Korkeasaaren villieläinsairaalasta löytyi lintuinfluenssaa – Villieläinsairaala ei vastaanota uusia potilaita

Korkeasaaren villieläinsairaalasta löytyi lintuinfluenssaa. Villieläinsairaala desinfioidaan eikä sinä aikana voi ottaa hoitoon mitään luonnonvaraisia eläimiä.
Viime vuonna hoidossa ollut kanahaukka.

Kumpulasta Villieläinsairaalaan tuotu huonokuntoisesta kanahaukasta todettiin lintuinfluenssatartunta. Lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi kaikki Korkeasaaren Villieläinsairaalassa hoidossa olleet linnut on lopetettu ja tilat desinfioidaan. Lintuinfluenssa ei ole aiheuttanut ihmisten sairastumisia.

Hoidossa oli neljä harmaahaikaraa, viisi kyhmyjoutsenta, yksi laulujoutsen ja yksi mustalintu. Erillisessä tilassa talvehtineet neljä siiliä on siirretty viranomaisten luvalla pois Villieläinsairaalasta.

Tilojen desinfioinnin aikana Villieläinsairaala ei voi ottaa hoitoon mitään luonnonvaraisia eläimiä. Siivouksen arvioidaan kestävän muutamia viikkoja. Sen jälkeen toiminta jatkuu normaaliin tapaan, mutta vesi- tai petolintuja ei oteta toistaiseksi hoitoon tautiriskin vuoksi. Huonokuntoiset vesi- ja petolinnut toimitetaan toistaiseksi Viikin Yliopistolliseen eläinsairaalaan. Lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi vesi- ja petolintuja ei saa viedä pääkaupunkiseudulta muualle Suomen lintuhoitoloihin ilman yhteydenottoa alueen kunnan- tai läänineläinlääkäriin.

Villieläinsairaala tehosti lintuinfluenssaan varautumista siitä lähtien, kun Helsingin alueella tuli ilmi ensimmäinen tautiepäily. Kaikki hoitoon tuodut vesi- ja petolinnut testattiin lintuinfluenssan varalta yhteistyössä Ruokaviraston kanssa. Testatut linnut pidettiin erillään muista potilaista, mutta koska kyse on erittäin herkästi leviävästä eläintaudista, muiden samassa rakennuksessa olleiden lintujen altistumista ei ollut mahdollista täydellä varmuudella estää.

Linnuille kuolleisuutta aiheuttavaa H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on havaittu alkusyksystä lähtien Keski-Euroopassa ja Ruotsissa. Suomen ensimmäinen tartunta löydettiin tammikuun lopulla Janakkalasta, ensin villeistä fasaaneista ja myöhemmin fasaanitarhalta. Helsingin ensimmäinen tapaus varmistui viime viikolla Eläintarhanlahdelta löytyneeltä kuolleelta kyhmyjoutsenelta.

Villieläinsairaala toimii omalla saarellaan erillään Korkeasaaren eläintarhasta. Villieläinsairaalan käytännöt on suunniteltu niin, etteivät eläintaudit pääse leviämään sairaista luonnonvaraisista eläimistä eläintarhan eläimiin. Monessa Euroopan maassa nyt liikkeellä oleva, lintuihin herkästi tarttuva H5N8-tyypin lintuinfluenssa ei ole aiheuttanut ihmisten sairastumisia.

Lisää aiheesta
Korkeasaari(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha