Kutsuuko työelämä?
Avoimia työpaikkoja pääset selaamaan esimerkiksi TE-palveluiden sivuilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Kannattaa seurata myös sosiaalista mediaa ja laittaa rohkeasti viestiä sinua kiinnostaviin työpaikkoihin. Opintojen aikana saat apua työn hakemiseen Stadin AO:n työvalmentajilta, opettajilta ja opinto-ohjaajilta.
Mikäli sinulla ei ole työpaikka jo tiedossa ammatillisesta koulutuksesta valmistuessasi, sinun kannattaa ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi. Tämän voit tehdä TE-palveluiden sivulta. Työttömänä työnhakijana voit hakea vauhtia työelämään esimerkiksi Stadin AO:n työpajoilta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Kiinnostaako opiskelu yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa?
Korkeakoulujen koulutuksiin voit hakea keväisin ja syksyisin järjestettävissä yhteishauissa Opintopolku-palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Korkeakoulut voivat myös järjestää lisähakuja vapaiksi jääneille paikoille.
Useimmissa korkeakouluissa voit hakea tutkinto-opiskelijaksi myös avoimen väylän kautta. Avoimen väylän hakuohjeet ja valintaperusteet voit tarkistaa yliopistojen tai ammattikorkeakoulujen omilta sivuilta.
Haluaisitko syventää ammattitaitoasi?
Ammattitutkinnossa hankitaan ja syvennetään ammattialan osaamista. Ammattitutkinto-opiskelijalta edellytetään usein joko ammatillisen perustutkintokoulutuksen tai työelämäkokemuksen kautta hankittua alan perusosaamista.
Erikoisammattitutkinto soveltuu monipuolista työuraa jo tehneelle ammattilaiselle, joka haluaa päivittää ja vahvistaa osaamistaan. Erikoisammattitutkinto eli mestaritutkinto osoittaa tutkinnon suorittaneen hallitsevan alansa vaativimmat työtehtävät.
Sekä ammatti- että erikoisammattitutkinnot suoritetaan lähtökohtaisesti oppisopimuskoulutuksena. Lisätietoja sekä ammatti- että erikoisammattitutkinnoista(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) saat Stadin AO:n sivuilta.
Mistä apua, jos en saanut työ- tai opiskelupaikkaa ammatillisen koulutuksen jälkeen?
Ohjaamo Helsingin(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) työntekijöiltä saat valmistumisen jälkeenkin ohjausta esimerkiksi jatko-opintoihin tai työelämään siirtymisessä. Ohjaamo on 15−29-vuotiaille tarkoitettu monialainen ohjaus- ja neuvontapalvelu, jonne nuori voi mennä ilman ajanvarausta. Sieltä saat myös tietoa asunnon etsimisestä, viranomaisasioista, vapaa-ajasta sekä raha-asioista. Ohjaamo on Stadin AO:n tärkeä yhteistyökumppani.