En paviljong på Igelkottsvägen i Hertonäs – nya platser för småbarnspedagogik

Helsingfors stad är i färd med att skaffa en ny tillfällig paviljong för utbildning och småbarnspedagogik, som kommer att placeras på tomten invid Hertonäs idrottspark på adressen Igelkottsvägen 14. Det fungerar flera år som en ersättande lokal för flera utrymmesprojekt. Utrymmet ger möjlighet att skapa nya platser för småbarnspedagogiken i Hertonäs.
Byggnaden planeras för den tomt som ligger invid Hertonäs idrottspark
Byggnaden planeras för den tomt som ligger invid Hertonäs idrottspark. Helsingfors stad Bild: Helsingfors stad

Småbarnspedagogiken får nya platser i paviljongen till början. Päiväkoti Myllykoti blir först med att ta i bruk de ersättande lokaler som kommer att finnas i byggnaden.

Paviljongen kommer att vara i bruk i flera år medan områdets utrymmen för småbarnspedagogik och grundläggande utbildning renoveras eller byggs om.

Målet är att inleda de förberedande arbetena på byggplatsen under hösten 2024, så att lokalerna kan stå klara för användning hösten 2025. Tidsplanen preciseras senare.

Detaljplanen för byggplatsen trädde i kraft år 2018. Tomten är för närvarande obebyggd och har ett skogsbestånd. Så långt som möjligt kommer trädbeståndet att skonas under byggtiden, men de träd som finns på platsen för byggnaden, tillfartsvägen och gården måste fällas.

Enligt den preliminära planen skulle storleken för paviljongen på Igelkottsvägen vara ca 2 400 k-m2 och byggnaden skulle ha två våningar.

Det finns inga lämpliga lediga verksamhetslokaler för daghem och skolor i området. Därför togs beslutet att hyra den nya byggnaden som nu uppförs.

Ett beslut om genomförandet av projektet kommer att fattas under hösten 2024.  Behovsbeslut godkänns vid nämnden för fostran och utbildning.  Beslutet att köpa paviljongen behandlas först i stadsmiljönämndens sektion för byggnader och allmänna områden. Det slutliga beslutet fattas av stadsfullmäktige.