Rivningen av Bunkern på Busholmen

Staden river Bunkern på Busholmen (Västrahamnsgränden 1). Den första fasen av rivningsarbetena inomhus inleddes på våren 2024 och tunga rivningsarbeten i byggnaden på sommaren 2024. Den första fasen av rivningen av bunkern förväntas vara klar i början av 2025.
Bunker i Augusti 2024

I enlighet med det bygglov som beviljats rivs två tredjedelar av byggnaden under den första fasen. Resterande delar ska rivas när planen för det nya sim- och idrottscentret är klar. Tidsplanen för det nya projektet är öppen.

Efter denna rivningsfas kommer byggnaden att se ut utåt att vara två våningar lägre än tidigare. En stor del av rivningsarbetena utförs även inomhus i byggnaden.
 

Arbetstid

Rivningen genomförs i början av hösten 2024 från måndag till torsdag. Rivningsplatsen har begränsat den dagliga arbetstiden så att arbeten som orsakar särskilt mycket buller för närvarande utförs klockan 9–16 och arbeten som orsakar vanligt buller klockan 7–18 och tysta arbeten tills klockan 20.

I riktning mot daghemmet är det en paus i användning av tunga maskiner och rivning av fasader klockan 16–17.30.

Arbetstiden är kortare än vad miljömyndighetens bullertillstånd tillåter.
 

Rivningsarbetet utförs säkert en bit för bit

Rivningsarbetet av yttermanteln utförs med en rivningsmaskin med en lång bom. Utrustningen är typgodkänd för detta arbete och dess funktion upprätthålls med service och veckovisa kontroller. Maskinföraren assisteras av sk. nedre man som övervakar rivningen och ger anvisningar till maskinföraren med radiotelefon. Under arbetet förekommer inga sprängningar.

Balkkonstruktionerna, schaktväggarna, pelarna och det bärande golvet i yttermanteln rivs delvis genom att pikhugga och delvis genom att bryta med brytsax.
 

Rivningsplatsen är inhägnad med ett två meter högt fast staket så att det är tryggt att röra sig eller vistas utanför staketet. Den smala Sandholmsgränden har tillfälligt avstängts vid rivningsplatsen. På Hamburgsgränden har gatuområdet delvis avgränsats för rivningsplatsens behov.

Asbestrivningen har redan genomförts på ett kontrollerat och säkert sätt inomhus i byggnaden, och rivningsmaterialet har avlägsnats säkert förpackat. Skadliga ämnen i byggnaden har undersökts tidigare. Vi tar tilläggsprov när rivningsarbetena framskrider för att säkerställa att det inte finns skadliga ämnen för människan eller miljön inuti konstruktionerna.

Man strävar efter att minska olägenheter som rivningsplatsen orsakar

Rivningsarbeten och byggande orsakar alltid ljud och damm i någon mån. Dammet bekämpas så effektivt som möjligt genom valet av arbetsmetoder och dessutom med vattning med snökanon, högtrycksvattning av rivningsmaskinen samt vid behov med vattning med vattenslang.

I rivningsplatsen togs i bruk i augusti 2024 en hängande skyddsmatta för att förhindra spridning av damm, buller och material. I början används mattan i arbetsområdet mot daghemmet.

Från och med mitten av augusti 2024 mäts mängden damm och dammets sammansättning med två partikelmätare. Mätarna installeras ute nära daghemmet och skolans staket.

Rivningsarbetena orsakar alltid buller, men ljudvolymen varierar enligt arbetsfaser. Den arbetsfas som orsakar mest buller är pikhuggning. Även förflyttning och lastning av rivningsmassor orsakar buller i någon mån.
Rivningsmaterialet kan inte användas vid byggandet av området och därför transporteras det annanstans. Detta orsakar trafik från och till rivningsplatsen.

Byggherren för rivningsprojektet är Helsingfors stads stadsmiljösektor. Huvudentreprenören för rivningsentreprenaden är Stara och underentreprenören för den första fasen av rivningen Lotus Demolition Oy. 

Vi fortsätter att hålla kontakt med skolan och daghemmet bredvid rivningsplatsen när arbetena framskrider.
 

Vanliga frågor om rivningen

Staden river Bunkern på Busholmen (Västrahamnsgränden 1) i etapper. Lotus Demolition fortsätter den första fasen av rivningsarbetena av Bunkern som inleddes på våren. Arbetena förväntas vara klara i början av 2025.

På platsen för den byggnad som rivs ska staden bygga ett länge efterlängtat bad- och idrottscenter på Busholmen.

Enligt bygglovet rivs cirka två tredjedelar av Bunkern på Busholmen med sex våningar samt vind- och källarutrymme i detta skede. Efter denna rivningsfas kommer byggnaden att se ut utåt att vara två våningar lägre än tidigare. Rivningen utförs i betydande mån även inomhus i byggnaden.

Under den andra fasen rivs resten av byggnaden och förbereds marken genom att beakta behoven för nybygget. 
 

Rivningen av en byggnad som är så stor som Bunkern orsakar en stor mängd rivningsavfall. Materialen sorteras först på rivningsplatsen varefter rivningsentreprenören transporterar materialen för att utnyttjas för olika ändamål.

På Busholmen kan rivningsavfallet inte användas. Kross som tillverkas av restbetongen kan användas till exempel som underlag för parkeringsplatser och friluftsleder eller på bangårdar.

 

Man kan använda gårdarna normalt. Hela rivningsplatsen är inhägnad med ett två meter högt staket av plywood så att inga utomstående kommer in i rivningsområdet. Det är tryggt att vistas och gå eller cykla utanför staketet.

Tyvärr kommer ljud från rivningsplatsen. Dammet hanteras effektivt genom att vattna betongdamm som rivningsarbetena orsakar i samband med rivningsarbetena.

Skadliga ämnen i byggnaden har undersökts tidigare. Vi tar tilläggsprov när rivningsarbetena framskrider för att säkerställa att det inte finns skadliga ämnen för människan eller miljön inuti konstruktionerna. Asbestrivningen har redan genomförts på ett kontrollerat och säkert sätt under våren 2024
 

Bunkern rivs i två etapper. Den första fasen inleddes våren 2024 och färdigställs våren 2025, uppskattningsvis i februari.

Tidsplanen för att slutföra rivningsarbetet beror på tidsplanen för det nya ersättande projektet. Den är öppen för närvarande.

Rivningen tar tid eftersom byggnaden är väldigt stor och har tunga strukturer. Säkerheten för aktörerna i närområdet, såsom daghemmet och skolan, ska också beaktas vid valet av arbetsmetoder och vid planeringen av arbetstider.
 

Rivningen genomförs för närvarande från måndag till torsdag. Rivningsplatsen har begränsat den dagliga arbetstiden så att arbeten som orsakar särskilt mycket buller för närvarande utförs klockan 9–16 och arbeten som orsakar vanligt buller klockan 7–18 och tysta arbeten tills klockan 20. 

I området mot daghemmet utförs inte alls tunga rivningsarbeten med stora maskiner och rivs inte mantelelementen på fasaden mellan klockan 16 och 17.30.

Man har på förväg lämnat in en bulleranmälan hos Helsingfors stads miljötjänster. I början av hösten 2024 är arbetstiderna på rivningsplatsen för Bunkern mer begränsade än i det beviljade bullertillståndet.
 

Rivningsarbetet av yttermanteln utförs med en rivningsmaskin med en lång bom. Utrustningen är typgodkänd för detta arbete och dess funktion upprätthålls med service och veckovisa kontroller. Maskinföraren assisteras av sk. nedre man som övervakar rivningen och ger anvisningar till maskinföraren med radiotelefon. Under arbetet förekommer inga sprängningar.

Balkkonstruktionerna, schaktväggarna, pelarna och det bärande golvet i yttermanteln rivs delvis genom att pikhugga och delvis genom att bryta med brytsax.
 

Orsakar rivningen buller eller damm?

Ja, den gör det. Vi gör dock vårt bästa för att minska olägenheterna. Vi följer anvisningarna och föreskrifterna från stadens miljömyndighet som syftar till att reglera byggarbetena så att det inte orsakas oskälig olägenhet för grannar.

Ljuden från rivningen och lastningen sprids på olika sätt till närmiljön beroende på var man utför arbeten och vilken del av byggnaden man river.

Rivningsarbetena orsakar alltid buller, men ljudvolymen varierar enligt arbetsfaser. Den arbetsfas som orsakar mest buller är pikhuggning. Även förflyttning och lastning av rivningsmassor orsakar buller i någon mån.

Hur hanterar man buller?

Bullerhanteringen kan huvudsakligen göras genom att välja arbetsmetoder och begränsa arbetstiden. På denna arbetsplats utförs inte sprängningsarbeten. Vid valet av arbetstider balanserar man mellan den dagliga arbetstiden för de arbeten som orsakar buller och den totala arbetstiden för rivningen. 

I riktningen mot skolan och daghemmet skyddas arbetsplatsen med en robust hängande mattvägg som även lite dämpar ljud.  Själva byggnaden är ett bullerhinder, så ljuden sprids bäst när man river de byggnadsdelar som finns nära åhöraren.

Hur hanterar och följer man upp damm?

Dammet bekämpas så effektivt som möjligt på rivningsplatsen. Dammet förebyggs genom valet av arbetsmetoder och dessutom med vattning med snökanon, högtrycksvattning av rivningsmaskinen samt vid behov med vattning med vattenslang.

Man använder även en hängande skyddsmatta för att förhindra spridning av damm, buller och material.

Man kan missta sprejningen med vattenkanon för betongdamm, men det är fråga om finfördelat vatten.

Däcken i fordonen som kör från rivningsplatsen tvättas så att dammet inte sprids till gatunätet. Om dammet kommer in i marken, tvättas dammet bort.

Asbestrivningen har redan genomförts på ett kontrollerat och säkert sätt inomhus i byggnaden, och rivningsmaterialet har avlägsnats säkert förpackat. Skadliga ämnen i byggnaden har undersökts tidigare. Vi tar tilläggsprov när rivningsarbetena framskrider för att säkerställa att det inte finns skadliga ämnen för människan eller miljön inuti konstruktionerna.

Mängden damm och dammets sammansättning mäts med två partikelmätare. Mätarna installeras nära daghemmet och skolans staket. I stickprov har inte observerats skadligt damm från rivningsplatsen. Damm- och partikelavlagringar förekommer i staden även naturligt.

Skadliga ämnen i byggnaden har undersökts tidigare. Vi tar tilläggsprov när rivningsarbetena framskrider för att säkerställa att det inte finns skadliga ämnen för människan eller miljön inuti konstruktionerna. 

Rivningsavfallet transporteras från Busholmen vilket tidvis ökar antalet fordon i trafiken.

Den smala Sandholmsgränden har tillfälligt avstängts vid rivningsplatsen.

staden