Ida Heikkinen nappaa käteensä taskulampun ja näyttää valoa opiskelukaverilleen. Meneillään on auton jarrujen huolto.
Heikkinen opiskelee Stadin AO:ssa, Ilkantien toimipaikassa. Hän aloitti ajoneuvoalan perustutkinnon opinnot maaliskuussa, ja tähän mennessä osaaminen on karttunut nopeasti – hänen omasta mielestään hämmästyttävän nopeasti.
Tuleva automekaanikko hallitsee jo renkaiden vaihdot, jarruhuollot, iskunvaimentimien ja jousien vaihdot, samoin öljyn- sekä erinäisten valojen ja polttimoiden vaihdot.
Kesälomallaan hän huomasi käytössään olevassa autossa vikaa ja tiesi saman tien, että iskunvaimennin takana oli mennyt rikki. Nesteet vuosivat pihalle.
Kesäloman aikana hänellä ei ollut tilaa huoltoon ja korjaukseen, joten hän vei autonsa huoltoliikkeeseen. Hän osasi kertoa korjaajalle viasta täsmällisesti ja tarkisti, että homma hoidettiin kerralla kuntoon.
Autoalan opiskelu on hyvin käytännönläheistä, mistä kertovat jo isot korjaushallit. Opiskelijat huoltavat ja korjaavat täällä opiston omien autojen lisäksi omiaan sekä oppilastöinä ulkopuolisten autoja. Oppilastöinä tehdään erityisen mieluusti pieniä korjauksia ja huoltoja.
Käytännön harjoitukset ovat jo sen verran syvälle juurtuneet, että Heikkinen silmäilee ohi kulkiessaan autojen vanteita. Hän huomaa helposti, jos esimerkiksi alumiinivanteisiin on asennettu peltipainot vanteiden ulkopuolelle.
Jokainen automekaanikko tietää, että alumiinivanteisiin kuuluu asentaa liimapainot ja että ne kuuluvat vanteen sisäpuolelle.
Naisia ei enää oudoksuta
Heikkinen on käynyt lukion ja valmistunut ylioppilaaksi keväällä 2018. Hän on käynyt sen jälkeen armeijan ja on ollut töissä Prismassa. Autot ovat kiinnostaneet häntä pitkään, ja perheensä auton renkaat hän vaihtoi ennen kuin oli edes ajanut ajokorttia.
Armeijassa hän toimi kuorma-autonkuljettajana ja teki pieniä huoltohommia. Oivallus tehdä autoista ammatti syttyi noina aikoina.
Hän on hyvillään oivalluksestaan, sillä se on osoittautunut oikeaksi.
– Onneksi luotin omaan tuntumaani. Olen aina tykännyt käsillä tekemisestä, en ole paljon istuva ihminen. Autoala tuntuu hyvältä.
Ala on ollut hyvin miehinen, mutta tilanne on muuttumassa. Heikkisen kanssa samaan aikaan aloittaneessa ryhmässä on kaikkiaan neljä naista. Myös heti peruskoulun jälkeen yhteishaun kautta opiskelemaan tulevissa ryhmissä on nykyään tyttöjä.
– Kukaan ei enää oudoksu naisia ajoneuvoasentajina.
Nopeimmat autoalan opiskelijat valmistuvat ammattiin jopa puolessatoista vuodessa. Silloin heillä on vankkaa kokemusta taustallaan. Heikkisen tavoite on saada opinnot valmiiksi kolmen vuoden aikana.
Kuten kaikissa ammatillisissa opinnoissa, myös autoalaan kuuluvat työssäoppimisjaksot. Heikkisellä niistä ensimmäinen on tulossa jo syksyn aikana.
Harjoituspaikkoja on hyvin tarjolla, samoin töitä valmistuneille.
Yksilöllistä ohjausta
Opiskelijoista on muodostunut hyvä kaveriporukka, ja Heikkisen mielestä samaan aikaan aloittaneisiin on ollut helppo tutustua. Harjoittelua tehdään ryhmissä, mutta jokainen etenee omissa opinnoissaan yksilöllisesti.
– Omaa henkilökohtaista opintosuunnitelmaa käydään aktiivisesti läpi oman opettajan kanssa, Heikkinen kertoo.
Hänen kokemuksensa tähänastisista opinnoista ovat hyvin positiivisia, ja hän suosittelee alaa autoista kiinnostuneille.
– Autoista ei tarvitse olla aiempaa kokemusta, mutta jos tykkää käsillä tekemisestä, tämä voi olla hyvinkin oma ala.
Tutkinnon jälkeen töitä on tarjolla ajoneuvoalan ammattilaisille korjaamojen ja huoltamoiden lisäksi esimerkiksi autoliikkeistä. Osa opiskelijoista jatkaa opintoja autoalan insinööriksi.
Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Jussi Helttunen
Kiinnostuitko ajoneuvoalan koulutuksesta? Voit opiskella ajoneuvoalan perustutkinnon(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) Stadin AO:ssa!