Helsingfors stadsfullmäktige godkände en detaljplan och detaljplaneändring för Gumtäktsbacken

Stadsfullmäktige samlades till sitt andra sammanträde i september på Helsingfors stadshus.
Helsingfors stadsfullmäktige godkände en detaljplan och detaljplaneändring för Gumtäktsbacken Bild: Sakari Röyskö
Helsingfors stadsfullmäktige godkände en detaljplan och detaljplaneändring för Gumtäktsbacken Bild: Sakari Röyskö

Helsingfors stadsfullmäktige har godkänt en detaljplan och detaljplaneändring för Gumtäktsbacken. Detaljplanen gäller Helsingfors universitets campusområde på Gumtäktsbacken samt park- och gatuområden. Detaljplaneändringen gör det möjligt att bygga ett nytt bostadsområde med mångsidiga funktioner på Gumtäktsbacken och utveckla de intilliggande parkområdena.

I detaljplaneändringen har man i synnerhet kommit med lösningar för hur man bygger tätare stadsstruktur, bevarar det gröna i staden, värnar om landskapsrummet i Vallgårdsdalen, anlägger tillgängliga förbindelser, bygger kvarter i en krävande sluttningsterräng samt förbättrar gång- och cykelförbindelserna.

I området planeras fyra bostadskvarter, ett kvarter för såväl verksamhetslokaler som bostäder, ett daghem, en parkeringsanläggning samt park- och gatuområden.
Antalet invånare ökar med cirka 1 200.

I samband med detaljplanen har det utarbetats en trafikplan. I trafikplanen framhävs gångförbindelsen från Gustav Vasas väg via sluttningen till campusområdet. Detaljplanens kostnader är cirka 5 miljoner euro per år.

Fullmäktige godkände två projektplaner för ombyggnad av skolor 

Dessutom godkände stadsfullmäktige en projektplan för ombyggnad och utbyggnad av Nordiska skolan samt en projektplan för ombyggnad och utbyggnad av lågstadieskolan Koskelan ala-aste och daghemmet Herttua.
Nordiska skolan genomgår en ombyggnad och byggs ut med lokaler som är centrala för Nordiska skolan och dess verksamhet. I den nya byggnaden kommer det att finnas plats för totalt 675 elever. Det är meningen att byggandet ska börja i juni 2025 och bli klart i juni 2027.

Projektplanen för lågstadieskolan Koskelan ala-aste och daghemmet Herttua omfattar lokaler för 250 elever inom den grundläggande utbildningen och 250 barn i daghemsålder. Skolan ligger på adressen Hertig Johans väg 13 och daghemmet på Hertig Johans väg 13b. Det har reserverats sammanlagt 23,5 miljoner euro för att genomföra projektet under åren 2026–2028.

Det är meningen att byggandet ska börja i juni 2026 och bli klart i juni 2028. Enligt tidsplanen inleds verksamheten i lokalerna i augusti 2028.

Fullmäktige behandlade en gruppmotion av Gröna fullmäktigegruppen om att pigga upp stadens centrum för barn, unga och familjer. Fullmäktige behandlade dessutom andra motioner. 

Stadsfullmäktiges alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på sidan med stadsfullmäktiges handlingar.