Hernesaaren kuplaverhossa on käytössä 600 metrin verran letkua, jossa on ilmareikiä kahdessa rivissä noin puolentoista senttimetrin välein. Ilmaa letkuun syötetään kahdesta suunnasta kompressoreilla yhteensä 1320 kuutiota tunnissa. Lumen mukana veteen joutuva roska jää ilmaverhon rannan puolelle, jossa troolari kauhoo roskan kannellaan olevaan laitteeseen. Mikäli roskaa pääsisi kuplaverhon ohi, sen pysäyttää kauemmaksi asennettu kelluntapuomi – tai jää.
Pienempi kuplaverho oli Hernesaaressa viime talvena testattavana, ja siitä saatiin hyviä käyttökokemuksia. Sen sijaan aiemmin paikalla ollut verhopuomi ei sopinut tuulisen rannan ratkaisuksi.
Hernesaaren lumenvastaanottopaikka on käytössä ympäristöluvan määräysten mukaisesti
Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi Hernesaaren lumenvastaanottotoiminnalle määräaikaisen ympäristöluvan viime syyskuussa. Ympäristöluvan määräykset rajoittavat lumenvastaanottopaikan toimintaa.
Hernesaaren lumenvastanottopaikka on tärkeä erityisesti kantakaupungin kiinteistöille. Aikaisimpina talvina kiinteistöt ovat tuoneet hieman yli puolet Hernesaaren lumikuormista.
Hernesaareen voi kuljettaa lunta kello 7–22. Lumenvastaanottopaikalle saa viedä lunta enintään noin 5 kilometrin etäisyydeltä vastaanottopaikasta. Sallittuja lumentuontialueita ovat mm. Meilahden, Alppiharjun ja Sörnäisten eteläpuoleiset alueet sekä Lauttasaari. Poikkeuksellisen runsaan lumisateen aikana lumen kuljetus vastaanottopaikalle on sallittua myös öisin kello 22–7 enintään kolmena peräkkäisenä yönä.
Lumen merikaato tullaan korvaamaan muilla menetelmillä
Helsinki tavoittelee merikaadosta luopumista seuraavien yhdeksän vuoden aikana, vuoteen 2033 mennessä. Hernesaaren lumen merivastaanottopaikka on tarkoitus korvata noin 21 pienehkön sulatuspaikan verkostolla, joka kykenisi sulattamaan yhteensä yli 35 000 kuormaa lunta talven aikana. Paikalliset sulatuspaikat myös lyhentäisivät lumen kuljetusmatkoja.
Ympäristönsuojelulain mahdollinen muutos voi lopettaa lumen merikaadon suunniteltua nopeammalla aikataululla.