Kaupunginhallitus päätti kaupungin rakennusten ja tilojen omistajapoliittisista linjauksista

Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 11. joulukuuta myös tilahankkeiden käsittelyohjeet ja esitti kaupunginvaltuustolle niiden mukaisten hallintosäännön muutosten hyväksymistä.
Kaupunginhallitus kokoontuu kaupungintalolla maanantaisin. Kuva: Sakari Röyskö
Opastekyltti johdattaa kaupunginhallituksen istuntosaliin. Kuva: Sakari Röyskö

Kaupungin rakennuksiin ja tiloihin liittyvät omistajapoliittiset linjaukset(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ovat osa kaupungin rakennusten ja tilojen ohjauskokonaisuutta. Toimitilastrategian ja sen toimenpidesuunnitelman mukaisesti laaditut linjaukset koskevat muun muassa tilojen ylläpitoa ja käyttöä, uusien tilojen hankkimista, rakentamisohjelman laatimista, tiloista luopumista ja niiden väliaikaiskäyttöä, väistötilojen järjestämistä, tuottotavoitetta ja ulosvuokrattavien tilojen vuokrausperiaatteita. 

Tilahankkeiden käsittelyohjeiden(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) päivityksen taustalla ovat vuoden 2017 toimialauudistuksen jälkeen syntyneet ja kaupunginhallituksen vuonna 2020 hyväksymän toimitilastrategian yhteydessä tunnistetut muutostarpeet kaupungin tilakantaan liittyvässä toiminnassa. Ohjeiden päivittäminen vastaa osaltaan toimitilastrategian toimeenpanosuunnitelman tavoitteisiin. 

Helsingin kaupungin tilahankkeiden valmistelua ohjataan kaupunginhallituksen hyväksymillä tilahankkeiden käsittelyohjeilla. Ohjeet koskevat kaikkia kaupungin talonrakentamisen investointihankkeita (uudisrakennus-, laajennus-, muutos-, korjaus- ja perusparannushankkeita sekä korvaavia uudishankkeita), vuokra- ja osaketilahankkeita sekä tilapäisten rakennusten toteuttamista. Ohjeet koskevat myös kaupungin kiinteistöyhtiöiden muita kuin asuntohankkeita sekä niitä ulkopuolisia kumppanuus-, erityisrahoitus- tms. hankkeita, joissa kaupunki on mukana. Liikelaitosten ja tytäryhteisöjen rakennushankkeissa ohjeita käytetään soveltuvin osin

Tilahankkeiden käsittelyohjeiden hyväksyminen edellyttää hallintosäännön muuttamista(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Tätä koskeva kaupunginhallituksen esitys hyväksyttiin ja se etenee kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi. 

 

Ensi linja 1:ssä sijaitseva rakennus muutetaan päiväkodiksi

Kaupunginhallitus hyväksyi Kalliossa osoitteessa Ensi linja 1 sijaitsevan rakennuksen hankesuunnitelman. Rakennus on tarkoitus remontoida ja muuttaa päiväkotikäyttöön. 

Kyseisellä alueella 1–6-vuotiaiden määrä kasvaa ja päiväkoti tarvitaan vastaamaan alueen palvelutarpeeseen. Rakennusta tullaan hyödyntämään keskisen ja eteläisen varhaiskasvatusalueen palveluiden järjestämiseen. Rakennukseen on mahdollista rakentaa tilat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen käyttöön enintään 252 lapselle.

Hankkeen rakennuskustannusten enimmäishinta on noin 7,9 miljoonaa euroa. 

Kaupunginhallitukselta kolme eri lausuntoa 

Kaupunginhallitus päätti lisäksi antaa kolme eri lausuntoa:

  • lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle hallituksen esityksestä sotilasvammalain 6 ja 6 b §:n muuttamiseksi
  • lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle Lentoradan ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta sekä
  • lausunto ympäristöministeriölle asetusluonnoksesta valtion tukemien vuokra-asuntojen asukasvalinnan tulorajoista.

Kaikki kaupunginhallituksen päätökset ja mahdolliset äänestykset löytyvät päätöstiedotteesta. Päätöstiedote julkaistaan kaupunginhallituksen asiakirjat -sivulla.