Stenkolets tid i Helsingfors energiproduktion är förbi

Sundholmens kolkraftverk avslutar sin verksamhet den 1 april 2025. Utfasningen av stenkolet är en viktig milstolpe för Helsingfors på vägen mot koldioxidneutralitet. I och med att kraftverket stängs minskar Helsingfors koldioxidutsläpp med 30 procent från föregående år.
Salmisaari och fabriken.
Stängningen av Sundholmens kolkraftverk har en betydande effekt på Helsingfors koldioxidutsläpp. Bild: Helen

Helsingfors klimatmål är koldioxidneutralitet år 2030. Utfasningen av fossila bränslen i energiproduktionen spelar en betydande roll för att målet ska uppnås. Det första verkligt stora steget mot en grön övergång togs för två år sedan när Hanaholmens B-kraftverk avslutade sin verksamhet. Nu går det sista kolkraftverket, Sundholmen, till historien.

– Helsingfors framskrider nu i snabb takt i rätt riktning för att nå sina klimatmål. Det är betydande att Helen Ab har fasat ut stenkolet på Sundholmen redan fyra år tidigare än stenkolsförbudet som träder i kraft 2029 kräver. Ur Helsingfors stads perspektiv är det här mycket glädjande. Förbränning av kol är inte ett hållbart sätt att producera energi, säger Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen.

Helsingfors värms alltså inte längre med kol. Energiproduktionen baserar sig inte längre på fossila bränslen. Framöver övergår vi till en elektrifierad värmeproduktion, där värmepumpar som använder spill- och omgivningsvärme, elpannor, energilagring och hållbart producerad bioenergi står i centrum.

– När det gäller stadens stora klimatutsläpp är vi särskilt för uppvärmningens och elförbrukningens del redan på god väg att uppnå vårt mål att vara koldioxidneutrala 2030. Stängningen av Sundholmens kolkraftverk är ett mycket stort steg och en efterlängtad stor åtgärd. Vi måste ändå även efter detta fortsätta att arbeta målmedvetet för att minska utsläppen, eftersom vårt mål är nettonoll senast 2040, varefter vi strävar efter koldioxidnegativitet, påminner biträdande borgmästare Anni Sinnemäki.

Stängningen av Sundholmens kolkraftverk har en betydande effekt på Helsingfors koldioxidutsläpp. Den minskar Helsingfors stads utsläpp med 30 procent. Kolet har fasats ut snabbt i Helsingfors, eftersom stenkol ännu år 2022 stod för 64 procent av Helens fjärrvärmeproduktion. Inom två år har alltså kolkraftverken på både Hanaholmen och Sundholmen stängts, vilket minskar Helsingfors CO2-utsläpp med 43 procent. Hela Finlands koldioxidutsläpp minskar med 5 procent till följd av stängningen av kraftverk i Helsingfors.