Asunnottomien yöhön voi osallistua niin verkossa kuin kaupungilla

Asunnottomien yön päätapahtuma Helsingissä striimataan klo 16-20 17.10.2021.
Annuska Dal Maso lajittelee lahjoitettuja villasukkia. Villasukkia lapasia ja makuupusseja voi viedä esimerkiksi keskustakirjasto Oodin keräyspisteen.

Asunnottomien yötä vietetään jälleen tulevana viikonloppuna. Vuodesta 2002 alkaen järjestetty tapahtuma toteutetaan tänä vuonna virtuaalisesti sekä kahtena päivänä pidettävissä tapahtumissa ympäri Helsinkiä. Asunnottomille järjestetään ruokajakelua ja erilaisia palveluita, kuten hiustenleikkuuta. Myös kaupungin eri toimijat ovat mukana tapahtumassa.

Perjantaina 15. lokakuuta pidetään Kallion Harjutorilla Asunnottomien yön etkot, jolloin paikalla ovat muun muassa Helsingin kaupungin aikuissosiaalityö, asumisneuvonta ja asumisen tuki. Sunnuntaina 17. lokakuuta, YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä, järjestettävä päätapahtuma striimataan verkkoon. Tilaisuuden avaa sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Daniel
Sazonov.

Kenenkään ei tule joutua miettimään, minne pääsee seuraavaksi yöksi nukkumaan. Helsinki on parhaillaan uudistamassa kaupunkistrategiaansa. Olemme asettamassa tavoitteeksi asunnottomuuden poiston vuoteen 2025 mennessä. Olen erittäin tyytyväinen, että tämä konkreettinen ja kunnianhimoinen tavoite uskallettiin asettaa. Tavoite on kova, mutta ei mahdoton, apulaispormestari Sazonov sanoo.

Viisisataa villasukkaparia tarvitseville

Syyskuusta alkaen lähes kaikista kaupungin kirjastoista on löytynyt keräyspiste villasukille, sormikkaille ja pipoille. Kyseessä on A-klinikkasäätiön ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n organisoima Lahjoita lämpöä -keräys, jonka tarkoitus on kerätä asunnottomille lämpimiä vaatteita. A-klinikkasäätiön viestintäsuunnittelija Annuska Dal Maso on pakannut tulevaa viikonloppua varten jaettavaksi viitisensataa paria villasukkia sekä makuupusseja, lapasia ja pipoja.

Meillä on sunnuntaina kello 15-21 oma piste Vallilassa Dallapénpuistossa. Siellä jaetaan villasukkien lisäksi kuumaa juomaa, kolmioleipiä ja proteiinipatukoita. Sen lisäksi tarjoamme esimerkiksi C-hepatiitin pikatestausta, Dal Maso kertoo.

Erityisesti tarvetta olisi vielä lapasille ja sormikkaille, jotka häviävät helpommin kuin villasukat. Dal Maso kertoo, että myös makuupusseille on paljon kysyntää.

Suomessa ei varsinkaan talvella nukuta juuri kaduilla, mutta rappukäytävässä nukkuessa, yömajoissa tai tuttujen sohvilla majoittuessa makuupussi ei vain lämmitä vaan tuo myös turvaa. Sinne voi sisään laittaa tärkeimmän omaisuuden”, Dal Maso sanoo.

Makuupussien ja lämpimien vaatteiden lisäksi jaetaan vitamiineja ja erilaisia hygieniatarvikkeita kuten hammasharjoja ja deodorantteja. Lahjoituksia voi myös tuoda Dallapénpuiston teltalle.

Asunnottomien yö alleviivaa ongelman

Tuoreimpien tilastojen mukaan Suomessa oli vuoden 2020 lopussa yli 4000 yksinelävää asunnotonta sekä asunnottomia perheitä ja pariskuntia noin 200. Ulkona, porraskäytävissä ja ensisuojissa majoittui viime vuonna yli 700 ihmistä. (Lähde: ARA, Asunnottomat 2020). Ilmiö nostetaan esiin Asunnottomien yönä, mutta se näkyy A-klinikkasäätiön arjessa ympäri vuoden.

  Tämä tapahtuma on muistutus siitä, että ongelma ei ole kadonnut kaduilta. Meillä vapaaehtoiset jalkautuvat joka viikko jakamaan ruokaa, hygieniatarvikkeita ja lämpimiä vaatteita, ei vain Asunnottomien yönä, Dal Maso kertoo. Lahjoita lämpöä -keräys jatkuukin marraskuun loppuun saakka, jotta jaettavaa riittäisi aina maaliskuulle asti.

A-klinikkasäätiön vapaaehtoisreserviin kuuluu reilut 100 henkilöä. He jalkautuvat eri puolille Helsinkiä kerran viikossa. Viikottain järjestetään myös ympäristötalkoot, jolloin käydään siivoamassa sovitulla alueella, viime aikoina erityisesti Vallilassa. Dal Maso toimii myös vapaaehtoistyön koordinoijana ja tietää, että kierroksilta ei jää jaettavaa yli.

Jakamamme ruoka ja tarvikkeet ovat aina todella tervetulleita. Asunnottomien yössä tarjotaan toki palveluja ja ruokaa, mutta yksi yö tai ilta ei ole vielä ratkaiseva. Meillä on yhä liikaa ihmisiä ilman vakinaista asuntoa, vaikka asunnottomuuden poistamiseksi on tehty pitkään töitä.

Kaupunki ja järjestöt tekevät aktiivista yhteistyötä

A-klinikkasäätiön henkilökunta kehuu, että monimutkaisen ongelman äärellä yhteistyö Helsingin kaupungin kanssa on toiminut hyvin. Kirjastot ovat Dal Mason mukaan tärkeässä roolissa Lahjoita lämpöä -kampanjassa. Kiitosta saavat myös kaupungin nopeat toimet koronapandemian aikana, jolloin esimerkiksi tiloja karanteeneille on täytynyt järjestää lyhyellä varoitusajalla.

Yhteistyö kaupungin kanssa on ollut monipuolista ja sujuvaa. Koen, että rakennamme yhdessä kaupunkia, jossa kaikki sen asukkaat huomioidaan, Dal Maso sanoo.

Asunnottomien yön virtuaalitapahtumaa voi sunnuntaina 17. lokakuuta seurata maksuttomana verkossa. Apulaispormestari Sazonovin avauspuheenvuoro on kello 16.05.

Lisää aiheesta

(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Asunnottomien yön ohjelma

Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskuksen tilastotietoa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)