Koronavirustartunnat ovat kohonneet viime viikkojen aikana Helsingissä. Päivittäiset tartuntamäärät ovat tällä viikolla olleet enimmillään jopa yli 80 tartuntaa. Ilmaantuvuusluku on noussut 103 tartuntaan 100 000 asukasta kohden 14 vuorokaudessa.
Tällä hetkellä eniten tartuntoja tapahtuu baareissa ja ravintoloissa sekä vapaa-ajalla. Nuorilla aikuisilla on eniten tartuntoja. Infektiolääkäri Terhi Heinäsmäen mukaan nyt on syytä muistaa koronan suojautumistoimenpiteet, jotta tartunnat eivät entisestään leviä.
-Jos on vähäisiäkin oireita niin kannattaa hakeutua testiin ja välttää kontakteja siihen asti kun testituloksen saa. Missään tapauksena oireisena ei pidä tavata muita ihmisiä, Heinäsmäki sanoo.
-Kesämenoissa kannattaa olla nyt huolellinen. Esimerkiksi Hangon Regatta kerännee paljon ihmisiä yhteen tulevana viikonloppuna, Heinäsmäki lisää.
Koronaviruksen oireet muistuttavat flunssaa ja vatsatautia. Tartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys.
Koronaviruksen suojautumistoimenpiteitä ovat hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta huolehtiminen, turvavälien noudattaminen, kasvomaskin käyttö kun kontakteja ei voi välttää sekä oireisena testiin hakeutuminen ja kontaktien välttäminen testituloksen saamiseen asti. Myös Koronavilkku-sovellus kannattaa ladata.
Tällä hetkellä testiin hakeudutaan ahkerasti, mistä Heinäsmäki kiittää helsinkiläisiä.
-Omaolo-palvelussa tehdään päivittäin jopa 2 500 asiointia ja koronaneuvontaan tulee lähes 1 000 puhelua päivässä, Heinäsmäki kertoo.
Koronatestiaikoja on hyvin tarjolla. Testiin voi hakeutua osoitteessa omaolo.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) tai soittamalla koronaneuvontaan, p. 09 310 10024 (avoinna päivittäin klo 8-18).
Myös koronavirusrokotus kannattaa käydä hakemassa. Rokotusaikoja on vapaana Helsingissä jopa huomiselle. Nopeimmin ajan voi varata verkosssa osoitteessakoronarokotusaika.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Heinäsmäki muistuttaa, että yksi rokoteannos antaa vain osittaisen suojan eikä estä tartuntojen leviämistä.
-Rokotuksen jälkeenkin pitää muistaa muut suojautumistoimenpiteet, Heinäsmäki painottaa.
-Rokotuksen ottamalla ei suojaa ainoastaan itseään, vaan myös muita, Heinäsmäki lisää.
Lisää aiheesta
- Helsingin koronasivut:
- Koronatesti: Omaolo.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
- Koronarokotukset: Koronarokotusaika.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)