Ambassadörer och den diplomatiska gemenskapen möttes vid stadens mottagning – huvudtemat i samtalen var Ukraina

Mottagningen i Lilla Finlandia samlade över 70 representanter för ambassader i Helsingfors och andra internationella organisationer från nästan 60 länder.
Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova ja Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

Den 20 april 2022 stod borgmästare Juhana Vartiainen värd för Helsingfors stads årliga ambassadörsevenemang. Mottagningen i Lilla Finlandia samlade över 70 representanter för ambassader i Helsingfors och andra internationella organisationer från nästan 60 länder.

I linje med den nya stadsstrategin Läge för tillväxt fortsätter Helsingfors att öka stadens internationella vikt och spela en aktiv roll som internationell aktör. Målet är att Helsingfors internationella betydelse ska vara större än dess storlek.

”Regelbundna diskussioner med ambassadörer ger möjlighet att hitta nya former för internationellt samarbete och att främja Helsingfors målsättningar på bästa möjliga sätt. Städer kan lära av varandra, och jag har märkt att diskussioner också öppnar nya vägar för tankar. Jag hoppas därför att det nära samarbetet fortsätter under de kommande åren”, säger borgmästare Vartiainen.

Helsingfors internationella verksamhet stödjer genomförandet av stadens strategi, såsom åtgärder för att begränsa klimatförändringen och främja stadsutveckling och annan hållbar tillväxt. Samarbete med referens- och partnerstäder är särskilt viktigt för återhämtningen från coronaviruset och för att lösa frågor i anslutning till krisen i Ukraina.

Vid ambassadörsevenemanget i år var huvudtemat den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken och krigssituationen i Ukraina. Vid evenemanget diskuterade borgmästare Vartiainen och Ukrainas ambassadör Olga Dibrova hur europeiska städer bäst kan hjälpa krigsdrabbade städer i Ukraina och bidra till återuppbyggnaden av landet efter kriget.

”Det är självklart att Helsingfors stad starkt fördömer det krig som Ryssland har startat i Ukraina och tillsammans med EU stöder ukrainarna. Helsingfors och andra stora städer i Finland har stött Ukraina direkt med humanitärt bistånd. Oron för situationen i Ukraina är gemensam, och det internationella samarbetet har en enorm betydelse för att samordna och få fram biståndet”, betonar borgmästare Vartiainen.