Helsingin kaupunki poistaa puuvartisia vieraslajeja Haltialanmetsässä

Haltialanmetsän luonnonsuojelualueella tehdään ennallistamistoimenpiteitä metsän kotoperäisen monimuotoisuuden parantamiseksi.
Palsamipihta. Kuva Antti Helakallio.

Haltialanmetsän luonnonsuojelualueella tehdään ympäristöministeriön Kunta-Helmi-rahoituksella ennallistamistoimenpiteitä metsän kotoperäisen monimuotoisuuden parantamiseksi. Yksi Helmi-hankkeen tavoitteista on poistaa Haltialanmetsästä ja sen lähiympäristöstä kaikki puuvartiset vieraslajit vuosien 2021 ja 2022 aikana.

Palsamipihta (
Abies palsamea), terttuselja (Sambucus racemosa) ja isotuomipihlaja (Amelanchier spicata) on luokiteltu vieraslajeiksi. Ne ovat kaikki alun perin puutarhoista, puistoista ja muilta istutusalueilta luontoon levinneitä lajeja. Lajien luonnolliset esiintymisalueet ovat Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Euroopassa.

Vieraslajit vievät tilaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta, haittaavat metsäekosysteemin toimintaa ja pahimmillaan ne voivat haitata kotoperäisen luonnon monimuotoisuutta. Helsingin kaupunki pitää tärkeimpänä vieraslajien torjuntaa luonnonsuojelualueilla, arvokkailla kasvikohteilla ja ranta-alueilla.

Haltialanmetsän luonnonsuojelualueen ja sen lähiympäristön vieraslajit kartoitettiin kesällä 2021, ja kaikki löytyneet puuvartiset vieraslajit poistetaan marraskuussa 2021. Täydentäviä torjuntatöitä tehdään vielä syksyllä 2022. Vaikka Haltialanmetsässä ei tämän jälkeen enää ole siemeniä tuottavia palsamipihtoja, versoo maaperän siemenpankista vielä uusia taimia. Näitä taimia poistetaan tarvittaessa noin kymmenen vuoden päästä.

Vieraslajihavainnot kartalla (.jpg)

Kuva: Antti Helakallio.