– Helsingin kesäkukkalinjauksen mukaan kukkia on eri puolilla kaupunkia. Koska kukkien on tarkoitus olla mahdollisimman monen nähtävillä, määrällisesti istutukset painottuvat kantakaupunkiin, sanoo Helsingin kesäkukkaistutusten kasvivalinnat tekevä vihersuunnittelija Kirsti Oksanen Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Starasta.
Kaikki Helsingin kesäkukat on istutettu juhannukseen mennessä. Monet kaupungin istutukset ovat sekaistutuksia, joissa on useita erilaisia kasveja. Kun kasvilajeja on paljon, istutukset vetävät puoleensa useita hyönteislajeja. Pölyttäjillä on tärkeä rooli luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä.
– Nykyään kasviluetteloissa ilmoitetaan, houkuttelevatko kasvit pölyttäjiä. Aina kun mahdollista, valitsen istutuksiin pölyttäjille mieluisia kasveja, Kirsti Oksanen sanoo.
Pölyttäjien viisi suosikkia Helsingin kesäistutuksissa:
Daalia ’Mystic’
Perhosten ja pörriäisten suosikkikasvissa on tummat lehdet ja yksinkertaiset kukat. Helsingin kaupungin istutuksissa on viittä Mystic-daalia-lajiketta, joiden kukat ovat keltaisia, punaisia ja oransseja. Tänä kesänä Mystic-daalioita voi nähdä esimerkiksi Senaatintorilla Aleksanteri II -patsaan kukkaryhmässä, Haltialan kartanonpuiston kukkaryhmissä sekä Paasivuorenpuistikon kukkaryhmässä.
Tsinnia eli oppineiden kukka
Tsinnioita on monenlaisia – pölyttäjien kannalta parhaita ovat lajikkeet, joissa kukan keskusta tulee hyvin näkyviin. Helsingin istutuksissa pölyttäjiä miellyttävät etenkin kirsikanpunaiset ja valko–vaaleanpunaiset tsinniat. Tsinnioita on käytetty tänä kesänä muun muassa Hakaniementorin kukka-astioissa ja Herttoniemen kartanonpuiston tapettikukkaryhmässä.
Kesäpäivänhattu
Kesäpäivänhatun kukat ovat keltaisen-, oranssin- ja rusehtavansävyisiä. Kukan keskusta on hyvin näkyvissä, ja se houkuttelee etenkin perhosia. Tänä kesänä kesäpäivänhattuja näkee muun muassa Kaivopuistossa sekä Töölöntorin kukka-astioissa.
Jättiverbena
Jättiverbenat ovat yleensä tumman- tai vaaleanliiloja ja noin metrin mittaisia. Kasvissa on pieni pyöreä kukinto, joka vetää loppukesällä perhosia puoleensa. Jättiverbenoita pääsee tänä kesänä ihastelemaan muun muassa Karhupuiston kukkaryhmässä ja Töölönlahdenpuiston kukkaryhmissä.
Syyssalvia
Syyssalvia on noin puoli metriä korkea kasvi, jossa on vahvan aniliininpunaiset, torvimaiset kukat. Kukka on erityisesti kimalaisten mieleen. Tarkkaavainen katsoja voi nähdä kimalaisen tekevän kukan sivuun reiän päästäkseen meden äärelle. Tänä kesänä syyssalvioita on käytetty muun muassa Kluuvin Makasiinipuiston kukkaryhmässä.
Suuret, kestävät ja pitkään kukkivat kasvit sopivat Helsingin kesään
Helsingin kesäkukat on kasvatettu Kaupunginpuutarhalla jo yli sadan vuoden ajan. Nykyään kukkien kasvatuksesta huolehtii Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran puutarhapalvelu. Kesäkukkakohteet ja istutusten määrän linjaa vuosittain Helsingin kaupunkiympäristön toimiala.
– Vuosien varrella olemme Kaupunginpuutarhalla kokeilleet paljon eri kasvien soveltuvuutta Helsingin kesäkukiksi. Nykyään täysin uusia kasveja tulee vastaan enää harvakseltaan, mutta testaamme tutuista kasveista uusia lajikkeita, vihersuunnittelija Kirsti Oksanen Starasta sanoo.
– Kukkien pitää olla kestäviä ja kukkia suurin osa kesää. Lisäksi niiden täytyy olla riittävän suuria näkyäkseen kaupunkiympäristössä.
Stara hoitaa kaupungin kesäkukkia 110 kohteessa. Näistä 45 on maahan istutettuja kukkaryhmiä. Helsingin kaupungilla on myös noin 900 kukka-astiaa, jotka ovat Staran hoidossa.
Osa Helsingin kesäkukista on yksityisten urakoitsijoiden hoidossa. Tänä vuonna täysin uusia kesäkukkakohteita on tulossa Kaarelaan, Mellunmäkeen ja Suutarilaan.
Helsingin kukkaloisto on parhaimmillaan heinä–elokuun vaihteessa.