I Helsingfors finns 38 bibliotek och två bokbussar till vilka alla klasser är varmt välkomna. Som en del av Kulturstigen för den grundläggande utbildningen(Länk leder till extern tjänst) erbjuder biblioteken ett handlett gruppbesök för alla elever i årskurs 1, 3 och 7. Dessutom erbjuder biblioteken andra tjänster för skolorna, och grupperna kan också besöka biblioteken självständigt. Biblioteken tar också gärna emot önskemål och förslag till samarbete.
Tjänster för skolor
Ett handlett första besök till skolans närbibliotek för förstaklassare. Klasserna bjuds till ett biblioteksbesök under det första skolåret. Vid besöket får eleverna också Helmet-bibliotekens bokgåva i anknytning till kampanjen för förstaklassare.
Boktips där eleverna bekantar sig med intressanta böcker med personalens handledning. Klasserna bjuds till ett biblioteksbesök i skolans närbibliotek under det tredje skolåret.
Eleverna i årskurs sju får bokprat under läsåret 2024–2025.
Biblioteken erbjuder också skolorna andra handledda gruppbesök enligt bibliotekens resurser. Skolornas närbibliotek informerar om sina tjänster både via skolornas kulturkoordinatorer och per e-post direkt till lärarna. Information om tjänsterna finns också på Kultus.fi.(Länk leder till extern tjänst)
Biblioteken plockar ihop bokkassar om olika teman för skolorna enligt önskemål. Biblioteken hjälper också till exempel vid val av böcker till bokcirklar och vid de praktiska arrangemangen för större bokreserveringar. Du kan beställa ett bokpaket via formuläret för bokpaket.(Länk leder till extern tjänst)
Observera att det inte är möjligt att beställa bokpaket för skolor och daghem från Ode. Bokpaket som skall avhämtas från bokbussen beställer du per mejl kirjastoautot@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post).
Helmet-läsdiplomet(Länk leder till extern tjänst) inspirerar barn och unga att läsa och njuta av bra böcker. Diplomets boklistor uppdateras årligen och det finns olika listor enligt läsarens ålder, färdighetsnivå och intresse.
Aktivistdiplomet Junior(Länk leder till extern tjänst) uppmuntrar barn och unga, familjer och skolklasser att agera för miljön. Diplomet ger inspiration till olika sätt att agera och påverka – vi är modiga tillsammans!
Helmets lilla läsutmaning(Länk leder till extern tjänst) är ett roligt sätt att bli intresserad av läsning och hitta nya böcker. I den lekfulla utmaningen finns det 25 olika punkter med vilka vi kan bekanta oss med litteraturens värld på ett mångsidigt sätt. Ni kan göra utmaningen tillsammans som en klass eller erbjuda enskilda elever utmaningen som stöd för att ge inspiration till läsning.
Talbokstjänsten Celia(Länk leder till extern tjänst) betjänar de läsare för vilka det av en eller annan orsak är svårt att läsa en tryckt bok. Via Celia-koderna får eleverna tillgång till ett brett urval av tal- och e-böcker.(Länk leder till extern tjänst) Eleverna registreras som kund i Celia huvudsakligen via skolornas speciallärare, men man kan också registrera sig som kund på nästan alla bibliotek i Helsingfors. Bibliotek som registrerar Celias kunder finns på Helmet-nätbiblioteket under Bibliotek och öppettider(Länk leder till extern tjänst) i menyn för tjänster.
Helmet-biblioteken samarbetar med Celia. Kampanjboken för förstaklassarna finns som Celias talbok Celias böckerna har också beaktats i Helmets läsdiplom.
Skolgrupper är varmt välkomna att besöka centrumbiblioteket Ode. Ode erbjuder grupperna både handledda stunder och material som stöd för besök på egen hand. Mer information om tjänsterna finns på Odes webbplats.(Länk leder till extern tjänst)
Under läsåret besöker bokbussen regelbundet skolor som har lång eller besvärlig väg till närmaste bibliotek. Vi upprättar i regel tidtabellerna för ett läsår åt gången. Kontaktuppgifterna till bokbussen finns här: Bibliotek och öppettider | helmet.fi(Länk leder till extern tjänst) och tidtabeller finns här: Helsingfors stads bokbuss – artiklar på Helmet(Länk leder till extern tjänst) (på finska).
Klassens bibliotekskort: Ni kan skaffa ett gemensamt bibliotekskort för gruppen. Vi kan göra kortet vid ett biblioteksbesök. För att göra kortet behövs identitetsbevis för den kontaktperson som ska finnas på kortet. Kontaktpersonen ser till att bibliotekskortet används på ett ändamålsenligt sätt och att lånen förnyas och återlämnas i tid. Kortet är giltigt i ett år. Gruppkortets lån går inte till indrivning och kontaktpersonen är inte personligen ansvarig för det material som lånats med detta bibliotekskort.
Bibliotekskort för elever: Eleven kan få bibliotekskort i samband med klassbesöket genom att visa ansökan om bibliotekskort(Länk leder till extern tjänst) (PDF, inte tillgängligt) som vårdnadshavaren har fyllt i. När kortet görs vid klassbesöket behöver eleven inte ha med sig ett identitetsbevis. Om ni vill göra egna bibliotekskort för flera elever vid klassbesöket, vänligen kontakta biblioteket redan på förhand.
Eleven kan också få bibliotekskort genom att besöka biblioteket tillsammans med vårdnadshavaren eller genom att själv lämna in ansökan om bibliotekskort som vårdnadshavaren fyllt i. Om kortet görs på fritiden behöver eleven med sig ett FPA-kort eller annat identitetsbevis. 15–17-åringar behöver inte blanketten eller vårdnadshavarens tillstånd för att göra kortet.
Ta kontakt
I frågor som gäller Helsingfors stadsbibliotek skolsamarbete hjälper: