Helsingin kaupunki tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä kaupungin merkittävin suorien päästöjen lähde on kaukolämpö. Hanasaaren kivihiilivoimalaitoksen sulkemisella saadaan aikaan merkittävä päästövähennys: arvioiden mukaan kaupungin kokonaispäästöt laskevat sen myötä jopa 20 prosenttia ja Helenin 40 prosenttia. Valtakunnallisella tasolla vaikutus päästöihin on noin kaksi prosenttia.
– Hanasaaren sulkeminen on historiallinen ja merkittävä muutos niin Helsingin, Suomen ja itse asiassa koko maailmankin mittakaavassa. Kaupungit läpi maailman ovat ottaneet vahvan aseman ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä ja kirittävät omilla toimillaan myös valtioita. Helsinki haluaa olla vahva suunnannäyttäjä niin kansallisesti kuin globaalisti. Se, että pystymme määrätietoisesti tällaisessakin maailmantilanteessa etenemään merkittävän hiilivoimalan sulkemisen kanssa, on vahva osoitus tahtotilastamme, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen toteaa.
Kivihiilivoimalaitoksen sulkeutuessa merkittävä osa helsinkiläiskotien lämmöstä syntyy Helenin Vuosaaren biolämpölaitoksessa, ja jatkossa lämmöntuotannossa siirrytään yhä enemmän myös erilaisten hukkalämpöjen hyödyntämiseen lämpöpumppujen avulla. Sähköä tuotetaan muun muassa vesi-, tuuli- ja aurinkovoimalla.
– Olen ylpeä Helsingin kunnianhimoisesta ilmastotavoitteesta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja siitä laajasta työstä, jota tämän tavoitteen eteen teemme. Tämän hiilivoimalan sulkeminen on suurin yksittäinen teko monipuolisessa työssämme, Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki kertoo.
Helsingin kaupunki on alustavasti selvittänyt kulttuurihistoriallisesti arvokkaan voimalaitosrakennuksen uusiokäytön mahdollisuuksia. Arkkitehti Timo Penttilän piirtämän rakennuksen suunnittelutyöt aloitettiin vuonna 1962, ja se on ollut toiminnassa vuodesta 1974 lähtien.
Rakennuksen ja alueen uusiokäytöstä on kuitenkin tehtävä vielä lisäselvityksiä. Osa teknisistä ja taloudellisista selvityksistä voidaan tehdä vasta sen jälkeen, kun voimalaitostoiminta on päättynyt.
Matka kohti tavoitetta jatkuu
– Hanasaaren voimalaitoksen sulkeminen vähentää päästöjä merkittävästi ja on erinomainen osoitus vaikuttavista toimista, joita jatkossakin on tehtävä. Hyvästä kehityksestä huolimatta tarvitaan kuitenkin paljon lisätoimenpiteitä kaupunkistrategiassa asetettujen päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi, Helsingin kaupungin päästövähennysohjelman johtaja Kaisa-Reeta Koskinen toteaa.
Merkittäviä päästövähennystoimia tarvitaan myös jatkossa. Hiilineutraali Helsinki -ohjelma uudistettiin vuonna 2022 keskittymään erityisesti kaikkein vaikuttavimpiin toimiin päästötavoitteiden saavuttamiseksi. Kaupungin kokonaispäästöjen laskeminen edellyttää jatkossa myös toimenpiteitä kaikilta strategiaan kirjatuilta painopistealueilta eli lämmityksessä, liikenteessä ja rakentamisessa, jotta hiilineutraaliustavoitteeseen on mahdollista päästä tavoiteaikataulussa.
Voimalaitosalueen uusi tulevaisuus
Hanasaaren asemakaavaa muutetaan parhaillaan alueen vapautuessa voimalaitostoiminnalta muuhun käyttöön. Hanasaaren eteläosaan suunnitellaan kerrostalovaltaista asuinaluetta. Suunnittelualue sijaitsee pääosin täytöillä rakennetulla niemellä. Voimalarakennus ei sen sijaan kuulu asemakaava-alueeseen. Asemakaavan odotetaan etenevän kaupunginvaltuuston käsittelyyn noin vuonna 2026.
Suvilahden tapahtumakorttelin tarkistettu asemakaavan muutosehdotus hyväksyttiin Kaupunkiympäristölautakunnassa 28.2.2023, ja se on menossa huhtikuussa kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Tapahtumakortteliin on suunniteltu noin 50 000 k-m2 mm. tapahtuma-, elokuva- ja tv-tuotanto-, toimisto-, hotelli- ja ravintolatilaa, ja se on varattu Suvilahti Event Hub Oy:lle.