Jätkäsaaren rokotuspisteen suljettua ovensa yksi aikakausi päättyi

Helsingin koronarokotukset alkoivat Jätkäsaaressa heti joulun jälkeen 2020. Jätkäsaaren rokotuspiste sulki viimeisenä rokotuspisteenä ovensa tammikuussa 2023. Mitä kaikkea mahtuikaan tuohon reiluun pariin vuoteen?
Jätkäsaaren koronarokottajia.
Kuva: Helsingin kaupunki

Koronarokotukset aloitettiin ripeästi. Ensimmäisen viikon aikana joulun 2020 jälkeen rokotteen sai vajaa tuhat Helsingin kaupungin terveydenhuollon ammattilaista. Heidän lisäkseen rokotettiin neljän seniorikeskuksen asukkaita.

”Sitä mukaa kun rokotteita saadaan, niin saman tien ne myös annetaan. Koronatyössä olevien ammattilaisten, hoivan henkilöstön ja asukkaiden sekä muun kriittiseksi määritellyn sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotukset vienevät tämän hetken arvion mukaan tammikuun”, kertoi vuoden 2021 alussa terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.
 

Tytöt koronarokotuspisteellä.
Kuva: Virpi Velin

Rokotuksia yli 85-vuotiaille

Helmikuussa 2021 käynnistyivät yli 85-vuotiaiden ja heidän omaistensa koronarokotukset. Rokotusajan pystyi varaamaan osoitteesta koronarokotus.hel.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon. Sähköinen ajanvaraus oli kaikkien Uudenmaan kuntien yhteinen. Rokotuksia annettiin alkuun Jätkäsaaressa, Malmilla ja Myllypurossa. 

”Etenemme rokotusjärjestyksessä kansallisten linjausten mukaisesti”, kertoi tuolloin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.

Sari Roos teki merkittävän keksinnön 

Helsingin kaupunginsairaalan opetushoitajan Sari Roosin vuonna 2021 tekemä keksintö, jolla koronarokotepullosta saatiin jopa 40 prosenttia enemmän rokotetta, oli merkittävä apu taistelussa koronaa vastaan. Se toi keksijälleen muun muassa innovaatiopalkinnon, mitalin, kutsun tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhliin sekä kansainvälistä- ja kotimaista huomiota. 

Sari Roos huomasi rokotustilanteessa, että rokotepulloihin ja ruiskuihin jäi hukkatilaa rokotetta otettaessa ja pistettäessä. Rokotetta meni roskiin. 

”Tajusin heti, miten pistovaiheen hävikin saa pois”, Sari kertoi tuolloin ja pari päivää mietittyään, hän ymmärsi miten hävikin saa pois vedettäessä rokotetta pullosta. Siitä lähti liikkeelle paljon kiitosta saaneen innovaation vieminen käytäntöön.

Koronarokotetta ladataan ruiskuun.
Kuva: Kimmo Brandt

Neljäs rokotuspiste Messukeskukseen 

Helsinki avasi helmikuussa 2021 neljännen rokotuspisteen Pasilan Messukeskukseen. Tuolloin koronarokotuksiin pystyivät varaamaan ajan 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat helsinkiläiset sekä heidän omaishoitajansa.

Tästä pikkuhiljaa koronarokotukset laajenivat vuosien 2021 ja 2022 aikana käsittämään askel askeleelta koko täysikäisen väestön sekä yli 5-vuotiaat lapset. Lopulta suositus täysi-ikäisille alle 60-vuotiaille oli kolme koronarokotusta.

Pop up -rokotuspisteitä eri puolilla Helsinkiä

Helsinkiläisille tarjottiin heinäkuusta 2021 koronarokotuksia myös hetkellisistä pop up -pisteistä, joita pystytettiin esimerkiksi rautatieasemalle ja kauppakeskuksiin.

Koronarokotuksen ensimmäisen annoksen sai tuolloin kätevästi ilman ajanvarausta joko Pop up -pisteeltä tai kiinteiltä rokotuspisteiltä. Tehosterokotuksiin varattiin edelleen aika.

”Haluamme tehdä rokotteen ottamisen helsinkiläisille mahdollisimman helpoksi. Tämän vuoksi avaamme pop up -rokotuspisteitä sinne, missä kaupunkilaiset liikkuvat, kertoi johtava ylilääkäri Timo Carpén heinäkuussa 2021.

Koronarokoruksessa
Kuva: Virpi Velin

Suomen paras asiakasteko

Kuntien ja kaupunkien koronarokotuksista vastaavan hoitohenkilökunnan toiminta palkittiin Suomen parhaana asiakastekona Global CX Day 2021 -tapahtumassa lokakuussa 2021.

”Vaikeasta tehtävästä huolimatta hoitohenkilökunta on Suomessa suoriutunut tästä epätavallisesta ja vaativasta tehtävästä erittäin sujuvasti ja tehokkaasti, säilyttäen koko rokotusprosessin asiakaskokemuksesta varsinaiseen toimenpiteeseen erinomaisena”, kuuluivat palkinnon perustelut.

Palkinnon vastaanottivat Helsingin terveysasemien ylihoitajat Tiia Järvenpää ja Mia Rönn.

”Tämä on arvokas tunnustus koronarokotuksien järjestämiselle Suomessa ja Helsingissä. Omasta puolestani haluan kiittää kaikkia tähän arvokkaaseen työhön osallistuneita kaikissa Suomen kunnissa”, Mia Rönn totesi tuolloin. 

Riskiryhmiin kuuluvia lapsia rokotettiin

Helsinkiläisten 5–11-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien lasten rokotukset helsinkiläisten koronarokotukset käynnistyivät joulukuussa 2021. Riskiryhmiin kuuluvilla on sairaus tai tila, joka voi lisätä vaikean koronataudin riskiä tai koronainfektio voi pahentaa perussairauden oireita. 

Riskiryhmiin kuuluvat esimerkiksi lapset, joilla on tehty elinsiirto, jotka sairastavat diabetesta tai joilla on pysyvää lääkitystä vaativa astma. 

Lisää kapasiteettiä rokotuksiin 

Tammikuun 2022 alussa Helsinki perusti rokotuksia vauhdittaakseen viidennen rokotuspisteen Messukeskukseen, jossa jo aiemmin oli annettu rokotuksia. Muut rokotuspisteet sijaitsivat Jätkäsaaressa, Kannelmäessä, Malmilla ja Myllypurossa.   

Samanaikaisesti avattiin ikääntyneille tarkoitetut rokotuspisteet Laakson sairaalaan ja Kustaankartanon seniorikeskukseen. Vuoden alussa laajenivat myös rokotuspisteiden aukioloajat. Rokotuspisteisiin avattiin lisää rokotusaikoja sitä mukaa, kun saatiin lisää rokottajia. 

Koronarokotus otettu
Kuva: Virpi Velin

Aikakausi päättyy

Itäkeskuksen, Malmin ja Kannelmäen rokotuspisteet menivät kiinni loppuvuodesta 2022. Jätkäsaaren rokotuspiste sulki ovensa tammikuussa 2023. 

Helsingin rokotuspisteillä annettiin kahdessa vuodessa yli puolitoista miljoonaa koronarokotetta. Tuona aikana koronarokotuksien järjestämiseen osallistui satoja Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaisia. 

”Kaiken kaikkiaan rokotuksiin osallistunut henkilöstö selvisi urakastaan loistavasti. Tästä valtavan isot kiitokset!” 

”Kiitokset tästä upeasta saavutuksesta kuuluvat myös helsinkiläisille, jotka ottivat koronarokotukset. Laajat rokotukset olivat avain sille, että onnistuimme voittamaan vakavan pandemian”, kiteyttää terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.  

Tällä hetkellä helsinkiläiset saavat koronarokotukset tarvittaessa terveysasemalta. 

Teksti Helsingin kaupungin julkaisut ja Markus Snellman