Harrastamisen Suomen malli Helsingissä

Lapsia ja nuoria koripalloharrastuksessa loppuhuutoa tekemässä.
Kuva: Maija Astikainen
Harrastamisen Suomen malli Helsingissä tarjoaa lasten ja nuorten toiveisiin perustuvia maksuttomia harrastuksia koulupäivän yhteydessä. Laadukkaat ja monipuoliset harrastukset toteutetaan koulujen tiloissa ja niiden lähiympäristössä. Kannustamme seuroja, järjestöjä, yrityksiä ja muita harrastusten tuottajia ilmoittautumaan mukaan harrastusten järjestäjiksi Helsingissä.

Harrastamisen Suomen malli on opetus- ja kulttuuriministeriön ja kaupungin rahoittama valtakunnallinen toimintamalli, jonka tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia ja osallisuutta harrastamisen kautta. Harrastamisen Suomen malli on pysyvä toimintamuoto, joka on kirjattu nuorisolakiin tammikuussa 2023. Lue lisää valtakunnallisesta mallista opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilla.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsingissä tarjoamme maksuttomia harrastuksia koulujen 3.–9. luokkien oppilaille suomen, ruotsin ja englannin kielillä. Harrastusryhmät kokoontuvat koulujen tiloissa tai lähiympäristössä koulupäivän jälkeen, ennen klo 17. Lukuvuoden 2024–2025 toiminta käynnistyi 2.9.2024 ja kestää koko lukuvuoden. Harrastukset jatkuvat joululoman jälkeen 13.1.2025 alkaen. 

Toteutamme Harrastamisen Suomen mallia kolmen korin periaatteella. Helsingin kouluissa on tarjolla kulttuurisia, liikunnallisia sekä digitaalisia tai muita harrastuksia. Oppilaat voivat valita yli 30 erilaisesta harrastuksesta itselleen mieluisan. Valikoimassa on muun muassa parkour, jalkapallo, koripallo, kuntosali, uinti, kiipeily, sirkus, tanssi, cheerleading, teatteri, kuvataide, elokuva, animaatio, ruuanlaitto, historia, ohjelmointi, pelisuunnittelu ja eläinharrastus. 

Tutustu monipuoliseen harrastustarjontaan koulujen verkkosivuilla 

Tutustu harrastuksiin Harrastukset-sivustolla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Maksuton koulupäivän jälkeinen toiminta tuo harrastukset lähemmäksi myös niitä lapsia ja nuoria, joilla on vähemmän mahdollisuuksia kokeilla erilaisia harrastuksia. Harrastamisen Suomen mallin kautta voimme luoda polkuja pitkäkestoiseen harrastamiseen. 

Harrastusten järjestäjäksi

Helsingin kaupunki toivottaa seurat, järjestöt, yritykset ja muut harrastustoimijat tervetulleiksi järjestämään lasten ja nuorten toiveiden mukaista harrastustoimintaa. Näin pääset mukaan:  

  1. Ilmoittaudu DPS-rekisteriin

    Ilmaise kiinnostuksesi toimia Harrastamisen Suomen mallin palveluntuottajana Helsingissä. Uusi hankintailmoitus 2024–2029 on julkaistu Hilma-palvelussa. Ilmoittautuminen ja rekisteröityminen uuteen DPS-rekisteriin (dynaaminen hankintajärjestelmä) koskee myös nykyisiä Harrastamisen Suomen mallin toimijoita. Katso hankintailmoitus Hilma-palvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).

    Palvelussa on kolme harrastuskoria: kulttuurinen, liikunnallinen ja digitaalinen tai muu. Ilmoittaudu siihen tai niihin koreihin, joiden harrastussisältöä pystyt toimittamaan.

    Hankintaprosessi on suomenkielinen. Tämä vaihe ei vielä sido toimituksiin.

  2. Soveltuvuus palveluntarjoajaksi ja toiminnalle asetetut kriteerit

    Ilmoittautumisvaiheessa tarkistamme ehdokkaan soveltuvuuden. Palveluntarjoajan tulee olla juridinen toimija, jonka kanssa kaupunki voi tehdä hankintasopimuksen. Laskutusta varten palveluntarjoajalla on oltava Y-tunnus. 

    Palveluntarjoajan tulee täyttää seuraavat toiminnalle asetetut kriteerit:

    1. Osallisuus

    Harrastukset perustuvat lasten ja nuorten osallisuuteen. Koulukohtaiset harrastustoiveet selvitetään Opetus- ja kulttuuriministeriön koululaiskyselyllä tai Helsingin harrastuskyselyllä ja muulla alueellisella tiedonkeruulla. Harrastajilla tulee olla mahdollisuus osallistua toiminnan suunnitteluun, ideointiin ja toteutukseen. Harrastuksista kerätään asiakaspalaute osallistujilta kahdesti vuodessa. Toimijoilta ja ohjaajilta kerätään palaute lukuvuosittain. 

    2. Laadukkuus

    Toiminta on suunniteltua ja toteutus on organisoitua. Harrastuksesta on tehtävä lukukausisuunnitelma. Harrastuksen toteutuksessa huomioidaan ryhmäläisten osaaminen, kiinnostuksen kohteet ja esiintuomat ideat. Ohjaajat ovat täysi-ikäisiä harrastuksen sisällön sekä lasten ja nuorten harrastustoiminnan ammattilaisia. Ammattitaito on hankittu joko koulutuksen taikka kokemuksen kautta. Harrastuksissa huomioidaan lasten oikeuksien toteutuminen.

    3. Yhdenvertaisuus ja saavutettavuus

    Harrastukset ovat osallistujille maksuttomia ja tapahtuvat koulupäivän jälkeen koulujen tiloissa tai tilaajan varaamassa muussa tilassa pääsääntöisesti ennen klo 17. Kohderyhmä on 3–9 luokkalaiset oppilaat. Harrastuksen toteutuksessa tulee huomioida ikäryhmät ja harrastajien erityistarpeet. Toimijan on huomioitava harrastuksen saavutettavuus ja varmistettava esim. yhdenvertainen harrastustilaan pääsy. Tarvittaessa harrastukseen voi ottaa avustajan, oppaan tai tulkin mukaan.

    4. Turvallisuus

    Harrastuksissa on toisia kunnioittava ja kannustava ilmapiiri ja kaikenlaiseen syrjimiseen on aktiivisesti puututtava. Harrastuksessa huolehditaan ryhmäytymisestä ja vahvistetaan kaveri- ja vuorovaikutustaitoja sekä varmistetaan, että kukaan ei jää ryhmässä yksin. Kiusaamista ehkäistään tukemalla lasten ja nuorten kiinnittymistä ryhmään sekä kaikkiin riita- tai kiusaamistilanteisiin puututaan ja ne selvitetään. Toimijan on tutustuttava koulun turvallisuussuunnitelmaan ennen harrastuskauden alkua.

    5. Toimijan laadukkuus

    Harrastukset toteutetaan sopimuksen mukaisesti. Tilaaja toimittaa Toimijan oppaan harrastustoimijan ohjaajien perehdyttämisen tueksi. Toimijan tulee huolehtia omien ohjaajien perehdyttämisestä. Toimija huolehtii tilaajan sopimuksessa asettamista velvollisuuksista. 

  3. Vastaa tarjouspyyntöihin

    Valikoimme kouluihin lasten ja nuorten toiveiden mukaisia harrastuksia ja lähetämme DPS-rekisteriin hyväksytyille toimijoille tarjouspyyntöjä sähköpostitse harrastusten toteuttamiseksi. Tarjouspyynnöt lukuvuodelle 2025–2026 lähetetään keväällä 2025 toimijoille, jotka on hyväksytty uuteen DPS rekisteriin ennen tarjouskilpailun alkamista.

  4. Toteuta harrastus

    Laadimme valittujen toimijoiden kanssa sopimuksen harrastustoiminnan järjestämisestä koko lukuvuoden ajalle. Harrastuksen järjestäjän vastuulla on toteuttaa harrastus sopimuksen mukaisesti.

Yhteystiedot

Helsingissä Harrastamisen Suomen mallin toimintaa koordinoi kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala yhteistyössä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa. Voit kysyä lisätietoja Harrastamisen Suomen mallin toteutuksesta Helsingissä.

Nimi
 Irma Sippola

Titteli
Projektipäällikkö