Helsingin kaupunginkirjaston palvelut varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle

Helsingin kirjastot toivottavat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmät lämpimästi tervetulleiksi kirjastoon.
Pieni lapsi katselee nauraen kirjaa.
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Helsingissä on 38 kirjastoa ja kaksi kirjastoautoa. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmät ovat lämpimästi tervetulleita kirjastoon lukemaan ja lainaamaan sekä osallistumaan kirjastossa järjestettäviin esityksiin ja tapahtumiin. Tapahtumiin ilmoittaudutaan pääsääntöisesti Kultus.fi -sivuston kautta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Ryhmille voidaan järjestää myös omia räätälöityjä kirjastovierailuja ja etätuokioita. Kirjastot ottavat mielellään vastaan myös toiveita ja ehdotuksia yhteistyölle. 

Lisätietoa kirjaston palveluista ryhmille voi tiedustella oman lähikirjastosi päiväkotiyhteyshenkilöltä. Yhteyshenkilöt löytyvät kunkin kirjaston omilta Helmet.fi-sivuilta kohdasta Kirjastot.  

Satutuokiot

Satutuokioissa uppoudutaan tarinoiden maailmaan ja ruokitaan lukuintoa. Ne kehittävät mielikuvitusta, tunnetaitoja ja sanavarastoa. Satutuokioiden ajankohdat ja ilmoittautumistiedot löytyvät kultus.fistä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Mediatuokiot

Mediatuokioissa yhdistetään tarinat ja kirjat johonkin mediaelementtiin ja tutustutaan esimerkiksi koodaamiseen sekä erilaisiin mediasovelluksiin. Mediatuokioiden ajankohdat ja ilmoittautumistiedot löytyvät kultus.fistä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Kettu-suunnistus kirjastossa

Helsingin varhaiskasvatuksessa on käytössä kestävän tulevaisuuden Kettu-malli. Yhdessä lasten kanssa suunnitellussa mallissa painottuu ympäristö- ja ilmastokasvatus sekä uutta luova oppiminen. Erilaisten kettuhahmojen avulla tutkitaan esimerkiksi kiertotaloutta, ilmastoystävällisiä ruokia sekä vahvistetaan luontosuhdetta.

Kettu-mallissa lasten on tarkoitus vierailla erilaisissa kohteissa, kirjasto mukaan lukien. Helsingin kaupunginkirjasto on kehittänyt ensisijaisesti päiväkotiryhmille kevyen omatoimivierailukonseptin, jossa ryhmät saavat etsiä kirjastoon piilotettuja kettuhahmoja ja tehdä pieniä tehtäviä niihin liittyen. Lopuksi voi askarrella hauskan tarinanopan.

Kettu-suunnistuksen voi kuka tahansa suorittaa omatoimisesti Helsingin kirjastoissa (ei Oodissa). Tehtäväpaperin ja ohjeet suunnistukseen saa kirjastosta.

Muut ryhmäkäynnit  

Kirjastot tarjoavat varhaiskasvatuksen ryhmille myös muita ohjattuja ryhmäkäyntejä kirjastojen resurssien mukaan. Päiväkotien lähikirjastot viestivät palveluistaan sähköpostitse suoraan päiväkodeille. Tietoa palveluista löytyy myös Kultus-tapahtumahausta osoitteessa Kultus.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).  

Kirjastoleikki

Kirjastoon pääsee vaikka joka päivä leikin avulla. Voitte rakentaa päiväkotiinne oman kirjaston ja oheisen materiaalin avulla voitte rikastuttaa leikkiä ja tuoda omasta lähikirjastosta tuttuja juttuja omaan kirjastoleikkiinne. Kirjastoleikkipaketti löytyy Kultuksen oppimateriaaleista osoitteessa Kultus.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Kirjakassit

Haluatko käsitellä ryhmäsi kanssa tiettyä teemaa lastenkirjallisuuden avulla? Kirjastosta voi tilata teemallisen kirjakassin päiväkotiin, joka kootaan toiveidenne mukaisesti. Huomioithan, ettei koulujen ja päiväkotien kirjakasseja voi noutaa Oodista. 

Satudiplomi

Helmet-kirjastot haluavat kannustaa päiväkotien lapsiryhmiä yhteisiin lukuhetkiin Satudiplomin avulla. Satudiplomin saa, kun kuuntelee tai lukee kymmenen (10) kirjaa. Edistymistä voi seurata merkitsemällä ryhmän lukemat kirjat hauskaan, väritettävään Lukulokkiin. Diplomin suorittaneet ryhmät saavat kirjastosta kunniakirjan Satudiplomi-sivustolta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) löytyvässä kirjalistassa on monipuolisia ja viihdyttäviä kirjavinkkejä yhteisiin lukuhetkiin sekä suuntaa antavat ikäsuositukset. Kirjat voi myös valita vapaasti listan ulkopuolelta. Diplomin voi suorittaa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Satudiplomia voi hyödyntää myös kotikielen tukemiseen, joten kirjan voi halutessaan lukea millä tahansa kielellä. Valmiissa kirjalistassa on mahdollisuus eri kieliversioiden hakemiseen kirjaston kokoelmasta.

Lisää tietoa satudiplomista saat kaikista Helmet-kirjaston toimipisteistä.

Oodin palvelut päiväkodeille

Päiväkotiryhmät ovat lämpimästi tervetulleita vierailemaan Keskustakirjasto Oodissa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Oodi tarjoaa ryhmille sekä ohjattuja tuokioita että materiaaleja omatoimisen vierailun tueksi. Lisätietoa palveluista löytyy Oodin verkkosivuilta.

Kirjastoauton palvelut päiväkodeille  

Kirjastoauto käy lukuvuoden aikana säännöllisesti päiväkodeilla, joista on pitkä tai hankala matka lähimpään kirjastoon. Aikataulut laaditaan pääsääntöisesti lukuvuodeksi kerrallaan. Kirjastoauton yhteystiedot löydät täältä: Kirjastot ja aukioloajat | helmet.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ja aikataulut täältä: Helsingin kirjastoauto – Helmet-artikkelit(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

Kirjastokortti 

Ryhmälle voi hankkia yhteisen kirjastokortin. Kortin voi tehdä kirjastovierailun yhteydessä. Sen tekemiseen tarvitaan kortille asetettavan yhteyshenkilön henkilöllisyystodistus. Yhteyshenkilö huolehtii siitä, että kirjastokorttia käytetään tarkoituksenmukaisella tavalla ja lainat uusitaan ja palautetaan ajallaan. Kortti on voimassa vuoden. Ryhmäkortin lainat eivät mene perintään eikä yhteyshenkilö ole henkilökohtaisesti vastuussa tällä kirjastokortilla lainatusta aineistosta.  

Muut palvelut  

Aktivistidiplomi Junior(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) rohkaisee lapsia ja nuoria, perheitä ja koululuokkia toimimaan ympäristön puolesta. Diplomi tarjoaa inspiraatiota erilaisiin toiminnan ja vaikuttamisen tapoihin - ollaan rohkeita yhdessä!    

Pieni Helmet-lukuhaaste(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on hauska tapa innostua lukemisesta ja löytää uusia kirjoja. Leikkimielisessä haasteessa on 25 erilaista kohtaa, joiden avulla voi tutustua monipuolisesti kirjallisuuden maailmaan.  

Yhteydenotot

Päiväkodin oman lähikirjaston yhteystiedot löytyvät Helmet.fi-sivustolta. Koko Helsingin kaupunginkirjaston päiväkotiyhteistyötä koskevissa asioissa auttavat

Nimi
Cecilia Eriksson

Titteli
Ruotsinkielinen päiväkoti- ja kouluyhteistyö

Nimi
Natalia Essina

Titteli
Venäjänkielinen päiväkoti- ja kouluyhteistyö: