Ei ihme, että Vuosaaren lukiossa käy vieraita tutustumassa päivittäin. Tämä on saatava kokea itse!
Rakennus vihjaa poikkeuksellisen hienoista tiloista jo ulkoapäin. Tulijan ottaa vastaan harmonisen kaunis aula, ja puupinnat hivelevät silmiä.
Tuntuu käsittämättömältä, että täällä opiskelee 640 nuorta. Hälyä ei kuule, eikä ruuhkia näy edes avaran ruokalan edessä.
Vuosaaren lukion vs. rehtori Pekka Lepistö kertoo, että uusiin tiloihin pääsyä odotettiin hartaasti. Niiden rakentumista seurattiin naapurista, lukion aiemmista tiloista.
Syyslukukausi päästiin aloittamaan täällä uudessa rakennuksessa. Lepistön on vaikea sanoa vain yhtä parasta rakennuksen osaa. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee luonnontieteiden tilat korkealaatuisine varustuksineen.
Rehtorin ikkunasta on näkymä monitoimisaliin, johon kuuluu sähköinen katsomo vaikkapa konsertteja tai urheiluseurojen tapahtumia varten. Rakennuksen helmiin kuuluvat hänen mielestään myös teknologiatilat sekä musiikkilinjan studiot ja bänditilat.
Hienoa on sekin, että rakennus kokonaisuutena on helposti muunneltava, ja se ottaa huomioon niin yksilöiden hyvinvoinnin kuin esimerkiksi oppiaineet ylittävän oppimisen.
Vuosaaren lukion vs. rehtori Pekka Lepistö kertoo, että lukion uudet tilat ovat herättäneet hurjasti mielenkiintoa. Vierailijaryhmiä on välillä ruuhkaksi asti.
Myös kielilukio ja luonnontiedelukio uusiin tiloihin
Vuosaaren lukio ei ole poikkeus sikäli, että uusia tiloja ja peruskorjauksia on tekeillä muissakin lukioissa. Upouudet tilat on tulossa pian myös Itäkeskuksessa sijaitsevalle Helsingin kielilukiolle.
Kielilukio siirtyy Itäkeskuksesta uusiin tiloihin Myllypuroon parin vuoden kuluttua. Samaan aikaan Myllypuron kampukselle rakennetaan tilat myös Stadin ammatti- ja aikuisopistolle. Kampuksella toimii jo Metropolian ammattikorkeakoulu.
Helsingin luonnontiedelukio puolestaan muuttaa Käpylästä Kumpulan kampukselle, jonne uudet lukiotilat rakennuttaa Helsingin yliopisto.
Kalliossa Helsingin kuvataidelukion tiloissa on parhaillaan käynnissä perusparannus, ja jouluksi valmistuu Etu-Töölön lukion saneeraus.
Tilat opetuksen ja oppimisen ehdoilla
Helsingin kaupungilla on 14 lukiota, ja näiden lisäksi kaupungissa toimii 23 yksityistä ja valtion lukiota. Tilahankeyksikön päällikkö Vera Schulman Helsingin kaupungilta kertoo, että lukioita kuten muitakin toisen asteen oppilaitoksia sijaitsee ympäri Helsingin.
"Lukioiden verkostossa painotamme helppoa saavutettavuutta joka puolelta kaupunkia", Schulman kertoo. Hän huomauttaa, että uusia lukioita rakennettaessa tai vanhoja korjattaessa työ tehdään opetussuunnitelma huomioon ottamalla.
Vuosaaren uusi lukio sijaitsee keskeisellä paikalla vanhan lukion ja Vuotalon naapurissa.
"Tilojen kehittäminen lähtee aina pedagogiikasta. Ennen kuin uutta lukiota tai muuta oppilaitosta ryhdytään rakentamaan tai vanhaa korjaamaan, meillä on lukuisia käyttäjäkokouksia. Niissä käydään läpi, kuinka tilat saadaan parhaiten palvelemaan oppilaitoksen toimintakulttuuria."
Nykyinen pedagogiikka korostaa elinikäiästä oppimista ja muunneltavuutta. Ryhmäkoot vaihtelevat ja voivat olla välillä isoja, mutta jotkut tehtävät vaativat pientä ja rauhallista tilaa, vetäytymissoppeja. Vanhojen rakennusten toiminnallisuutta parannetaan mahdollisuuksien mukaan ja esimerkiksi äänimaisemaa voidaan aina niissäkin parantaa.
Myös oppijoiden toiveita kuullaan. He ovat mukana, kun suunnitellaan kalustehankintoja ja piha-alueita. Schulman kertoo esimerkin lukioiden pihoilta.
"Lukioiden pihoilla ei perinteisesti ole ollut juuri virikkeitä, mutta viime aikoina olemme huomanneet, että myös lukiolaiset haluavat toimintaa välituntien ajaksi. He ovat toivoneet muun muassa ulkokuntoilumahdollisuuksia. Tällaiset toiveet otamme mahdollisuuksien mukaan huomioon", Schulman kertoo.
Lukioiden kuten muidenkin kaupungin kiinteistöjen suunnittelussa, rakentamisessa ja ylläpidossa korostetaan energiatehokkuutta sekä kierrätystä.
Kallion lukion perusparannuksen yhteydessä suurin osa irtokalusteista onkin kunnostettuja kierrätyskalusteita. Vuosaaren lukiossa on puolestaan viherkattoja, ja rakennuksessa hyödynnetään aurinkoenergiaa.
Pääkuva: Lukion teknologiaopinnoissa tutustutaan muun muassa robotiikkaan ja Pepper-robottiin.
Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Ilkka Ranta-aho