Kymmenen suurimman kaupungin pormestareiden ja kaupunginjohtajien julkilausuma luontokadon pysäyttämiseksi

Tänään on julkaistu kymmenen suurimman kaupungin sitoutuminen luontokadon pysäyttämiseen ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen.
Kävelijä Maunulan ulkoilualueen kuntoradalla.
Kuva: Sami Saastamoinen / Helsingin kaupunki

Me, Suomen kymmenen suurimman kaupungin pormestarit ja kaupunginjohtajat, ymmärrämme luonnon monimuotoisuuden merkityksen ja tunnistamme luontokadon vakavuuden ja sen ratkaisemisen kiireellisyyden. Luonnon monimuotoisuus on tärkeää ihmisten hyvinvoinnille, terveydelle, taloudelle sekä kaupunkien elinvoimalle ja näemme tärkeänä, että luonto säilyy monimuotoisena myös tuleville sukupolville turvaten heidän hyvinvointiaan.

Kaupunkimme ovat avainasemassa Kunmingin-Montrealin maailmanlaajuisen biodiversiteettiviitekehyksen sekä EU:n biodiversiteettistrategian tavoitteiden toteuttamisessa, joiden mukaan luontokato pysäytetään vuoteen 2030 mennessä ja käännetään heti tämän jälkeen elpymisuralle. Kaupunkeina haluamme olla mukana tässä työssä sekä aktiivisina toimijoina Suomen tulevan luonnon monimuotoisuuden strategian toteuttamisessa.

Olemme jo pitkään kaupunkeina tehneet toimia luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. Olemme sitoutuneet jatkamaan tätä työtä entistä tavoitteellisemmin. Tarkastelemme luontokadon pysäyttämistä kokonaisvaltaisesti ja monipuolisesti.

Haluamme esimerkillämme kannustaa muita kaupunkeja Suomessa ja kansainvälisesti huomioimaan luonnon monimuotoisuuden turvaamisen ja vahvistamisen kaupunkien kasvaessa. Samalla vaikutamme ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen.

Olemme sopineet Tampereella 11.9.2024 seuraavista yhteisistä tavoitteista ja toimista luontotoimiemme vauhdittamiseksi.

  1. Sitoudumme kehittämään ja ylläpitämään kaupunkiemme siniviheralueita luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi ja kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Lähiluonnon turvaamisen lisäksi huomioimme myös toimintamme globaalit luontovaikutukset.
  2. Haluamme nostaa luontopositiivisuuden tavoittelun ilmastonmuutoksen hillinnän rinnalle kaupunkiemme strategiaan. Huomioimme luontopositiivisuutta koskevat tavoitteet seuraavan strategiapäivityksen yhteydessä, ellei niitä ole vielä kaupungissamme asetettu. Selvitämme, mitä luontokadon pysäyttäminen vuoteen 2030 mennessä kaupungiltamme vaatii. Lisäksi asetamme kaupungeillemme konkreettiset, mitattavat luontotavoitteet.
  3. Tuemme ja kiritämme sekä EU:ta että Suomen valtiota niiden luonnon monimuotoisuuteen liittyvän sääntelyn laadinnassa ja toimeenpanossa. Näemme, että toteutettavan ja alueiden erityispiirteet huomioivan tuloksen aikaansaamiseksi myös kasvukeskusten osalta kaupunkien tulee olla vahvasti mukana toimeenpanon suunnittelussa.
  4. Yhdistämme voimavarojamme luonnon monimuotoisuustyössä ja EU:n ennallistamisasetuksen toimeenpanosuunnitelman laadintaan Suomessa. Toimimme esimerkkeinä Suomessa ja kansainvälisesti jakamalla parhaita käytäntöjämme ja tekemällä yhteistyötä muiden kaupunkien ja sidosryhmien, kuten yritysten, tutkimuslaitosten, kansalais- ja asukasjärjestöjen kanssa. Kiritämme luontotoimien kunnianhimoa kansainvälisissä verkostoissamme nostamalle esiin konkreettisia, mitattavia toimia.
  5. Kokoonnumme kerran vuodessa kaupunkien luontofoorumiin arvioidaksemme edistystä ja päivittääksemme yhteistyöagendaamme luontokadon torjumiseksi. Vuonna 2025 tapaamme Espoossa.

Näillä toimilla osoitamme sitoutumisemme luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen ja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen kaikille kaupunkilaisille ja tuleville sukupolville.

Pormestari Juhana Vartiainen, Helsinki
Pormestari Kalervo Kummola, Tampere
Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Espoo
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen, Vantaa
Kaupunginjohtaja Ari Alatossava, Oulu
Pormestari Minna Arve, Turku
Kaupunginjohtaja Timo Koivisto, Jyväskylä
Kaupunginjohtaja Soile Lahti, Kuopio
Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen, Lahti
Kaupunginjohtaja Lauri Inna, Pori.