Suurista tapahtumapaikoista pulaa, silti kesä vetää
Helsinki on suuri tapahtumakaupunki, sillä lähes 1,5 miljoonaa täysi-ikäistä suomalaista on kiinnostunut Helsingissä järjestettävistä tapahtumista. Kaupunki panostaa tapahtumien kävijätutkimuksiin, ja niiden valossa Helsinki näyttäytyy avoimena, turvallisena ja elävänä tapahtumakaupunkina. Kansainvälisille vieraille Helsinki on positiivisessa mielessä yllättävä kaupunki.
– Erityisesti yllättää se, miten paljon erilaisia kiinnostavia asioita Helsingissä voi lyhyessäkin ajassa kohdata. Ja miten elävä ja urbaani, mutta samalla hapekas kaupunki Helsinki on. Tämä liittyy suoraan erilaisiin tapahtumiin, palveluihin ja sisältöihin kaupungissa, Forsström sanoo.
Tapahtumien kysyntä on lähtenyt hienosti vetämään koronan jälkeen. Sekä vuodet 2022 että 2023 olivat lipunmyynnin näkökulmasta ennätyksellisiä, vahvistaa Sami Kerman Tapahtumateollisuus ry:stä.
– Paljon on puhuttu siitä, että kuluttajat ovat myöhentäneet ostopäätöksiään. Vakiintuneiden yleisöjen tapahtumat, joilla on hyvä ja pitkäjänteisesti rakennettu brändi, voivat olla luottavaisin mielin, kunhan pitävät tasonsa yllä, Kerman sanoo.
Haasteitakin on. Kerman kertoo, että yleinen kustannusten nousu näkyy myös tapahtuma-alalla ja sitä on jouduttu kompensoimaan pääsylippujen hintojen nostolla. Vaikeuksia elävän musiikin saralla Helsingissä muodostavat suurten tapahtumapaikkojen puute, erityisesti Helsinki-hallin sulkeminen.
– Toisaalta Helsingissä on tarjolla Olympiastadion ja Jäähalli sekä paljon pienempiä, monipuolisia tiloja, kuten uudistettu Kulttuuritalo, Böle ja Arabia135 sekä Suvilahden kehittyvä alue. Näissä on tilaa yleisötapahtumien lisäksi myös yritystapahtumille, Kerman sanoo.
Elävän musiikin näkökulmasta kesä on vuodenajoista tärkein.
– Järjestämme tulevana kesänä Olympiastadionilla ennätykselliset seitsemän keikkaa, joihin sisältyy Coldplayn jättisuosion saaneet neljä esiintymistä, kertoo Mirkka Rautala kotimaisten ja kansainvälisten artistien keikkoja ja festivaaleja tuottavasta LiveNation Finlandista.
Sanna Forsström nostaa puolestaan esiin touko–kesäkuussa pidettävät Syötävä Helsinki -ruokaviikot sekä heinäkuussa järjestettävän, kansainvälisen purjehdustapahtuman Tall Ships Racesin.
– On tärkeää, että meillä on monipuolisia tapahtumia erilaisille yleisöille, hän sanoo.