Iäkkäiden tarpeettomia päivystyskäyntejä on pyritty vähentämään pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudun ja HUSin tarkastustoimet arvioivat, onko tavoite hoitaa suurempi osuus iäkkäiden akuuttitilanteista laitoshoidossa, palveluasumisessa ja kotiho
Vuoronumero sairaalan odotushuoneessa.

Pääkaupunkiseudun ja HUSin tarkastustoimet arvioivat, onko tavoite hoitaa suurempi osuus iäkkäiden akuuttitilanteista laitoshoidossa, palveluasumisessa ja kotihoidossa päivystyksen sijaan toteutunut. Arvioinnin tuloksena oli, että kaupungit ja HUS ovat edistäneet tavoitetta ottamalla käyttöön ohjeita, toimintatapoja ja palveluita, joilla pyritään vähentämään iäkkäiden päivystyskäyntejä. Toimenpiteiden vaikutusta ensihoito- ja päivystyskäyntien määrään ei voitu arvioida koronapandemian ja puutteellisten tilastotietojen vuoksi. LiiSa Liikkuva sairaala -palvelulla on ollut vaikutusta pitkäaikaishoidon päivystyskäyntien vähenemiseen Espoossa.

Arviointi kohdistui Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunkien tuottamaan kotihoitoon, palveluasumiseen ja laitoshoitoon. HUSin osalta arvioitiin iäkkäiden potilaiden päivystyksellisten tilanteiden nykytilaa ja toimia, joilla kehitetään HUSin ja kuntien toimintamalleja ikääntyneiden kotiutuksessa ja jatkohoidossa. Arvioinnissa iäkkäillä tarkoitetaan 75 vuotta täyttäneitä henkilöitä.

Koronapandemia todennäköisesti vaikutti ensihoitokäyntien määrään

Kaikissa kaupungeissa iäkkäiden ensihoitokäynnit vähenivät vuonna 2020 ja kasvoivat vuonna 2021 verrattuna edelliseen vuoteen. Muutokset johtuivat todennäköisesti koronapandemiasta. Espoossa ja Kauniaisissa toimiva liikkuva sairaala LiiSa todennäköisesti vaikutti pitkäaikaishoidon asiakkaiden ensihoitokäyntien vähenemiseen Espoossa vuonna 2019. Kaikissa arvioinnin kohteena olevissa kaupungeissa on kehitetty vastaavia pitkäaikaishoidon ja kotihoidon asiakkaiden päivystyksellisiin tilanteisiin erikoistuneita kotiin vietäviä palveluita: Vantaa on käynnistänyt LiiSa-palvelun yhdessä HUSin kanssa ja Helsinki liikkuva hoitaja (Liiho) -palvelun vuonna 2021.

HUS ja kaupungit ovat kehittäneet iäkkäiden päivystyksellisiin tilanteisiin liittyviä ohjeita, toimintatapoja ja palveluja ikäihmisten palvelujen kehittämisverkostossa GeroMetrossa. Tällaisia ovat liikkuvien palvelujen ohella esimerkiksi kotihoitoon ja palveluasumiseen tarkoitetut päivystystilanteiden oppaat. HUSin geriatrisessa hankkeessa on kehitetty iäkkäiden potilaiden hoitoa erikoissairaanhoidossa ja hoidon integraatiota perusterveydenhuollon kanssa. Kaupunkien ja HUSin työnjakoa ja toimintamallia ikääntyneiden jatkohoidossa ja kotiutuksessa on kehitetty, mutta HUSin ja kuntien välisen yhteistyön tiiviys ja toimintamallit vaihtelevat.

Tarkastuslautakunnilta suosituksia jatkotoimiksi

Tarkastuslautakunnat suosittelevat, että päivystyksellisten tilanteiden kehittämistoimenpiteiden vaikutuksia iäkkäiden päivystyskäynteihin ja kotona asumisen turvallisuuteen tulee seurata. Tämän ohella tarkastuslautakunnat pitävät tärkeänä pääkaupunkiseudun kaupunkien ja HUSin yhteistyön jatkamista sellaisten päivystyksellisten tilanteiden toimintatapojen ja palveluiden kehittämiseksi, joilla voidaan parantaa iäkkäiden toimintakykyä ja hyvinvointia. Lisäksi tarkastuslautakunnat suosittelevat, että kaupungit ja HUS kehittävät yhteistyötään erityisesti iäkkäiden kotiuttamisprosessin osalta, jotta kasvavaan palvelutarpeeseen voidaan vastata.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien tarkastustoimet ovat toteuttaneet yhteensä yksitoista yhteisarviointia vuodesta 2008 lähtien. HUSin tarkastustoimi on ollut mukana yhteisarvioinneissa vuodesta 2018.

Kaupungit ja HUS ovat antaneet suositukset aiheesta arviointikertomuksissaan 2021:

Espoo: Vuoden 2021 arviointikertomus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Helsinki: Vuoden 2021 arviointikertomus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kauniainen: Vuoden 2021 arviointikertomus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Vantaa: Vuoden 2021 arviointikertomus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
HUS: Vuoden 2021 arviointikertomus(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva: Kimmo Brandt