Kaupunginhallitus hyväksyi Helsingin liikenneturvallisuuden kehittämisohjelman

Kaupunginhallitus hyväksyi 7. maaliskuuta kokouksessaan Helsingin liikenneturvallisuuden kehittämisohjelman vuosille 2022–2026
Kuvituskuva. Kuvaaja: Jussi Hellsten

Kaupunginhallitus hyväksyi 7. maaliskuuta kokouksessaan Helsingin liikenneturvallisuuden kehittämisohjelman vuosille 2022–2026 ohjeellisena noudatettavaksi sekä päätti 162 viran perustamisesta kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle.

Liikenneturvallisuuden kehittämisohjelmassa asetetut toimenpiteet ajoittuvat pääosin vuosille 2022–2026, mutta liikenneturvallisuustyön tavoitteet sekä kohderyhmät ja painopisteet määritellään pidemmälle aikavälille.

Helsingin liikenneturvallisuustyön pitkän tähtäimen visio ulottuu vuoteen 2050. Se pohjautuu Euroopan laajuiseen tavoitteeseen saavuttaa liikennekuolemien ja vakavien onnettomuuksien nollataso vuoteen 2050 mennessä. Välitavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä liikenteessä kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä puolitetaan vuoden 2020 tasosta.

Liikenneturvallisuuden kehittämisohjelman toimenpiteiksi on listattu mm. liittymien ja risteysten turvallisuuden parantaminen, kadunylitysten turvallisuuden parantaminen ja liikenteen rauhoittaminen.

Ohjelmalla pyritään vaikuttamaan kaikkien Helsingissä liikkuvien turvallisuuteen, mutta toimenpiteissä erityistä huomiota kiinnitetään erityisesti lasten ja nuorten sekä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikenneturvallisuuteen.

Helsingin liikenneturvallisuuden kehittämisohjelma 2022–2026 (pdf)

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle 162 uutta virkaa

Kaupunginhallitus päätti perustaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialle 162 virkaa 7.3.2022 lukien. Päätöksellä perustetaan muun muassa 30 luokanopettajan ja 30 erityisluokanopettajan virkaa, 27 peruskoulun eritysopettajan ja 63 peruskoulun lehtorin virkaa.

Opettajan ja lehtorin virkoja tarvitaan lisää sekä perusopetuksen että lukioon oppilas- ja opiskelijamäärien kasvaessa. Oppivelvollisuuden laajentaminen lisää lehtorin virkojen tarvetta opinto-ohjaustehtäviin. Myös erityisopetus ja S2-opetus (suomi toisena kielenä) kasvavat.

Virkojen perustamisen myötä tuntiopettajien tarve vähenee, mikä edistää opettajistotilanteen vakiintumista ja henkilöstön saatavuutta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen rakenteeseen esitetään hallintosäännön muutosta

Kaupunginhallitus esittää hallintosäännön muutosta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen rakenteeseen. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala muodostetaan 1.1.2023 alkaen sote-lakikokonaisuuden talouden eriyttämisvaatimusten toteuttamiseksi ja sote-lainsäädännöstä seuraavan tehtäväkokonaisuuden johtamisen selkeyttämiseksi.

Toimialalle on tarkoitus asettaa sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta ja sen pelastusjaosto sekä yksilöasioiden jaosto. Pelastustoimi siirtyy kaupunkiympäristön toimialalta uudeksi palvelukokokokonaisuudeksi uudelle toimialalle. Muutoksesta aiheutuu myös toimialajohtajan ja pelastuskomentajan sekä muiden viranhaltijoiden toimivaltoihin muutoksia.

Lopullisen päätöksen hallintosäännön muutoksesta tekee kaupunginvaltuusto.

Lisäksi kaupunginhallitus teki jatkopäätöksen perusopetuksen poikkeusjärjestelyjen mahdollistamisesta. Päätös on voimassa 10.3–9.4.2022 tai kunnes asiasta toisin päätetään.

Kaikki kaupunginhallituksen kokouksen päätökset ovat luettavissa päätöstiedotteet-sivulla. Päätöstiedote on luettavissa siihen saakka, kun pöytäkirja ilmestyy. Kaupunginhallituksen pöytäkirjat ovat luettavissa täällä.

Kuva: Jussi Hellsten