
Den rika naturen och de vackra skärgårdslandskapen finns alltid nära i Havsrastböle. De goda transportförbindelserna och den närservice som nu utvecklas gör detta till en hemtrevlig, marin pärla i Helsingfors.
Havsrastböle som område
Havsrastböle är en personlig del av Nordsjö i östra Helsingfors. Området är lättillgängligt med metro. Området byggdes till stor del under 1990-talet. Till Havsrastböles styrkor hör framför allt de mångsidiga rekreationsmöjligheterna i de närliggande skogarna och längs kustrutterna. Affärstjänsterna är koncentrerade till Havsrastböle centrum och kvartersbutikerna.
Under de kommande åren byggs nya bostäder för cirka 4 200 nya invånare i Havsrastböle nära metrostationen. Samtidigt rustas områdets parker, skvärer och trafikförbindelser samt service upp. Förbättringarna inleds med renoveringen av Stagparken och byggandet av ett nytt allaktivitetshus som samlar stadens tjänster.
Hem och kvarter
Bostäder kommer att byggas i utkanten av skogs- och parkområdena, på nya tomter och genom att förbättra effektiviteten för befintliga tomter. Kompletteringsbyggandet förutsätter rivning av vissa byggnader. Syftet med rivningen är att diversifiera boendeformerna i området. Staden informerar om rivningarna allteftersom projekten fortskrider.
Omgivningen kring torget i Havsrastböle och förbindelsen till metrostationen kommer att förnyas. Det befintliga köpcentret kommer att rivas och ett nytt köpcentrum och bostadshus kommer att byggas vid torget.
Genomförandet beräknas ta en bra bit in på 2030-talet. Tidpunkten för den tomtspecifika byggnationen påverkas av tidsplanerna för gatubygge och marknadssituationen för byggnation.
Parker och skvärer
Man kommer att satsa på närnaturen och rekreationsområden genom att förnya gator och parker. Först förnyas Stagparken.
Parkens funktioner utvecklas med beaktande av användare i olika åldrar, särskilt barn och unga. Vid planeringen av funktioner beaktas områdets karaktär som ett mångsidigt och mångkulturellt bostadsområde. Målet med planeringslösningarna är att öka trivsamheten och känslan av trygghet.
Förbindelserna mellan Rastböle metrostation och området kring torget och parkerna och havsstranden kommer att förbättras. Friluftslederna i Stagparken, Stora Kallviksparken och Grundvattensparken bildar ett sammanhängande rekreationsområde.
Service
Byggandet inleds med allaktivitetshuset på Skotstigen, som kommer att inrymma en grundskola, ett daghem, en ungdomsgård, en lekpark och lokaler för boende. Byggandet av allaktivitetshuset, som kommer att samla tjänsterna i området, förväntas inledas år 2027 och stå klart år 2029. På Harbogatan byggs ett daghem, som är avsett att stå klart senast år 2026.
Det nya köpcentret i Havsrastböle är planerat som ett hybridkvarter för affärstjänster och bostäder. Förutom en matbutik planeras kafé- och restauranglokaler och andra affärslokaler i objektet.
Offentlig konst och evenemang
I Havsrastböle tillämpas enprocentsprincipen för konst. Offentliga konstverk placeras i Stagparken, på torget i Havsrastböle och andra noder i området.
Syftet är att till Havsrastböle hämta konst och evenemang som livar upp, även genom tillfälliga installationer. För att göra stadsrummet mer trivsamt placeras grönplanteringar och sommarmöbler bland annat på Havsrastböle torg.
Helsingfors stad stöder konst- och kulturföreningar i Helsingfors som ordnar evenemang och delaktiggörande kulturverksamhet i området. Invånarna kommer att få information om evenemangen lokalt och även via Helsingfors egna informationskanaler.
Transportförbindelser
Från Rastböle metrostation tar man sig till Östra centrum på mindre än 5 minuter och till stadskärnan på cirka 15 minuter. Rutten för stamlinje 560 går dagligen via Havsrastböle till Myrbacka i Vanda.
Transportplanen för den västra delen av Havsrastbölevägen innebär att nya gator byggs i området och att Havsrastbölevägen förbättras för att underlätta framtida byggande i området och förbättra trivsamheten och säkerheten för rörelse i området.
Planläggning och planering
I detaljplanerna fastställs markanvändningen i området, var vi exempelvis bygger bostäder, kontor och parker eller var gatorna och andra leder kommer att gå.
