Antalet invånare med främmande språk som modersmål kommer att öka långsammare i Helsingfors än i Esbo och Vanda

Finlands befolkning med främmande språk som modersmål koncentreras till Nyland och i synnerhet huvudstadsregionen. Antalet invånare i området med främmande språk som modersmål ökar snabbt. Man prognostiserar att antalet invånare med främmande språk som modersmål kommer i Helsingfors år 2030 att uppgå till 154 700 invånare, det vill säga 40 000 fler än den motsvarande siffran i början av 2022 som var 114 100 invånare. I Esbo och Vanda är tillväxten dock ännu snabbare: det totala antalet invånare med främmande språk som modersmål i dessa städer överskrider i slutet av innevarande årtionde antalet invånare med främmande språk som modersmål i Helsingfors med en femtedel. Uppgifterna framgår av Helsingfors stadskanslis färska statistikpublikation, som har utarbetats i samarbete med Helsingfors, Esbo och Vanda städer samt Nylands förbund.
I Helsingfors uppskattas andelen invånare som talar asiatiska språk från länder utanför Mellanöstern (bl.a. kinesiska, vietnamesiska och nepali) öka mest av alla språkgrupper
I Helsingfors uppskattas andelen invånare som talar asiatiska språk från länder utanför Mellanöstern (bl.a. kinesiska, vietnamesiska och nepali) öka mest av alla språkgrupper

Finlands befolkning med främmande språk som modersmål koncentreras till Nyland – i början av 2022 bodde 58 procent av hela landets befolkning med främmande språk som modersmål i landskapet. Antalet invånare i området med främmande språk som modersmål ökar snabbt, då man prognostiserar att antalet kommer att fördubblas. Andelen invånare med främmande språk som modersmål av hela befolkningen ökar enligt prognoserna i Nyland från nuvarande 16 procent till 21 procent under innevarande årtionde.

År 2030 prognostiserar man att mängden befolkning med främmande språk som modersmål i Helsingfors uppgår till hela 154 700 invånare. På motsvarande sätt prognostiserar man att det år 2030 i Esbo kommer att finnas 95 000 invånare med främmande språk som modersmål och 91 000 i Vanda. Dessa två städers totala mängd invånare med främmande språk som modersmål överskrider således mängden dito invånare i Helsingfors med en femtedel i slutet av innevarande årtionde, medan mängden invånare med främmande språk som modersmål fortfarande 2020 var högre i Helsingfors.

I Helsingforsregionens kranskommuner, det vill säga i KUUMA-regionen prognostiseras mängden befolkning med främmande språk som modersmål år 2030 uppgå till totalt cirka 41 400 invånare och cirka 14 000 invånare i Nylandsregionen utanför Helsingforsregionen. 

I Helsingfors ökar andelen invånare som talar asiatiska språk från asiatiska länder utanför Mellanöstern mest, andelen invånare som talar baltiska språk minskar

I Helsingfors uppskattas andelen invånare som talar asiatiska språk från länder utanför Mellanöstern (bl.a. kinesiska, vietnamesiska och nepali) öka mest av alla språkgrupper – ökning med 11 500 invånare vid slutet av 2030. Invånare som talar språken i Ryssland och övriga före detta Sovjetunionen (bortsett från Baltikum) har länge utgjort den största gruppen av invånare i Helsingfors med främmande språk som modersmål, men under de kommande åren är gruppens tillväxt klart långsammare än övriga språkgrupper. Andelen invånare som talar språken som talas i Baltikum kommer dock att minska betydligt.

I slutet av prognosperioden prognostiseras de största språkgrupperna inom Nylandsregionen att bestå av invånare som talar språken i de asiatiska länderna utanför Mellanöstern, Mellanöstern och Nordafrika samt Ryssland och övriga före detta Sovjetunionen (bortsett från Baltikum). Dessa språkgrupper var de största i regionen även i början av 2022.

Många invånare med främmande språk som modersmål är två- eller flerspråkiga 

Mängden befolkning med främmande språk som modersmål prognostiseras öka inom alla åldersgrupper, men framför allt bland barn och unga kommer andelen invånare i samma ålder med främmande språk som modersmål att öka. Samtidigt har en allt större del av befolkningen med främmande språk som modersmål fötts i Finland – redan nu har mer än hälften av alla invånare under 20 år med främmande språk som modersmål fötts i Finland. I tolkningen av prognosresultaten är det också väsentligt att observera att en anmärkningsvärd andel av invånare med främmande språk som modersmål som fötts i Finland behärskar antingen finska eller svenska på det sätt som användningen av olika tjänster förutsätter.