Helsingissä on 38 kirjastoa ja kaksi kirjastoautoa, joista jokaiseen luokat ovat lämpimästi tervetulleita. Helsingin kaupungin Kulttuuripolun(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) osana kirjastot tarjoavat kaikille 1.-, 3.- ja 7.-luokkalaisille ohjatun ryhmäkäynnin. Lisäksi kirjastot tarjoavat kouluille muita palveluita, ja ryhmät voivat vierailla kirjastoissa myös itsenäisesti. Kirjastot ottavat mielellään vastaan myös toiveita ja ehdotuksia yhteistyölle.
Palvelut kouluille
Ohjattu tutustumiskäynti koulun lähikirjastoon ekaluokkalaisille. Luokat kutsutaan kirjastokäynnille ensimmäisen kouluvuoden aikana. Oppilaat saavat vierailun yhteydessä myös Helmet-kirjastojen ekaluokkalaiskampanjan kirjalahjan.
Kirjavinkkaus, jossa oppilaat tutustuvat kiinnostaviin kirjoihin kirjaston henkilökunnan opastuksella. Luokat kutsutaan kirjastokäynnille koulun lähikirjastoon kolmannen kouluvuoden aikana.
7. luokkalaisille suunnattu kirjavinkkaustapahtuma järjestetään lukuvuonna 2024–2025 14.1.–12.2. välisenä aikana kulttuuritaloilla ympäri Helsinkiä. Esityspaikkoina ovat Oodi, Kanneltalo, Malmitalo, Maunula-talo, Stoa ja Vuotalo. Esitysvaihtoehtoja on kaksi, joista toinen on audiovisuaalisia elementtejä hyödyntävä vinkkausesitys ja toinen kirjavinkkausnäytelmä. Luokat voivat vapaasti valita kumpaan esitykseen osallistuvat, mutta yksi ryhmä voi ilmoittautua vain yhteen tapahtumaan. Ilmoittautuminen tapahtumiin on auki 3.12. alkaen, ja sulkeutuu 7 päivää ennen kutakin tapahtumaa.
Kuolema kuittaa kirjastovelat -vinkkausnäytelmän kirjalista(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Lukemattomat maailmat -audiovisuaalisen vinkkausesityksen kirjalista(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Ilmoittautuminen tapahtumiin tapahtuu Kultus-tapahtumahaun kautta osoitteessa Kultus.fi.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Lisätietoa tapahtumista: johanna.n.martikainen@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) ja hanne.korpelainen@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)
Kirjastot tarjoavat kouluille myös muita ohjattuja ryhmäkäyntejä kirjastojen resurssien mukaan. Koulujen lähikirjastot viestivät palveluistaan sekä koulujen kirjastokoordinaattorien kautta että sähköpostitse suoraan opettajille. Tietoa palveluista löytyy myös Kultus-tapahtumahausta osoitteessa Kultus.fi.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kirjastot kokoavat kouluille kirjapaketteja eri teemoista toiveiden mukaan. Kirjastot auttavat myös esimerkiksi lukupiirikirjojen valinnassa ja isompien kirjavarausten käytännön järjestelyissä. Kirjapakettien tilauslomake Helsingin kouluille.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Huomioithan, ettei koulujen ja päiväkotien kirjapaketteja voi noutaa Oodista. Tilauslomakkeella ei voi tilata kirjapaketteja, joiden noutopaikka on kirjastoauto. Kirjastoautosta noudettavat kirjapakettitilaukset tehdään sähköpostitse: kirjastoautot@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman).
Helmet-lukudiplomin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) tavoitteena on innostaa lapsia ja nuoria lukemaan ja nauttimaan hyvistä kirjoista. Diplomin kirjalistat päivittyvät vuosittain ja tarjolla on erilaisia listoja lukijan ikäkauden, taitotason ja mielenkiinnon mukaan. Helmet-lukudiplomin verkkosivuilla on omat kirjalistansa alakouluikäisille suomi toisena kielenä eli S2-oppilaille.
S2-lukuvinkkejä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)on koottu myös Uudenmaan kirjastojen verkkosivuille. Vinkit on jaettu eri ikäisille taitotason mukaan.
Aktivistidiplomi Junior(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) rohkaisee lapsia ja nuoria, perheitä ja koululuokkia toimimaan ympäristön puolesta. Diplomi tarjoaa inspiraatiota erilaisiin toiminnan ja vaikuttamisen tapoihin - ollaan rohkeita yhdessä!
Pieni Helmet-lukuhaaste(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on hauska tapa innostua lukemisesta ja löytää uusia kirjoja. Leikkimielisessä haasteessa on 25 erilaista kohtaa, joiden avulla voi tutustua monipuolisesti kirjallisuuden maailmaan. Haasteen voi suorittaa yhdessä luokkana tai tarjota haastetta yksittäisille oppilaille lukemaan innostamisen tueksi.
Tarinasaalis(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on valtakunnallisena kirjastoyhteistyönä tuotettu videosarja, jossa vinkataan vuosittain uutuuksia eri ikäryhmille ja eri genreistä. Videot on suunnattu aikuiskatsojille.
Celia-äänikirjapalvelu(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) palvelee niitä lukijoita, joille painetun kirjan lukeminen on syystä tai toisesta hankalaa. Celia-tunnusten kautta oppilaat saavat käyttöönsä laajan ääni- ja e-kirjavalikoiman.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) Oppilaat rekisteröidään Celian asiakkaaksi pääosin koulujen erityisopettajien kautta, mutta asiakkaaksi voi rekisteröityä myös lähes kaikissa Helsingin kirjastoissa. Celian asiakkaita rekisteröivät kirjastot löytyvät Helmet-verkkokirjastosta kohdasta Kirjastot ja aukioloajat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (hae Palvelun perusteella -valikosta Celia-verkkoasiakkaaksi rekisteröityminen).
Helmet-kirjastot tekevät yhteistyötä Celian kanssa. Ekaluokkalaiskampanjakirja löytyy Celia-äänikirjana, ja Celia-kirjat on huomioitu myös Helmet-lukudiplomissa.
Kouluryhmät ovat lämpimästi tervetulleita vierailemaan keskustakirjasto Oodissa. Oodi tarjoaa ryhmille sekä ohjattuja tuokioita että materiaaleja omatoimisen vierailun tueksi. Lisätietoa palveluista löytyy Oodin verkkosivuilta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kirjastoauto käy lukuvuoden aikana säännöllisesti kouluilla, joista on pitkä tai hankala matka lähimpään kirjastoon. Aikataulut laaditaan pääsääntöisesti lukuvuodeksi kerrallaan. Kirjastoauton yhteystiedot löydät Helmet-verkkokirjastosta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Luokan kirjastokortti: Ryhmälle voi hankkia yhteisen kirjastokortin. Kortin voi tehdä kirjastovierailun yhteydessä. Sen tekemiseen tarvitaan kortille asetettavan yhteyshenkilön henkilöllisyystodistus. Yhteyshenkilö huolehtii siitä, että kirjastokorttia käytetään tarkoituksenmukaisella tavalla ja lainat uusitaan ja palautetaan ajallaan. Kortti on voimassa vuoden. Ryhmäkortin lainat eivät mene perintään eikä yhteyshenkilö ole henkilökohtaisesti vastuussa tällä kirjastokortilla lainatusta aineistosta.
Oppilaan kirjastokortti kouluvierailun yhteydessä: Oppilas voi saada kirjastokortin luokkakäynnin yhteydessä näyttämällä huoltajan täyttämän kirjastokorttihakemuksen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (PDF, ei saavutettava). Kun kortti tehdään luokkakäynnin yhteydessä, oppilas ei tarvitse mukaansa henkilöllisyystodistusta. Jos toiveena on oman kirjastokortin tekeminen useammalle oppilaalle luokkakäynnin yhteydessä, olettehan kirjastoon yhteydessä jo etukäteen. Näin kirjaston asiakaspalvelu ei ruuhkaudu ja oppilaat saavat kirjastokortin jouhevasti.
Oppilaan kirjastokortti vapaa-ajalla: Oppilas voi saada kirjastokortin myös vierailemalla kirjastossa huoltajan kanssa tai tuomalla huoltajan täyttämän kirjastokorttihakemuksen itse kirjastoon. Mikäli kortti tehdään vapaa-ajalla, oppilas tarvitsee mukaansa Kela-kortin tai muun henkilöllisyystodistuksen. 15–17-vuotiaat eivät tarvitse lomaketta tai huoltajan lupaa kortin tekemiseen.
Yhteydenotot
Koulun oman lähikirjaston yhteystiedot löytyvät Helmet.fi-sivustolta. Koko Helsingin kaupunginkirjaston kouluyhteistyötä koskevissa asioissa auttavat: