Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige godkänner en detaljplaneändring för Sockenbacka stations omgivning

Vid sitt sammanträde den 21 oktober beslutade stadsstyrelsen föreslå att stadsfullmäktige godkänner en detaljplaneändring för Sockenbacka stations omgivning. Detaljplaneändringen gäller stationsparken i Sockenbacka med de gamla byggnaderna i parken, ett obebyggt område på norra sidan av järnvägen och Sockenbackavägens gatuområde.
Havainnekuva Pitäjänmäellä junaradan pohjoispuolelle suunnitellusta asuin- ja liiketalokorttelista.
Illustration av det kvarter för bostäder och affärslokaler som planeras på norra sidan av järnvägen i Sockenbacka. Bild: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit

Pitäjänmäen asemanseudun asemakaavan muutoksen tavoitteena on kehittää alueen lähipalveluja ja kaupunkiympäristöä rautatieaseman ja vilkkaiden runkolinjapysäkkien vieressä. Asemasillan kohdalle on suunniteltu uusi aukio päivittäistavarakauppoineen ja liiketiloineen.

Syftet med detaljplaneändringen för Sockenbacka stations omgivning är att utveckla områdets närservice och stadsmiljön intill järnvägsstationen och vid hållplatserna för de livligt trafikerade stombusslinjerna. Området vid stationsbron får enligt planerna en ny öppen plats med en dagligvarubutik och affärslokaler.

Dessutom gör detaljplaneändringen det möjligt att bygga ett nytt kvarter för bostäder och affärslokaler på järnvägens norra sida. Den högsta bostadsbyggnaden har tolv våningar. De andra byggnaderna har 5–8 våningar.

I detaljplaneändringen skyddas den värdefulla stationsparken och de gamla stationsbyggnaderna på östra sidan av stationsbron.

Stadsfullmäktige fattar det slutliga beslutet om detaljplaneändringen.

Även detaljplaneändringar för Munksnäs och Botby går vidare till stadsfullmäktige

Stadsstyrelsen godkände för sin del en detaljplaneändring för Fiskartorpsvägen 3 i Munksnäs. På detaljplaneområdet ligger statens gästhus som ritades av arkitekt Einari Tersävirta och färdigställdes 1984.

Detaljplaneändringen förbättrar användbarheten av statens gästhus och tydliggör fastighetsuppdelningen. I detaljplaneändringen skyddas dessutom det nuvarande gästhuset, dess gårdsområde och Munksnäs luftvärnsbatteri som ligger på tomten.

Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige godkänner även en detaljplaneändring för norra delen av Kvarnbäckens flervåningshusområde. Detaljplaneändringens mål är att bygga upp den offentliga närservicen i Kvarnbäcken och göra det möjligt att uppföra ett nytt daghem för cirka 140 barn på den tillfälliga daghemspaviljongens plats. Byggarbetena på daghemsbyggnaden planeras börja år 2032 och bli klara år 2033.

De slutliga besluten om detaljplaneändringarna fattas av stadsfullmäktige.

Stadsstyrelsens alla beslut och eventuella omröstningar kan läsas i beslutsmeddelandet (på finska). Beslutsmeddelandet publiceras på webbsidan med stadsstyrelsens handlingar.