Helsingissä on tuettu ympäristön siivoustalkoita jo 40 vuotta

Helsingin kaupunki on tukenut roskansiivoustalkoita vuodesta 1984. Kaupunki kannustaa tarttumaan roskapihteihin taas syyskuussa, kun ensimmäinen Roskapäivä järjestetään 7.9. ja maailmanlaajuista World Cleanup -päivää vietetään 20.9.
Rantojen siivousta Harakan saarella.  Kuva: Mira Lainiola
Rantojen siivousta Harakan saarella. Kuva: Mira Lainiola

Helsingin kaupunki on tukenut kaupunkilaisten talkootoimintaa jo 40 vuotta. Kaupunkilaiset voivat järjestää omatoimisia talkoita haluamallaan alueella. Siivouskohteena ovat kaupungin yleiset viheralueet, metsät, rannat, tien pientareet ja puistot.

Järjestetyt talkoot täytyy ilmoittaa viimeistään kahdeksan vuorokautta ennen suunniteltua talkooajankohtaa osoitteessa puistotalkoot.hel.fi. Helsingin kaupunki tukee sivuston kautta ilmoitettuja ympäristönsiivoustalkoita huolehtimalla paikalle siivousvälineet sekä kerättyjen roskien poisnoutamisen. Ilmoittautuessaan talkoojärjestäjä saa alueellisen yhdyshenkilön yhteystiedot ja voi tarvittaessa sopia talkoiden yksityiskohdista.

– Olen koordinoinut talkootoimintaa Helsingin kaupungilla jo 14 vuotta. On hienoa nähdä, kuinka ihmiset ovat vuosi vuodelta aktiivisempia tekemään osansa puhtaamman ympäristön puolesta. Vapaaehtoistyö tukee Helsingin kunnossapitotoimintaa ja on tärkeä osa Helsingin roskaamisen hillitsevää työtä, kertoo vapaaehtoistyön koordinaattori Armi Koskela Helsingin kaupungilta.

Syyskuussa vietetään Roskapäivää ja World Cleanup -päivää

Helsingin kaupunki on mukana tukemassa Suomen ensimmäistä Roskapäivää lauantaina 7.9. Roskapäivän takana on kansalaisaktiivi ”Roska-Eino”, joka tunnetaan Roskapäivä-sometilistään. Roskapäivään voi osallistua keräämällä roskia omalla ajallaan tai osallistumalla päivän päätapahtumaan, joka starttaa kello 11 Keskuspuiston eteläpäästä Töölöstä, Urheilukadun ja Lääkärinkadun kulmasta.

YK:n maailmanlaajuista World Cleanup -päivää juhlitaan vuosittain syyskuussa – tänä vuonna perjantaina 20.9. Helsingin kaupunki osallistuu tapahtumaan kehottaen henkilöstöään sekä kaupunkilaisia talkoilemaan päivän aikana. Oman tapahtuman voi ilmoittaa World Cleanup Day -sivuston kautta.

Lainaa roskapihdit tai rantaroskan tutkimustarvikkeet kirjastosta

Ympäristönsiivousvälineitä voi myös lainata: roskapihtejä löytyy suurimmasta osasta Helsingin kirjastoja.

Keräämisen lisäksi saat kirjastoista välineitä myös roskien tutkimiseen. Helsingin kaupunki yhdessä Suomen ympäristökeskuksen (Syken) kanssa rohkaisee kaupunkilaisia rantaroskatutkimuksiin. Rantaroskan tutkiminen voi olla hauskaa ja koukuttavaa ja samalla voi auttaa Syken rantaroskien tutkimustyötä.

Rantaroskan tutkimustarvikkeet voi lainata Herttoniemen, Kalasataman, Munkkiniemen, Viikin ja Vuosaaren kirjastoista sekä Keskustakirjasto Oodista. Näet vapaana olevat tutkimustarvikelaatikot Helmet-verkkokirjastosta. Tutkimustarvikelaatikko sisältää kaiken tarvittavan materiaalin sekä ohjeet rantaroskatutkimuksen tekemiseen.