Jätkäsaaren Saukonnokan pienvenesataman toiminnallinen yleissuunnitelma on valmistunut

Uuden pienvenesataman yleissuunnitelman tavoitteena on kehittää alueen monipuolista virkistyskäyttöä. Suunnitelmat edistävät alueen ympärivuotisen liikkumisen mahdollisuuksia muun muassa uuden talviuintipaikan myötä.
 
Saukonnokan altaan toiminnallisen yleissuunnitelman havainnekuva. Kuva: WSP
Saukonnokan altaan toiminnallisen yleissuunnitelman havainnekuva. Kuva: WSP

Saukonnokan pienvenesataman toiminallisessa yleissuunnitelmatyössä laaditut suunnitelmat ovat osa hanketta, jonka tarkoituksena on tarjota kaupunkilaisille toimiva ja monipuolinen pienvenesatama, joka palvelee veneilijöiden lisäksi myös muita ulkoilun ja liikunnan harrastajia. 

Uudessa yleissuunnitelmassa on huomioitu Jätkäsaaren alueen erityispiirteet merellisenä kantakaupungin osana sekä alueen olemassa oleva asemakaava. Hankkeen aikana tutkittiin Saukonnokan altaan erilaisia käyttömahdollisuuksia sekä pienvenesatamana että alueen asukkaita palvelevana virkistysalueena. 

Valmistuneessa yleissuunnitelmassa alueelle on esitetty uusia monipuolisia toimintoja.  Altaan pohjoispuolelle on laadittu varaus talviuintipaikalle, jonka yhteyteen on osoitettu alueet lämmitetyille pukukopeille ja wc-tiloille. 

Tämän lisäksi allasta ympäröivät rakenteet on suunniteltu siten, että ne mahdollistavat myös vesiurheilunvälinevuokrauksen ja rantautumisen alueelle esimerkiksi SUP-laudoilla ja kajakeilla. Yleissuunnitelmassa on myös esitetty rannan tuntumaan paikka uudelle viheralueelle ja  koira-aitaukselle.

Sidosryhmien osallistuminen

Suunnittelutyössä on otettu aktiivisesti mukaan eri sidosryhmiä, kuten paikallisia harrastusseuroja, alueen toimijoita ja asukasyhdistyksiä. Sidosryhmien näkemykset alueen käytöstä ja tarpeista ovat olleet tärkeässä osassa suunnittelutyön lähtökohtien asettamisessa ja suunnitelmaluonnosten laatimisessa. Sidosryhmien ja asukkaiden kanssa toteutettiin lokakuussa yleinen verkkokysely, jonka lisäksi järjestettiin asukastilaisuus, johon osallistui Jätkäsaaren kylmävesiuimareiden ja Jätkäsaariseuran aktiiveja.

Saadut palautteet ja kehitysehdotukset pyrittiin huomioimaan suunnitteluvaiheen aikana mahdollisimman hyvin alueen ominaisuudet ja reunaehdot huomioiden. 

Tavoitteena on, että venesatama-alueen puisto- ja rakennussuunnittelu käynnistetään vuoden 2024 aikana. Tarkemmat suunnitelmat tuodaan vielä erikseen vuorovaikutukseen