Leikkipuistoissa nautitaan kesästä, satoi tai paistoi!

Helsingin 65 leikkipuistoa tarjoavat maksutonta toimintaa lapsille ja heidän perheilleen myös kesäkaudella.
Leikkipuistot tarjoavat maksutonta ohjattua toimintaa vauva- ja lapsiperheille.  Kuva: Republic / Better together
Leikkipuistot tarjoavat maksutonta ohjattua toimintaa vauva- ja lapsiperheille. Kuva: Republic / Better together

– Kesä on alkanut oikein mukavasti. Leikkipuisto Intiassa on käynyt paljon niin pieniä kuin isompia leikkijöitä, toteaa leikkipuisto Intian sosiaaliohjaaja Laura Kuoppala.

Kumpulassa sijaitseva leikkipuisto Intia on yksi koko kesän 2024 avoinna olevista Helsingin leikkipuistoista. Kesätoimintaan kuuluu muun muassa ohjattua tekemistä kaikenikäisille lapsille, päiväleirejä koululaisille ja tietenkin monien rakastamaa, kiiteltyä leikkipuistoruokailua.

– Ruoka on tänäkin kesänä maistunut hyvin. Meillä käy päivittäin 100–150 ruokailijaa. Intialle tyypillistä on, että etenkin kasvisruoka maistuu. Myös kalakeitot ovat olleet suosittuja.

Monessa lapsiperheessä leikkipuistoruokailu helpottaa loma-ajan ruokahuoltoa. Tänä kesänä maksuton lounas on tarjolla alle 16-vuotiaille aina 2. elokuuta saakka.

Samalla kun lapset syövät leikkipuistossa lämpimän luonaan, heidän huoltajansa saavat vastauksen useassa lapsiperheessä päivittäin esitettävään kysymykseen – mitä tänään tehtäisiin Helsingissä lasten kanssa?

Sade inspiroi leikkejä

Leikkipuistoissa riittää leikkijöitä sadesäälläkin. Leikkipuisto Intiassa on sateen sattuessa esimerkiksi uitettu pieniä laivoja pihan vesilätäköissä.

– Lapsethan rakastavat vesilätäköitä! Sade on lähinnä pukeutumis- ja asennekysymys, Laura muistuttaa.

Kovempaa sadetta pääsee leikkipuistossa suojaan sisätiloihin. Sadesäällä yhteinen laulu-, askartelu- tai piirustushetki sopii monelle.

Kahluuallas on helteellä hitti

Sadetta seuraa aina lopulta pouta. Lämpötilan noustessa moni kaipaa viilennystä ja sitä useat Helsingin leikkipuistoista tarjoavat.

– Isossa osassa leikkipuistoja on kahluualtaat, myös meillä Intiassa. Vesi vaihdetaan pari kertaa viikossa ja leikkipuistoista löytyy vesileluja altaalle. Mukaan ei tarvita kotoa kuin oma uimapuku, Laura kertoo.

Kahluualtaat ovat etenkin isompien lasten mieleen. Leikkipuistossa on vesileikkejä tarjolla myös pienemmille lapsille, joita kahluualtaaseen meneminen voi jännittää.  

– Leikkipuisto Intiassa on omalla jaloillaan seisoa vesiallas, jonka äärellä perheen pienimmät tykkäävät leikkiä. Meillä on myös laivakanava, jossa pääsee vesileikkien makuun.

Kuumina päivinä myös ohjattuun ohjelmaan voidaan tehdä muutoksia. Esimerkiksi kesäleiriläiset ovat nauttineet lukemisesta puiden katveessa.

Vaahtobileitä, kirpputoreja ja vauvatreffejä

Kouluvuoden aikana leikkipuistojen toiminta on monesti suunnattu aamupäivästä perheen pienimmille ja iltapäivästä koululaisille. Loma-aikojen erikoisuus on, että leikkipuistoissa vierailee pitkin päivää monen ikäisiä lapsia perheineen.  

– Kun leikkipuistossa on samaan aikaan eri-ikäisiä lapsia, kaikki leikkivät yhdessä. Ohjattujen tuokioiden ikäsuositus on vain suositus, mukaan mahtuvat kyllä kaikenikäiset leikkijät.

Kesäisin leikkipuistoissa on mahdollista myös hieman irrotella. Tänä kesänä monessa puistossa ympäri kaupunkia on pidetty vaahtobileitä.

– Meillä on aiemminkin järjestetty omatekoisia vaahtobileitä, mutta nyt saamme ihan aidon vaahtokoneen kahluualtaallemme, Laura kertoo innostuneesti.

Leikkipuisto Intiassa on pidetty myös kävijöiden pyynnöstä kesäkirppistä ja puistoon on tilattu ulkopuolisia esiintyjiä.

– Erityisohjelmasta huolimatta meillä jatkuvat kesällä myös vauvaperheille tärkeät vauvatreffit. Yleensä treffaamme sisätiloissa, mutta jos säät sallivat, vietämme vauvojen kanssa aikaa myös ulkona, Laura kertoo.

Leikkipuistojen syksy on tohinaa täynnä

Leikkipuistojen syysohjelma jatkuu taas elo-syyskuun vaihteessa. Tällöin arkea rytmittävät aamupäivien ohjelmatuokiot, kerhotoiminta ja pienten koululaisten iltapäiväkerhot.  

Arjen askareiden keskellä leikkipuistoissa valmistaudutaan seuraavan lomakauteen, syyslomaan.

– Syyslomien aikatauluista ja ohjelmista tiedotetaan lähempänä. Luvassa on kaikkea kivaa sekä pienille että isommille leikkijöille. Koululaisille suunnitellaan retkiä, Laura vinkkaa.  

Lisää aiheesta

Leikkipuistojen kesä

Leikkipuistot alueittain ja kartalla

Leikkipuistot-applikaatiosta näet Helsingin leikkipuistot ja -paikat kätevästi kartalta. Lataa applikaatio mobiililaitteesi sovelluskaupasta.