Kesätöissä kaupungilla – Eläinten hoitoa ja alueiden käytön valvontaa

Kesällä monilla työpaikoilla hiljenee, mutta vuosittain kaupungilla on kuitenkin kesätöissä noin 3 500 kesätyöntekijää. Adama ja Liinu kertovat ensimmäisestä kesätyöstään Fallkullan kotieläintilalla ja teknisen alan harjoittelija Iida kertoo, miten kesä ensimmäisessä oman alan työssä on sujunut.
Tytöt ja kana
Adaman ja Liinan mielestä on tärkeää, että ensimmäisestä kesätyöstä jää hyvä kokemus, sillä se kannustaa hakemaan töitä myös seuraavina vuosina. Kuva: Sonja Takalo

Kaupunki haluaa tarjota nuorille mahdollisuuden ensimmäiseen kesätyökokemukseen. Vuosittain nuorille on tarjolla noin tuhat kesätyöpaikkaa, joihin kuuluvat 16–17-vuotiaiden kesätyöt ja Siisti kesä! -hankkeen työt 16–20-vuotiaille.

Adama Bah, 16, ja Liinu Kainulainen, 16, ovat kesätöissä Fallkullan kotieläintilalla. Työ eläinten hoitamisen parissa on molempien ensimmäinen kesätyö. Liinu päätyi Fallkullaan TET-harjoittelun kautta ja Adama oli ollut Fallkullan nuorten toiminnassa mukana jo pidempään.

– Minulle oli selvää, että haluan kesätöihin juuri Fallkullaan, sillä olen ollut mukana toiminnassa monta vuotta ja tykännyt siitä. Olen esimerkiksi käynyt vertaisohjaajan koulutuksen ja ollut vetämässä kursseja sekä mukana kahvilaryhmässä, kertoo Adama.

Fallkullan tila järjestää toimintaa nuorille, alkaen 9-vuotiaista. Toiminta sisältää eläinten hoitoa, kuten siivousta, ruokkimista, harjausta, joskus ratsastusta tai esimerkiksi ponin ajoa. Myös Adaman ja Liinun työtehtävät keskittyvät eläinten hoitamiseen.

Tytöt tallitöissä
Adaman ja Liinun päiviin kuuluu eläinten karsinoiden ja tallien siivoamista. Kuva: Sonja Takalo

– Olemme molemmat töissä navettapuolella. Aamu alkaa tavallisesti kahdeksalta, jolloin eläimet viedään ulos ja ruokitaan. Sen jälkeen yleensä siivoamme karsinoita sekä lehmien ja hevosten tallit. Tämän jälkeen toiminta vaihtelee päivästä; joskus saatamme esimerkiksi ulkoiluttaa hevosia, Adama selostaa.

– Täällä on aika selkeät toimintamallit, jotka ohjaavat päiviä, koska täällä järjestetään myös kesäleirejä. Leirien ohjelmaan kuuluu esimerkiksi seurustelua eläinten kanssa, jossa olemme usein mukana avustamassa lapsia, Liinu täydentää.

Työ on monipuolista ja vaihtelevaa, mutta parasta siinä ovat tietysti eläimet.

– Ihaninta on se, että eläinten kanssa työskentely on niin palkitsevaa. Siinä näkee oman kädenjäljen ja oman työnsä merkityksellisyyden. On myös kivaa, kun kesällä pääsee olemaan ulkona, ja meillä on tosi hyvä porukka, iloitsee Liinu.

Tyttö ja vuohi
Adamin mielestä työssä on parasta se, ettei yksikään päivä ole samanlainen. Kuva: Sonja Takalo

– Mikään päivä ei ole tismalleen samanlainen kuin edellinen ja tekemistä on niin laajasti, että se on kyllä itselleni se paras asia. Kun ei ole omia lemmikkejä, on kiva, että pääsee kuitenkin puuhastelemaan eläinten kanssa, vieläpä sellaisten, joiden kanssa ei oikein muuten tulisi oltua, Adama kertoo.

Adaman ja Liinan mielestä on tärkeää, että ensimmäisestä kesätyöstä jää hyvä kokemus, sillä se kannustaa hakemaan töitä myös seuraavina vuosina. Hyvä kesätyö on Adaman ja Liinun mielestä sellainen, joka on itselle jollain tavalla kiinnostava. He ovat kuitenkin avoimia kokeilemaan monenlaisia töitä.

– Se, että on jo vähän työkokemusta, madaltaa kynnystä hakea ihan uusiin paikkoihin, toteaa Adama. 

Työmaa ja metro
Iidan työtehtäviin kuuluu työmaakohteiden kuvaaminen. Kuva: Sonja Takalo

Oman alan harjoittelussa pääsee haastamaan itseään

Iida Virta on kesäharjoittelussa kaupunkiympäristön toimialalla alueiden käytössä ja valvonnassa. Oman alan harjoittelu on tuntunut monipuolista ja työtä on päässyt tekemään itsenäisesti.

– Opiskelen liikenneinsinööriksi ja halusin päästä kaupungille tekemään oman alan töitä, koska tiesin, että täällä on paljon työmahdollisuuksia ja olin kuullut kaupungilla työskentelystä hyvää. Aloitin harjoittelun huhtikuussa, ja minua pyydettiin vielä jatkamaan syyskuulle, mikä oli mahtava juttu, Iida iloitsee.

Iida Virta työmaalla
Iida pääsee suunnittelemaan työpäivänsä kulun itsenäisesti. Kuva: Sonja Takalo

Iidan työ keskittyy maankäytön lupien valvomiseen. Työmaiden tulee hakea kaupungilta lupa kaupungin alueen käyttämisestä esimerkiksi liikennejärjestelyihin.

– Työssäni siis valvon luvatonta maankäyttöä, eli esimerkiksi sitä, ovatko työmaa-alueiden liikennejärjestelyihin ja rajauksiin liittyvät luvat kunnossa. Yleensä itse työmaa-alueen luvat ovat kunnossa, mutta joskus luvat pääsevät unohtumaan, vaikkapa liikennejärjestelyiden osalta, Iida selittää.

Iidan työtehtäviin kuuluu sekä toimistohommia että kohteiden tarkistamista paikan päällä.

– Parasta työssäni on se, ettei yksikään päivä ole samanlainen. Työ on todella itsenäistä, mikä sopii minulle hyvin. Saan pitkälti suunnitella päivän kulun itsenäisesti, eli vaikkapa päättää, mitkä paikat kierrän läpi tiettynä päivänä, kertoo Iida.

Työkaverit ovat kuitenkin tärkeä tuki Iidalle.

– He ovat olleet todella avuliaita ja ymmärtävät, että olen ensimmäistä kertaa oman alan töissä. Pidän siitä, että tässä työssä pääsee haastamaan itseään ja oppimaan koko ajan uutta ja on mahdollista kehittyä. Kun palaan syksyllä takaisin kouluun, tuntuu siltä, että olen silti ollut koko kesän oppimassa kaikenlaista, Iida sanoo.

 

Teksti: Kreeta Koskijoki