I Helsingfors har man redan i 40 år understött städtalkon i miljön

Helsingfors stad har understött städtalkon sedan 1984. Staden uppmuntrar till att ta itu med nedskräpningen igen i september, då det första Roskapäivä-evenemanget ordnas 7.9 och den globala World Cleanup-dagen firas 20.9.
Två kvinnor samlar skräp på stranden.
Strandstädning på Stora Räntan Bild: Mira Lainiola

Helsingfors stad har understött stadsbornas talkoverksamhet redan i 40 år. Stadsborna kan ordna självständiga talkon på valfritt område. Städobjekten består av stadens allmänna grönområden, skogar, stränder, vägkanter och parker.

De ordnade talkona bör meddelas senast åtta dygn innan den planerade tidpunkten för talkot på adressen https://puistotalkoot.hel.fi/sv(Länk leder till extern tjänst). Helsingfors stad stödjer städtalkon i omgivningen som annonserats via webbplatsen genom att ordna städredskap till platsen och ta hand om borttagningen av samlat skräp. När talkoanordnaren anmäler sig får hen kontaktuppgifterna till den regionala kontaktpersonen och kan vid behov avtala om detaljerna på talkot.

– Jag har samordnat talkoverksamheten vid Helsingfors stad redan i x år. Det är fint att se hur människor för varje år är mer aktiva när det gäller att bidra till en renare miljö. Volontärarbetet stödjer Helsingfors underhållsverksamhet och är en viktig del av det arbete som stävjar nedskräpningen i Helsingfors, berättar Armi Koskela, koordinator för volontärarbetet i Helsingfors stad.

I september firas Roskapäivä-dagen och World Cleanup-dagen

Helsingfors stad är med och stödjer Finlands första Roskapäivä-evenemang lördagen den 7 september. Bakom Roskapäivä-evenemanget ligger medborgaraktivisten ”Roska-Eino”, som är känd för sitt Roskapäivä-konto på de sociala medierna. Man kan delta i Roskapäivä-evenemanget genom att själv samla skräp då man hinner eller genom att delta i Roskapäivä-dagens huvudevenemang, som startar klockan 11 i den södra änden av Centralparken i Tölö, i hörnet av Idrottsgatan och Läkargatan.

FN:s världsomfattande World Cleanup-dag firas årligen i september – i år fredagen den 20 september. Helsingfors stad deltar i evenemanget och uppmanar sin personal och stadsborna att delta i talkot under dagen. Man kan anmäla sitt eget evenemang via World Cleanup Day-webbplatsen.

Låna skräpplockare eller forskningsutrustning för strandskräp från biblioteket

Miljöstädredskap kan även lånas: skräpplockare finns i största delen av Helsingfors bibliotek.

Utöver skräpplockning finns det även redskap för undersökning av skräp tillgängliga i biblioteken. Tillsammans med Finlands miljöcentral uppmuntrar Helsingfors stad stadsborna att undersöka strandskräpet. Forskning av strandskräp kan vara roligt och beroendeframkallande. Samtidigt kan man hjälpa Finlands miljöcentral med forskningsarbetet av strandskräp.

Du kan låna undersökningsverktyg för strandskräp från biblioteket i Hertonäs, Fiskehamnen, Munksnäs, Vik eller Nordsjö samt från Centrumbiblioteket Ode. Du ser lediga forskningsmateriallådor på Helmet-nätbiblioteket. En forskningsmateriallåda innehåller allt material som behövs samt anvisningar för hur man undersöker strandskräp.