Kulttuurikeskusten kesäpihoilla ja Espan lavalla ennätyksellisen paljon tapahtumia
Espan lavalla on kesäkuukausina esityksiä ja tapahtumia poikkeuksellisen paljon, jopa 200 kappaletta. Lavalle nousevat muun muassa Muska, Vuokko Hovatta ja Jorma Uotinen. Monipuolista ohjelmaa on luvassa aina 4. syyskuuta asti. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia. Espan lavan ohjelmisto koostuu sekä ammattituottajien kuratoimasta sisällöstä, että kesän Open Stage eli avoimesta hausta valituista sisällöistä. Tänä kesänä Open Stagelle vastaanotettiin yli 400 hakemusta, mikä on kaikkien aikojen ennätys.
Malmin tapahtumakesä(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) on alkusysäys Ala-Malmin puiston kehittämiselle. Malmitalon yhteydessä sijaitseva Ala-Malmin puisto herää eloon kesä- ja elokuussa, ja siellä on tarjolla tapahtumia kaikenikäisille. Ohjelmassa on mm. upeita keikkoja, sirkustaidetta, työpajoja ja yhteislaulutuokioita.
Maunula-talon Kesäaukiolla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) järjestetään rentoa ohjelmaa läpi kesäkuukausien. Luvassa on muun muassa kirppis (su 4.6.), death metal -tapahtuma (la 17.6.) ja juhannusetkot, joilla tanssitaan lavatansseja (ke 21.6.).
Espan lavan ja kulttuurikeskusten runsas tarjonta on tuotettu pääosin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan koronapalautumismäärärahalla.
Helsinki Biennaali toista kertaa - esillä 30 taitelijan töitä
Helsinki Biennaali aukeaa 11.6. Vallisaaressa ja esittelee noin 30 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää sekä Suomesta että maailmalta. Tänä vuonna Helsinki Biennaalin päätapahtumapaikat ovat Vallisaari ja HAM Helsingin taidemuseo Tennispalatsissa. Lisäksi taideteokset ja muu biennaaliohjelma levittäytyvät ympäri kaupunkia. Vallisaaren näyttely on yleisölle maksuton. Kävijät maksavat lauttalipun hinnan. Lue asiasta lisää tästä linkistä.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Afrosuomalaisuus esillä kaupunginmuseossa – Jörn Donnerin valokuvat Hakasalmen huvilassa
Kaupunginmuseon(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) uusi Being Black – poimintoja afrosuomalaisuudesta -näyttely jatkuu. Lauantaina 17.6. museossa vietetään Good Hair Day -päivää (GHD), joka juhlistaa erilaisia afrohiuksia ja kiharoita, sekä jakaa tietoa ja osaamista afrohiusten hoidosta. GHD tuo paikalle letittäjiä ja partureita, jotka tarjoavat pikakampauksia. Lauantai 26.8. on museossa afrosuomalaisten lasten päivä ja se kokoaa yhteen afrosuomalaiset lapset ja perheet juhlistamaan afrosuomalaisuutta. Päivän aikana on mahdollisuus tavata afrosuomalaisia esikuvia livenä ja kysyä heiltä kysymyksiä. Being Black -näyttelyllä on rinnakkaisnäyttely Vuotalossa 15.6.–23.9. Kaupunginmuseoon on aina vapaa pääsy ja museo on avoinna joka päivä.
Hakasalmen huvilassa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) jatkuu Jörn Donner – Matkalla 1951–68 -valokuvanäyttely, johon on vapaa pääsy Helsinki-päivänä 12.6. Lisäksi huvilan kauniissa salissa on tarjolla joka sunnuntai klo 14 matineakonsertti ja musiikkia kuullaan laidasta laitaan. Matineoihin on alle 18-vuotiaille ja museokorttilaisille vapaa pääsy.
Ruiskumestarin talon(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) pysyväisnäyttelyssä voi eläytyä menneen ajan arkeen ja asumiseen 1860–70-lukujen Kruununhaassa. Ruiskumestarin talon kesäiset pihasoitot ilahduttavat kaupunkilaisia joka lauantai klo 14–15 kun Helsingin kantakaupungin vanhimman puutalon pihalla soi elävä musiikki. Aina vapaa pääsy.
Elokuussakaupunginmuseolla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) nautitaan kotimaisista ja kansainvälisistä klassikkoelokuvista. Lumoavan Leffapihan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ulkoilmaelokuvat 18.–19.8. toteutetaan vanhanajan analogisella 35mm:n elokuvaprojektorilla. Ohjelmistossa on tänä kesänä mukana Mika Kaurismäen rikosdraama Rosso, pronssisijan Cannesissa napanneen Aki Kaurismäen Calamari Union, Spike Leen ylistetty draamakomedia Do the Right Thing – Kuuma päivä sekä kaikkien aikojen rakkaustarina, Michael Curtizin Casablanca.
Kirjastoauto hurauttaa kesätapahtumiin ja uimarannoille
Kesä-heinäkuussa kirjastoauton voi löytää leikkipuistoista, Helsinki Cupista, Pride-puistojuhlasta tai vaikkapa uimarannalta. Seuraa kirjastoautoa Facebookissa, niin tiedät, missä mennään: https://www.facebook.com/kirjastoauto.Helsinki(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kirjastojen kesäpihoilla voi viettää aikaa pelaillen, lueskellen ja rentoutuen. Lukemista ja tekemistä löytyy esimerkiksi Rikhardinkadun, Töölön, Lauttasaaren, Puistolan ja Vallilan kirjastojen pihalta.
Parhaat vinkit lomalukemiseen saat kirjastojen henkilökunnalta, ja e-kirjastosta löytyy luettavaa myös mökkilaiturille.
Kirjastojen aukioloajat voi tarkistaa osoitteesta Helmet.fi.
Kesäiset ulkoliikuntapaikat hemmottelevat kaupunkilaisia
Stadin legendaariset Uimastadion ja Kumpulan maauimala ovat avoinna, ja 12 kaupungin uimarannalla rantapelastajat valvovat turvallisuutta aina 13.8. asti.
Kesä on tunnetusti myös maksuttomien ja suosittujen puistojumppien aikaa ja näitä klassikkojumppia järjestetään tänäkin vuonna kymmenissä eri kohteissa ympäri Helsinkiä elokuun loppuun asti. Puistojumppiin kannattaa ottaa oma jumppa-alusta mukaan. Puistojumpilla on säävaraus, eli niitä ei järjestetä sateella. Tutustu tästä linkistä tarjontaan(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Lapsille ja nuorille tarjolla loman ajaksi ohjelmaa, ohjattua toimintaa ja tukea
Kaupunki tarjoaa lapsille ja nuorille paljon maksutonta tai hyvin edullista kesätekemistä: Lasten ja nuorten kesäliikuntatapahtumat 13–17-vuotiaiden FunAction ja 18–29-vuotiaiden Nyt-liikunta ovat maksuttomia ja ohjelmassa on muun muassa erilaisia retkiä.
Liikuntatapahtumien lisäksi nuorisopalvelut tarjoaa erilaisia leirejä, kursseja, työpajoja, liikuntaa, musiikkia, taidetta ja seikkailuja. Valittavana on myös vapaamuotoista yhdessä tekemistä ja hengailua ilman ennakkoilmoittautumista. Taidetoimintaa toteutetaan mm. leikkipuistoissa, päiväkodeissa ja ulkotiloissa.
Osa tapahtumista on tänäkin kesänä nuorten itsensä järjestämiä, esimerkkinä ihanat ja persoonalliset kesäkahvilat, kuten kahvila Linnunpesä Pihlajamäessä, luomukahvila Cafe Raparperimeri Kumpulassa, Kilikuppila Fallkullan kotieläintilalla ja Saarigallerian Ekokahvila Vartiosaaressa.
Nuorisotyöntekijät jalkautuvat eri puolille Helsinkiä tapahtumiin, kauppakeskuksiin ja muihin julkisiin tiloihin, joissa nuoret viettävät aikaa. Jalkautuvassa nuorisotyössä on tavoitteena saada luottamuksellinen kontakti kaupungilla ja julkisissa tiloissa aikaansa viettäviin nuoriin ja nuoriin aikuisiin, olla läsnä heidän keskuudessaan, tukea, neuvoa ja ohjata heitä heidän elämäänsä liittyvissä haasteissa.