliga lägereldar och nedskräpning är ett problem även i Helsingfors naturskyddsområden. Lyckligtvis är det lätt att skydda naturen med sina egna val. Vi besöker Stenuddens gamla skogsskyddsområden med .Vi besöker Kivinokka gamla skogsreservat med experter.