Aina elämä ei mene niin kuin etukäteen suunnittelemme. Helsinkiläinen Elias Nyman, 24, ehti valmistua vuonna 2019 kokiksi, mutta joutui lopulta vaihtamaan alaa terveysongelmien vuoksi.
– Aloin huomata jo opintojen aikana, etten todennäköisesti pysty työskentelemään ravintola-alalla polvivaivojeni vuoksi. Seisomatyö olisi ollut liian suuri rasitus jaloille ja selälle.
Nyman kävi silti koulutuksen sinnikkäästi loppuun ja alkoi kokiksi valmistuttuaan kartoittamaan uransa jatkoa. Hän hakeutui Ohjaamoon, joka tarjoaa maksutonta neuvonta-apua alle 30-vuotiaille nuorille.
– Siellä kävin läpi valmentajan kanssa erilaisia koulutusvaihtoehtoja ammatteihin, jotka mahdollistaisivat istumatyön.
Stadin AO:n teknisen suunnittelun koulutuksesta Elias kiinnostui lopulta alan monipuolisten uramahdollisuuksien vuoksi. Suunnitteluassistentit voivat työllistyä esimerkiksi arkkitehtitoimistoihin, kuntien ja valtion virastoihin, rakennusalan yrityksiin tai vaikka LVI- ja sähkösuunnittelun puolelle.
– Tietenkään en vielä hakuvaiheessa osannut hahmottaa, minne tulisin suuntautumaan. Tiesin vain, että jatkossa tekisin töitä tietokoneella. Se tuntui luontevalta.
Työharjoittelu avaa ovia uudella uralla
Yli kaksi vuotta kestäneet opinnot ovat nyt loppusuoralla. Teknisen suunnittelun koulutuksessa Nyman on opiskellut muun muassa rakennus-, LVI-, sähkö-, kone- ja infra-alan mallintamista erilaisilla suunnitteluohjelmilla.
– Se on kyllä vaatinut sinnikkyyttä, sillä ohjelmien omaksuminen on ollut haastavaa. Jos opiskeluun tulee pienikin tauko, jää helposti jälkeen.
Vaikka teknisessä suunnittelussa ei ole juuri yhteneväisyyksiä Nymanin aiempaan ammattiin kokkina, hän on päässyt hyödyntämään ravintola-alan osaamistaan KOS-jaksolla. Harjoittelupaikan löytämisessä auttoi omaopettaja Maarit Pylkkänen.
– Maarit sattui tietämään ammattikeittiöiden suunnitteluun erikoistuneen yrityksen, joka sopi minulle aiemman taustani vuoksi. Ravintolapuolella opin, kuinka tärkeää on, että keittiön kalusteratkaisut ja laitteet tukevat ammattilaisten työtä.
Nyman saa jatkaa tutuksi tulleessa työpaikassa myös koulutussopimusjaksonsa jälkeen.
– KOS-jaksoilla on ammatillisessa koulutuksessa iso merkitys, sillä niiden kautta pääsee näkemään konkreettisesti, millaista työ on käytännössä. Ja samalla siinä on mahdollisuus verkostoitua yritysten kanssa.
Työssä Nyman kertoo saaneensa sopivasti vastuuta ja omia projekteja.
– Olen päässyt suunnittelemaan teollisuuskeittiöitä päiväkoteihin ja kouluihin. Siinä oppii paljon projektinhallinnasta ja budjetoinnista.
Kokin koulutuksesta on yhä iloa myös vapaa-aikana.
– Onhan se hyödyllinen taito. Kotona laitan yhä mielelläni ruokaa tyttöystävälle.