I Helsingfors finns 38 bibliotek och två bokbussar. Grupper inom småbarnpedagogiken och förskoleundervisningen är varmt välkomna till biblioteket för att läsa och låna samt delta i föreställningar och evenemang som ordnas på biblioteket. I regel anmäler sig grupperna till evenemangen via webbplatsen Kultus.fi.(Länk leder till extern tjänst) Vi kan även ordna många skräddarsydda biblioteksbesök och distansstunder för grupperna. Biblioteken tar också gärna emot önskemål och förslag till samarbete.
Tjänster för småbarnspedagogiken och förskoleundervisningen
Under sagostunderna fördjupar vi oss i berättelsernas värld och ger näring åt läslusten. De utvecklar fantasin, emotionella färdigheter och ordförrådet. Tidpunkterna och anmälningsuppgifterna för sagostunderna finns på Kultus.fi.(Länk leder till extern tjänst)
Under mediestunderna kombinerar vi berättelser och böcker med något medieelement och bekantar oss till exempel med kodning och olika medieapplikationer. Tidpunkterna och anmälningsuppgifterna för mediestunderna finns på Kultus.fi.(Länk leder till extern tjänst)
Småbarnspedagogiken i Helsingfors använder den så kallade Räv-modellen för en hållbar framtid. Modellen som planerats tillsammans med barnen betonar miljö- och klimatfostran samt nyskapande lärande. Med hjälp av olika rävgestalter undersöker vi till exempel cirkulär ekonomi, klimatvänliga livsmedel och stärker förhållandet till naturen.
I Räv-modellen är avsikten att barnen ska besöka olika platser, inklusive biblioteket. Helsingfors stadsbibliotek har utvecklat ett koncept för enkla besök på egen hand för daghemsgrupper, där grupperna får leta efter rävgestalter gömda i biblioteket och utföra små uppgifter i anknytning till dem. Till sist kan grupperna göra en rolig berättelsetärning.
Rävorienteringen kan utföras självständigt av vem som helst på biblioteken i Helsingfors (inte i Ode). Uppgiftsbladet och instruktionerna för orienteringen finns att få på biblioteket.
Biblioteken erbjuder också grupper inom småbarnspedagogiken andra handledda gruppbesök enligt bibliotekens resurser. Daghemmens närbibliotek informerar om sina tjänster per e-post direkt till daghemmen. Information om tjänsterna finns också på Kultus.fi.(Länk leder till extern tjänst)
Vill du behandla ett visst tema i din grupp med hjälp av barnlitteratur? Du kan beställa ett bokpaket till daghemmet. Det gör du lätt via formuläret för bokpaket.(Länk leder till extern tjänst)
Observera att det inte är möjligt att beställa bokpaket från Ode. Bokpaket som skall avhämtas från bokbussen beställer du per mejl kirjastoautot@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post).
Helmet-biblioteken vill uppmuntra daghemmens barngrupper till gemensamma lässtunder med hjälp av Sagodiplomet. Gruppen får Sagodiplomet när ni lyssnat på eller läst tio böcker. Ni kan följa utvecklingen genom att anteckna de böcker som gruppen läst i Läsmåsen som kan färgläggas. De grupper som avlagt diplomet får diplomet från biblioteket.
På sidan för Sagodiplomet (Länk leder till extern tjänst)finns mångsidiga och underhållande boktips för gemensamma lässtunder samt riktgivande åldersrekommendationer. Ni kan också fritt välja böcker som inte finns med i listan. Diplomet kan avläggas på svenska, finska, engelska och ryska. Sagodiplomet kan också användas för att stödja hemspråket, så om ni vill kan böckerna läsas på vilket språk som helst.
Du får mer information om Sagodiplomet på Helmet-bibliotekets alla verksamhetsställen.
Daghemsgrupper är varmt välkomna att besöka centrumbiblioteket Ode. Ode erbjuder grupperna både handledda stunder och material som stöd för besök på egen hand. Mer information om tjänsterna finns på Odes webbplats. (Länk leder till extern tjänst)
Under läsåret besöker bokbussen regelbundet daghem som har lång eller besvärlig väg till närmaste bibliotek. Vi upprättar i regel tidtabellerna för ett läsår åt gången. Kontaktuppgifterna till bokbussen finns här: Bibliotek och öppettider | helmet.fi(Länk leder till extern tjänst) och tidtabeller finns här: Helsingfors stads bokbuss – artiklar på Helmet(Länk leder till extern tjänst) (på finska).
Ni kan skaffa ett gemensamt bibliotekskort för gruppen. Vi kan göra kortet vid ett biblioteksbesök. För att göra kortet behövs identitetsbevis för den kontaktperson som ska finnas på kortet. Kontaktpersonen ser till att bibliotekskortet används på ett ändamålsenligt sätt och att lånen förnyas och återlämnas i tid. Kortet är giltigt i ett år. Gruppkortets lån går inte till indrivning och kontaktpersonen är inte personligen ansvarig för det material som lånats med detta bibliotekskort.
Aktivistdiplomet Junior(Länk leder till extern tjänst) uppmuntrar barn och unga, familjer och skolklasser att agera för miljön. Diplomet ger inspiration till olika sätt att agera och påverka – vi är modiga tillsammans!
Godnattsagohyllan
Våren 2025 kommer vi att testa att ha en godnattsagohylla i två serviceområden. Därefter kommer vi att utvärdera om vi kan ha godnattsagohyllor på daghem i Helsingfors. För närvarande är det alltså inte möjligt att ha godnattsagohyllor någon annanstans än på de daghem som deltar i pilotprojektet.
Ta kontakt
I frågor som gäller hela daghemssamarbetet på Helsingfors stadsbibliotek hjälper: