Flyttningen av Lilla Finlandia för Mediegymnasiets bruk framskrider – det är fråga om ett exceptionellt projekt i hela Finland

Helsingfors planerar utvidgning av Mediegymnasiet i Stapelstaden (Moisiovägen 3) med byggnaden för Lilla Finlandia som för närvarande ligger vid Tölöviken. Projektet är exceptionellt i Finland, och staden söker även erfarenhet av att använda byggnader som planerats för att bli flyttade som en del av det offentliga servicebyggandet. Projektplanen för utvidgningen håller på att föras till beslutsfattande.
Havainnekuva medialukiosta ja sen uudesta lisärakennuksesta.
Lilla Finlandia ägs av Helsingfors stad som planerade byggnaden i samarbete med studerandena och lärarna för institutionen för arkitektur Wood Program och Building Design Studio vid Aalto-universitetet. Bredvid Mediegymnasiets nuvarande byggnad skulle lokalen ser ut så här. Bild: Renell Käppi Arkkitehdit Oy

Mediegymnasiet behöver i den närmaste framtiden mer utrymme eftersom gymnasiets studerandeantal ska öka med över 200 studerande. Den nuvarande paviljong som gymnasiet har hyrt som tilläggslokal kan inte svara på behovet, utan gymnasiet avstår från paviljongen och till dess ställe flyttas byggnaden är som känd som Lilla Finlandia. Avsikten är att byggnaden placeras permanent i Stapelstaden. Byggnaden fogas samman med huvudbyggnaden genom en förbindelsegång, och i byggnaden placeras bland annat gymnasiets kök och matsal.

Grundberedningen på tomten inleds enligt planerna hösten 2025, och flyttningen av tilläggsbyggnaden börjar i januari 2026. Lilla Finland betjänar vid Tölöviken fram till utgången av 2025.

För placeringen av tilläggsbyggnaden på tomten för Moisiovägen 3 söker staden ett undantagsbeslut från detaljplanen.

Lilla Finlandia är planerad för att bli flyttad och modifierad

Lilla Finlandia byggdes ursprungligen som ersättande lokal för Finlandiahuset under totalrenoveringen. Byggnaden har planerats i enlighet med stadens mål för träbygge och cirkulär ekonomi så att efter totalrenoveringen kan den helt eller delvis utnyttjas som skol- eller daghemslokal. En del av byggnaden flyttas för Mediegymnasiets bruk. Enligt planerna flyttas den resterande delen till Tali idrottspark som omklädningsrum.

Projektet ger oss värdefull erfarenhet av hur man kan använda byggnader som planerats för att bli flyttade vid offentligt servicebyggande. Lösningen möjliggör utnyttjandet av den nödvändiga tilläggslokalen med mycket låga koldioxidutsläpp jämfört med nybygge, berättar projektledare Mari Koskinen.

Projektet har nu framskridit till det skede där projektplanen håller på att föras till beslutsfattande. Sektionen för byggnader och allmänna områden behandlar projektplanen på sitt sammanträde den 6 februari. Därefter förs ärendet till beslutsfattande i stadsfullmäktige. Godkännandet av projektplanen är i praktiken ett beslut om genomförande av projektet.

Byggkostnaderna för utvidgningsprojektet uppgår enligt kostnadsberäkningen sammanlagt till 13 200 000 euro utan mervärdesskatt enligt kostnadsnivån för november 2024.

Byggnaden Lilla Finlandia ägs av Helsingfors stad. Själva namnet Lilla Finlandia är ett namn som administreras av Finlandiahuset och som inte längre kan användas efter flyttningen av byggnaden.