Malmilla houkutellaan ikääntyneitä liikkeelle vaikka korttelin verran kerrallaan

Ikäihmiset halutaan liikkeelle, ja erityisen paljon tätä varten on tehty töitä Malmilla, yhdellä Helsingin kaupunkiuudistusalueista. Liikkumisen houkutuksia ja toisaalta esteitä on selvitetty poikkeuksellisen laajassa yhteistyössä.

Vastaava ohjaaja Tarja Taimisto Syystien palvelukeskuksesta puhuu malmilaisten hyvinvoinnin edistämisessä nimenomaan ”liikkeelle lähtemisestä” sen sijaan, että puhuisi ”liikkumaan lähtemisestä”.

Liikkeelle voi lähteä vaikkapa kirjastoon tai palvelukeskuksen harrastuspiiriin – minne tahansa ihmisten ilmoille. Liikkeelle lähdöstä käy myös kauppareissu kävellen parin korttelin päähän.

Kaupunki on kiinnittänyt huomiota ikäihmisten liikkumiseen usean vuoden ajan, ja kaikki kaupungin toimialat ovat mukana edistämässä liikkumista. Malmilla liikkeelle lähtöön on houkuteltu erityisen pontevasti reilun puolen vuoden ajan. Taustalla on tieto siitä, että isolla osalla ikääntyneistä malmilaisista on jokin isoista kansansairauksista: diabetes, korkea verenpaine tai ylipainoa.

Taimisto kertoo, että jos kaupunki haluaa ikäihmiset nykyistä säännöllisemmin liikkeelle, on tiedettävä, millaisia houkuttimia tarvitaan ja millaisia esteitä liikkumiseen on.

– Saavutettavuus on hyvin tärkeää. Esimerkiksi kauppareissun varrelle saatetaan tarvita levähdyspaikkoja, penkkejä, Taimisto kertoo.

Tähän ollaan reagoimassa, ja Malmin alueelle saadaan ensi keväänä sata penkkiä lisää. Ikäihmiset ovat itse saaneet kertoa, mihin penkkejä tarvittaisiin. Apuna tässä ovat olleet muun muassa innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin paikannuslaitteet, joiden avulla toiveet on saatu tarkasti tietoon.

Taimisto sanoo, että niin tärkeää kuin arkiliikkuminen on, yhtä lailla hyvinvointia varten tarvitaan sosiaalisia kontakteja. Palvelukeskuksessa Malmilla toimiikin useita ryhmiä, joihin voi hyvin matalalla kynnyksellä tulla juttelemaan tai liikkumaan.

Niin tärkeää kuin arkiliikkuminen on, yhtä lailla hyvinvointia varten tarvitaan sosiaalisia kontakteja.

Vastaava ohjaaja Tarja Taimisto

– Korona vaikutti siihen, että ihmiset alkoivat mökkiytyä. Itse kunkin on aiempaa vaikeampi lähteä kotisohvalta.

Malmilla on pohdittu paljon myös sitä, kuinka tieto alueen mahdollisuuksista saavuttaisi asukkaat. Kaikki eivät seuraa sosiaalista mediaa tai edes ilmaisjakelulehtiä. Syystien palvelukeskuksessa toimiikin kymmeniä vapaaehtoisia sanansaattajia, jotka levittävät naapurustoissaan tietoa harrastusmahdollisuuksista, tapahtumista ja ikäihmisten ryhmistä. Alueen tapahtumista saa tietoa myös palvelukeskuksen ilmoitustauluilta.

Palvelukeskuksen henkilöstö toivoo, että asukkaat oppisivat pitämään sen tiloja omana olohuoneenaan, johon voi tulla vaikka vain oleilemaan tai lounaalle. Samalla voi hoksata mieluisan porukan ja mielekästä tekemistä.

Kaupunki haluaa ikäihmiset nykyistä säännöllisemmin liikkeelle ja sitä varten on tiedettävä, millaisia houkuttimia tarvitaan ja millaisia esteitä liikkumiseen on. Kuva: Lauri Rotko
Kaupunki haluaa ikäihmiset nykyistä säännöllisemmin liikkeelle ja sitä varten on tiedettävä, millaisia houkuttimia tarvitaan ja millaisia esteitä liikkumiseen on. Kuva: Lauri Rotko

Tukea Harvard-yhteistyömallista

Ikäihmisten liikkeelle saamiseksi Malmilla on toiminut oma työryhmänsä, johon kuuluu kaupungin eri toimialojen asiantuntijoita, järjestöjen edustajia ja muita alueen toimijoita.

Työryhmässä on pureuduttu liikkeelle lähtemisen kysymyksiin niin sanotun Harvardin mallin avulla. Se auttaa ratkaisemaan monimutkaisia ongelmia, jotka tunnistetaan ja määritellään paikallisella tasolla. Tarkoituksena on varmistaa, että uudistukset kohdistuvat oikeisiin asioihin.

Alueliikunnan liikuntakoordinaattori Jaakko Nurminen mainitsee mallin hyväksi puoleksi sen, että se osallistaa aktiivisesti. Malmilla on tehty ikäihmisten kyselyjä sekä pidetty heille suunnattuja infotilaisuuksia.

– Olemme yhdessä pohtineet, mitkä ovat tärkeimpiä ratkottavia asioita, joihin kannattaa paneutua ja mikä on mahdollista toteuttaa. Emme yritä korjata kaikkea kerralla.

Hän on iloinen siitä, että ikäihmisten liikkeelle saamiseksi tehdään hyvin laajaa yhteistyötä, näin laajaan ammattilaisten kirjoon hän ei ole aiemmin päässyt tutustumaan. Laaja edustus auttaa vauhdittamaan asioita.

– Ainakin minulle on tullut tunne, että nyt saamme konkreettisia asioita aikaan.

Kaksikko kehuu alueen toimijoita. Malmi-verkosto toimii aktiivisesti ja kokoontuu alueen eri pisteissä, myös Syystien palvelukeskuksessa. Iso etu on, että eläkeläisjärjestöt ovat hyvin mukana.

Huomio vähän liikkuviin

Taimisto kertoo, että yhteistyö on synnyttänyt verkoston, joka kasvattaa osallistujien osaamista. Myös tieto isosta kaupunkiorganisaatiosta on kasvanut. Siitä on iso apu esimerkiksi silloin, kun haluaa viedä palautetta eteenpäin. Tärkeää on yhtä lailla päästä aiempaa paremmin tutustumaan alueen muihin toimijoihin ja löytää uusia yhteistyökumppaneita.

Työryhmän konkreettisiin aikaansaannoksiin kuuluu muun muassa omatoimiset ja ilmaiset salivuorot. Niitä toivottiin senioreille suunnatussa kyselyssä.

– Mutta tarkoituksemme on saada liikkeelle erityisesti ne ikääntyneet, jotka eivät ole aktiivisia liikkujia ja esimerkiksi käy salilla, Nurminen kertoo.

Mukaan tarvitaankin koko kaupunkiorganisaatio: Talvisin on huolehdittava, ettei liukkaus estä liikkeelle lähtemistä. Palvelukeskusten, terveyskeskusten ja fysioterapian kautta on osattava opastaa matalan kynnyksen liikunnan pariin. Vinkkejä mahdollisuuksista on hyvä olla jaossa myös esimerkiksi kirjastojen tai muiden yleisten tilojen ilmoitustauluilla.

Jokainen varmasti löytää omansa tapansa liikkua, sillä osallistua voi niin tuolijumppaan, vesiliikuntaan kuin tanssitunnille.

Mukana kaupunkiuudistuksen tavoitteet

Malmi on yksi Helsingin kaupunkiuudistusalueista Kannelmäki–Malminkartanon, Mellunkylän ja Meri-Rasilan lisäksi. Näiden alueiden viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta on tarkoitus parantaa sekä edistää asukkaiden tasavertaisuutta ja hyvinvointia.

Taimiston mielestä kaupunkiuudistuksen tavoitteet istuvat hyvin malmilaisten projektiin sekä hänen työhönsä yleisemminkin. Palvelukeskuksessa on yhä enemmän monikulttuurista toimintaa, ja yhteistyötä Jade-yhteisön eli ikääntyvien vieraskielisten yhdistyksen kanssa lisätään kaiken aikaa.

Liikkeelle lähtemisen mahdollisuuksista kerrotaan yksityiskohtaisesti ja kootusti vanhusten viikolla lokakuussa. Joulukuussa on vuorossa tapahtumatori, jossa on esillä vieläkin isompi kattaus alueen toimijoista.
 

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Liisa Takala ja Lauri Rotko

 

Kumppanuustilaisuus 1.10.2024

Kutsumme Malmin alueella ikäihmisten parissa toimivat tahot kumppanuustilaisuuteen Malmitaloon tiistaina 1.10. kello 9–11. Tavoitteena on luoda yhteistä kuvaa Malmin alueesta ikääntyneiden näkökulmasta, sekä keskustella yhteisistä tavoitteista ja yhteistyön mahdollisuuksista ikääntyneiden hyvinvoinnin ja liikkumisen edistämiseksi.

Vanhusten viikon tapahtuma Malmitalolla keskiviikkona 9.10.2024

  • Tietoa liikuntamahdollisuuksista
  • Osallistu päivän aikana liikuntaan ja mittaa puristusvoimasi!

Malmitalon palvelutori maanantaina 9.12.2024 kello 9–14

  • Kootusti ja helposti tietoa ikäihmisille alueen liikkumisen ja liikkeelle lähtemisen mahdollisuuksista ja etäpalveluista.
  • Paikalla ikääntyneiden kanssa keskustelemassa ja kysymyksiin vastaamassa alueen työntekijöitä ja järjestöjen edustajia.
  •  Mielekästä tekemistä liikkumisen ja liikkeelle lähtemisen tueksi.