Hietalahdenrantaan uusi merellinen työpaikka-alue – suunnitelmat kehittyneet asukaspalautteen pohjalta

Hietalahden altaan äärelle suunnitellaan kolmea pääkonttoritason toimistorakennusta kivijalkapalveluineen. Uudisrakentamisen lisäksi suunnitelmissa on merellisen rantapromenadin toteuttaminen kävelijöiden ja pyöräilijöiden käyttöön sekä Hietalahdentorin uudistaminen vihreämmäksi ja viihtyisämmäksi. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Hietalahdenrannan asemakaavan muutosluonnosta kokouksessaan 29.10.2024.
Havainnekuva Hietalahdenrannan rantapromenadista
Hietalahdenrannan suunnitelmissa on merellisen rantapromenadin toteuttaminen kävelijöiden ja pyöräilijöiden käyttöön. Kuva: Schauman & Nordgren Architects & MASU Planning 2024

Työpaikkoja, palveluita ja uutta rantareittiä

Hietalahdenrannan suunnittelun tavoitteena on kytkeä alue osaksi keskustan kaupunkirakennetta ja lisätä lähiympäristön elinvoimaa, käyttäjämääriä sekä laatutasoa muodostamalla alueelle korkeatasoinen yrityskeskittymä kivijalkapalveluineen.

Suunnitelmassa 5–9-kerroksiset rakennukset sijoittuvat Hietalahden altaan kaakkoisreunalle, nykyisen huolto-asema- ja ravintolarakennuksen paikalle sekä osin maatäytölle. Työpaikkojen ja palveluiden lisäämisen ohella tavoitteena on kehittää alueen julkisia ulkotiloja, kuten meren puoleista rantavyöhykettä, Hietalahden altaan reunoja sekä Hietalahden toria viihtyisämmiksi ja käveltävämmiksi. Uudella pyöräilyn ja kävelyn yhteydellä liitetään ranta-alue Helsinkiä kiertävään julkiseen rantareittiin.

Torialueen muutosten tavoitteena on aukion kunnostaminen historiallisesti arvokasta ympäristöä kunnioittaen. Ideasuunnitelmissa torilta muun muassa poistetaan nykyinen pysäköintialue ja lisätään istutuksia. Suunnitelmissa on myös varauduttu ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ottamalla huomioon laajemman alueen tulvasuojaustarve sekä esittämällä alueelle hulevesiä kerääviä istutusalueita ja -rakenteita.

Suunnitelmia kehitetty palautteen perusteella

Suunnitelmista on saatu runsaasti palautetta yleisötilaisuuksissa, verkkokyselyissä ja kirjallisesti valmistelun eri vaiheissa. Suunnitelmia on kehitetty mielipiteiden perusteella muun muassa luopumalla Hietalahdenranta-kadun uudelleenlinjauksesta ja tiivistämällä rakentamista Hietalahdenaltaan mahdollisimman suuren vesipeilin säilyttämiseksi. Suunnitelmiin on myös lisätty kaupunkivihreää ja toimitilarakennusten arkkitehtuuria on kehitetty herkkäpiirteisemmäksi.

Kaupunkiympäristölautakunta päättää jatkosuunnittelusta

Hietalahdenrannan alueelle on myönnetty kehittämisvaraus keväällä 2020 kotimaiselle kiinteistökehitysyhtiö HGR Property Partners Oy:lle toimitilahankkeen kehittämistä ja toteutusedellytysten selvittämistä varten. Varausta jatkettiin keväällä 2023. Yhtiö on yhdessä kaupungin kanssa laatinut alueesta suunnitelmia ja selvityksiä, joiden perusteella on laadittu asemakaavan muutosluonnos. Luonnos, siihen liittyvät alustavat suunnitelmat ja selvitykset sekä hankkeesta saatu palaute esitellään kaupunkiympäristölautakunnalle 29.10. Lautakunta päättää jatkosuunnittelusta.

Seuraavan kerran hankkeesta on mahdollista antaa palautetta, kun kaavaehdotus on nähtävillä.