Bästa tipsen för sommaren i staden från Helsingfors turistinformation

Helsingfors turistinformation är en utmärkt startpunkt för alla som besöker staden. Turistinformationen ligger behändigt vid Senatstorget och erbjuder mångsidiga tjänster och information från spårvagnars tidtabeller till Helsingfors historia. Turistinformationens anställda, det vill säga Helsinki Help-guiderna, hjälper turister att få den bästa möjliga upplevelsen av Helsingfors.
Turistrådgivare Eurídice framför turistinformationscentret.
Helsinki Help-guiden Eurídice hjälper turister att få den bästa möjliga upplevelsen av Helsingfors. Bild: Veeti Hautanen/Helsingfors stad

Eurídice och Caitlin arbetar som turistrådgivare och betjänar turister som besöker Helsingfors. Helsingfors turistinformation finns på Alexandersgatan 24, men under sommarsäsongen patrullerar Helsinki Help-guiderna vid turistinformationen i paviljongen på Lybeckskajen, i stadskärnan samt i hamnarna för att hjälpa turister. 

Service ges också personligen i chatten, per telefon och via e-post. Vid turistinformationen kan man till exempel får tips och råd för köp av biljetter för guidade rundturer, evenemang och biljetter för kollektivtrafiken. På plats kan man också få hjälp med att boka inkvartering och få rekommendationer om restauranger och shoppingmöjligheter.

Mångsidiga rekommendationer i Helsingfors

Helsingfors har något för alla, oberoende av om man är intresserad av kultur, avkoppling eller upplevelser. Eurídice och Caitlin hjälper turister med att hitta dessa. Några turister är intresserade av Helsingfors historia och Finlands politik utöver vanliga turistfrågor, såsom färjornas tidtabeller och biljetter.

– Det är bra att lära sig vissa tidtabeller och uppgifter utantill, eftersom turister ofta frågar om dem. Man frågar dagligen samma saker, exempelvis hur man kan ta sig till Sveaborg eller Högholmen. Jag har också lärt mig olika spårvagnsrutter utantill, eftersom man frågar om dem dagligen, berättar Caitlin.

Helsinki Help-guiderna vet vad som händer i Helsingfors just nu och vart det lönar sig att gå. Ibland kan man också ha nytta av sina egna intressen när man svarar på frågor.

– Vi arbetar alltid parvis och hjälper varandra om vi får frågor som vi inte har något direkt svar på. Båda har ofta lite olika information om staden, till exempel är jag själv särskilt intresserad av historia. Ibland ställer man dock speciella frågor, exempelvis var man kan köpa en stor finsk flagga. Om vi inte kan svara på en fråga så utreder vi saken eller hänvisar den som frågat till rätt plats, förklarar Eurídice.

Helsingfors turistinformation, Alexandersgatan 24.
Helsingfors turistinformation betjänar på Alexandersgatan 24. Bild: Veeti Hautanen/Helsingfors stad

Helsingforstips för både korta besök och stadsinvånare

Helsingfors turistinformation hjälper mångsidigt olika turister med olika önskemål och behov under sin resa. Helsinki Help-guiderna kan exempelvis berätta vilka platser som är tillgängliga för rullstolar och barnvagnar. Även kryssningsresenärer, som bara har några timmar på sig för att bekanta sig med staden, får rekommendationer om hur de kan njuta fullt ut av Helsingfors under den korta tiden.

Även Helsingforsbor kan använda turistinformationens tjänster på många olika sätt. Turistrådgivarna skriver varje dag upp dagens evenemang i staden på en tavla. Tavlan finns på Alexandersgatans verksamhetsställe och har varit förvånansvärt populär även bland stadsborna.

– Stadsbor besöker ofta turistinformationen för att se vad som sker i staden och tar bilder av vår tavla. Mina vänner ber mig ofta ta bilder av tavlan för att få veta vad de kan göra under veckoslutet. Stadsbor och turister uppskattar att vi samlar in information och presenterar den på ett lättillgängligt sätt, utan att de behöver söka information med telefonen, berättar Eurídice.

Eurídices och Caitlins rekommendationer för en perfekt sommardag i Helsingfors

Eurídices dag: Jag skulle börja dagen med att fika på Way Bakery. Efter frukosten skulle jag åka buss till Fårholmen för att promenera och simma. I slutet av dagen skulle jag besöka Tommi Toijas utställning Känslornas arkeologi i Konsthallen.

Caitlins dag: Jag skulle dricka en kopp kaffe vid havet i parken vid Eirastranden samt besöka loppmarknader, designbutiker och bokhandlar i Rödbergen. Liksom Eurídice tycker jag också om att besöka muséer, så jag skulle också gå på någon utställning, till exempel fotoutställningen En blick på Helsingfors – Volker von Bonins fotografier i Villa Hagasund.

Turistinformationstavla med information om dagens evenemang i Helsingfors.
Turistinformationens tavla med information om dagens evenemang har varit förvånansvärt populär även bland stadsborna. Bild: Veeti Hautanen/Helsingfors stad

Individuella rekommendationer för kulturentusiaster, familjer och dem som är på jakt efter upplevelser 

Familjer: Familjer tycker om stadsmuseet, djurparken och Borgbacken samt akvariehuset. I sommar kan man också bekanta sig med dinosaurier på Högholmen! Även Fölisön och Barnens stad är utmärkta platser att tillbringa tid tillsammans.

Kulturentusiaster: Helsingfors är fyllt av kultur och konst. Besök stadens muséer, gallerier och teatrar. I stadskärnan hittar du konstmuseet Amos Rex och Josefina Nelimarkkas utställning ”The Cloud of Un/knowing”, där man undersöker moln och deras väsen som en del av jordens kretslopp.

Kvalitetsresenärer: I Helsingfors finns också lyx. I staden finns ett stort antal restauranger, boutiquehotell och badanläggningar. Vi rekommenderar exempelvis att besöka Löyly för att njuta av bastun och havslandskapet.

Turistinformationens kontaktuppgifter och öppettider

Helsingfors turistinformation, Alexandersgatan 24: 

Sommarsäsongen 15.5–14.9.2024 

  • Mån–lör. kl. 9.00–17.30 
  • Sön. kl. 9.00–16.00 

Exceptionella öppettider 

  • 21–23.6.2024 (midsommar): Turistinformationen och de elektroniska servicekanalerna har öppet som vanligt.

Elektroniska servicekanaler: 

  • Sommarsäsongen 15.5–14.9.2024 
  • Mån–sön. kl. 9.00–16.00 

Telefonservice: 09 3101 3300. E-post: helsinki.touristinfo(at)hel.fi. Chattjänst: Du kan öppna chatten på webbplatsen MyHelsinki.fi genom att godkänna alla webbkakor. Du kan diskutera med en turistrådgivare i realtid under öppettiderna.

Under sommarsäsongen patrullerar Helsinki Help-guiderna vid turistinformationen i paviljongen på Lybeckskajen, i stadskärnan samt i hamnarna för att hjälpa turister. 

Turistinformationen i paviljongen på Lybeckskajen: 

  • Öppnas fredagen den 24 maj och har öppet varje dag kl. 9.00–16.15 fram till slutet av augusti. 

Postadress: Helsingfors turistinformation 
PB 20 
00099 Helsingfors stad