Aino Acktén huvilan korjaustyö jatkuu

Suurin osa Aino Acktén huvilan korjaustöistä on saatu valmiiksi. Sisätiloissa tehdään vielä seinäpintojen säilymistä turvaavia töitä. Tavoitteena on saada huvilaan toimintaa kesäkaudella 2025.
Arkkitehti Theodor Deckerin suunnittelema uusrenessanssityylinen puuhuvila sijaitsee Tullisaaren puistossa Laajasalossa.  Kuva: Ulla Rahola
Arkkitehti Theodor Deckerin suunnittelema uusrenessanssityylinen puuhuvila sijaitsee Tullisaaren puistossa Laajasalossa. Kuva: Ulla Rahola

Laajasalossa sijaitsevan Aino Acktén huvilan osittainen perusparannus aloitettiin keväällä 2023.  Korjaustyöt etenivät hyvin hyvin, vaikka rungon vaurioita olikin jonkin verran ennakoitua enemmän. Muun muassa huvilan vesikatto on uusittu, kattorakenteet sekä alapohja korjattu ja seinien vaurioituneita hirsiä vaihdettu. Myös talotekniikka on uusittu ja painovoimasta ilmanvaihtoa on parannettu.

Aino Acktén huvilan sisätiloissa tehdään vielä pinkopahvipintojen konservointia eli seinäpintojen säilymistä turvaavia töitä syksyn ja talven aikana. Työ odottaa konservaattorin vapautumista muista hankkeista. Tiloissa tehdään myös sisäilman laatua varmistavia mittauksia.

Korjauksissa on keskitytty niihin välttämättömiin toimiin, jotka turvaavat suojellun rakennuksen säilymisen ja käytön. Pintojen ulkonäköä parantavia kunnostustöitä on sisältynyt hankkeeseen vain vähän.

Vuokralle kesäkausiksi

Tavoitteena on tarjota Aino Acktén huvilaa käytettäväksi muun muassa kulttuuritoimintaan kesäkaudesta 2025 lähtien. Huvila on suunniteltu alun perin kesäkäyttöön, ja kaupunki aikoo tarjota tiloja vuokrattaviksi vain kesäkausiksi. Talvikauden aikana huvilaa ei käytetä, sillä lämmittäminen ja kosteusvaihtelut saattaisivat vaurioittaa historiallisesti arvokkaita pintoja ja rakenteita.

Huvilan kunnostusta aiotaan jatkaa myös tässä hankkeessa tehtyjen korjausten jälkeen. Esimerkiksi rakennuksen eteläjulkisivu ja pääsisäänkäynti on tarkoitus maalata ensi keväänä, heti kun säät sallivat. Maalaustyössä eteläjulkisivulle palautetaan tutkimuksissa löydetyt vanhimpien maalikerrosten mukaiset sävyt.

Korjaushanke lähti liikkeelle, kun kaupunkilaiset äänestivät rahoitusta huvilan kuntotutkimukselle ja korjaussuunnitelmalle OmaStadi-budjetoinnilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) vuonna 2019. Huvilan korjaus sai rahoituksen kaupungin käyttötalouden määrärahoista. Korjauksen pääurakoitsija on Stara.

Vesikattoa ja kattorakenteita on korjattu. Tältä katto näytti korjausten aikana.  Kuva: Stara
Vesikattoa ja kattorakenteita on korjattu. Tältä katto näytti korjausten aikana. Kuva: Stara