Kaupunkiuudistusalueilla on kehitetty alueiden vetovoimaa laajasti läpi vuoden 2024.
Mellunkylässä Mellunpuiston uuden asuinkorttelikokonaisuuden rakentaminen käynnistyi ja kaksi kerrostaloa on jo rakenteilla. Kaikkiaan alueelle valmistuu 17 uutta kerrostaloa.
Vantaan ratikan kehittämisvaihe alkoi. Vantaan ratikka rakennetaan siten, että sen reitti ulottuu lentoasemalta Tikkurilan kautta Helsingin Mellunmäkeen. Raitiotieinfran sekä siihen liittyvien katujen ja johtosiirtojen kustannukset ovat Helsingille 15 miljoonaa euroa.
Laakavuoren korttelitalon suunnittelu Mellunmäen metroaseman kupeeseen on käynnistynyt.
Leikki-ikäisten vapaa-ajanviettomahdollisuudet monipuolistuivat, kun leikkipuisto Mellunmäen peruskorjaus valmistui. Lapset pääsivät aloittamaan uudessa päiväkodissa alueella, kun päiväkoti Tunturi valmistui ja aloitti toimintansa loppusyksyllä.
Kulttuuritapahtumistaan tunnetun Kontulan omaleimainen kulttuurielämä kasvaa ja kehittyy entisestään, sillä OmaStadi-äänestys toi 300 000 euroa Kontulan tapahtumatoiminnan vahvistamiseksi. Tänä syksynä käynnistynyt Kontulan kulttuuriostari -hanke tekee Kontulasta koko Helsingin kulttuuriostarin.
Kaupunginosan muutokset ja suunnitelmat puhuttivat aluefoorumeissa, joita järjestettiin yhteensä 5 yhteistyössä paikallisverkosto Vetoa ja Voimaa Mellunkylään kanssa.
Malminkartano-Kannelmäessä keskiössä vapaa-ajanvieton monipuoliset mahdollisuudet sekä turvallisuus
Malminkartanon Piianpuiston läheisyyteen on suunnitteilla lukion, yläasteen, ala-asteen, esikoulun sekä Helsingin kaupunginkirjaston toimipisteen käsittävä kampus, Malminkartanon sydän. Puustellinaukiota nykyisin reunustava Malminkartanon ala-asteen rakennus perusparannetaan ja laajennetaan siten, että Malminkartanon ala-asteen lisäksi rakennukseen sijoittuvat Apollon yhteiskoulun lukio ja yläaste sekä esikoulu.
Malminkartanon kirjasto saa oman, hartaasti kaivatun uudisrakennuksensa. Kirjaston nykyiset tilat eivät palvele muuttuneita tarpeita ja uuden kampuksen myötä edelleen monipuolistuvaa, kasvavaa käyttäjäkuntaa. Uudistunut kirjasto tavoittaa Malminkartanon ja lähialueiden asukkaat ja toimijat nykyistä laajemmin ja monipuolisemmin.
Pihkatien ja Naapuripellontien väliin sijoittuvalla entisen koulutuskeskuksen alueella on käynnistetty esirakentamistyöt. Ne mahdollistavat uusien asuntojen rakentamisen alueelle.
Kannelmäkeläiset lapset pääsivät aloittamaan vuoden 2024 Helsingin ensimmäisessä joutsenmerkityssä päiväkodissa. Rakentamisessa on panostettu erityisesti energiatehokkuuteen, ympäristöystävällisyyteen ja laadunvalvontaan. Uusi päiväkoti Soittaja valmistui puretun päiväkoti Vanhaisen tontille osoitteeseen Soittajantie 10.
Helsingin kaupunki on ollut mukana amerikkalaisen Harvardin yliopiston kehittämisohjelmassa, jossa on pureuduttu erityisesti lasten ja nuorten turvallisuuden tunteen kokemukseen Kannelmäessä. Tulokset ovat niin hyvät, että niitä kehitetään jatkossa myös muilla alueilla Helsingissä.
Sitratorin valaistuksia parannettiin ja Kaarelan alueen yleisten alueiden suunnitelma valmistui. Suunnitelmassa on esitetty parannuksia ja peruskorjauskorjaustarpeita muun muuassa alueen puistoihin ja leikkipaikkoihin liittyen. Kohteiden tarkempi suunnittelu käynnistetään tulevina vuosina.
Malmilla ja Meri-Rastilassa järjestettiin arkkitehtuurikilpailu
Malmilla saatiin päätökseen Malmin uuden sairaalan arkkitehtuurikilpailu. Uuden rakennuksen suunnittelusta järjestetyn arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valittiin Arkkitehtiryhmä Reino Koivula Oy ja Harris Kjisik Arkkitehdit Oy ehdotuksellaan Puutarhat. Arkkitehtuurikilpailun päätavoitteena oli suunnitella hyvää julkista tilaa ja parantavaa ympäristöä.
Malmilla Viikki-Malmi -pikaraitiotien yleissuunnitelma valmistui. Pikaratikan Malmin päätepysäkki on tulevaisuudessa Malmin uuden sairaalan luona. Yleissuunnitelma etenee valtuuston päätettäväksi vuonna 2025.
Myös Meri-Rastilan monitoimitalosta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu. Kilpailutulokset julkistettiin marraskuun lopulla. Kulttuuritila Merirastin tiloissa järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa. Voittajaksi nousi Arkkitehtitoimisto Opus Oy:n ehdotus Käsi kädessä. Ehdotuksen pohjalta Meri-Rastilaan syntyy vanhaa ja uutta yhdistelevä rakennuskokonaisuus, jonka ulkoasussa on viitteitä japanilaiseen puuarkkitehtuuriin ja 1920-luvun pohjoismaiseen klassismiin.
Elävyyttä alueille
Kaikilla kaupunkiuudistusalueilla toteutettiin kaupunkitilan viihtyvyyttä ja toiminnallisuutta tukevia placemaking-kokeiluja.
Malminkartanossa oli jo toista kesää yhteisöllinen kaupunkiviljelmä. Talveksi Piikapuiston rakennusten ikkunat saivat tunnelmalliset valoverhot ja leikkipuiston vesiallas täyttyi valovedellä. Kannelmäessä Sitratorin muraalit uusittiin, aukiolle tuotiin viherpysäkki sekä tunnelmallisia kausivaloja lisättiin toria ympäröiviin puihin.
Malmilla Ylä-Malmin torille tuotiin lisää vehreyttä ja oleskelumahdollisuuksia sekä torimyyntikalusteita. Ala-Malmin puistossa Malmitalon järjestämää tapahtumakesää tuettiin visuaalisilla somisteilla ja vehreillä oleskelukalusteilla.
Kontulassa kirjaston ja nuorisotalon edessä olevan aukion viihtyisyyttä tuettiin viherpysäkillä, lasten pop up -tilalla ja aukiolle tuotiin pysyvästi pingispöytä. Aukiolla toteutettiin pienimuotoisia, lapsille ja perheille suunnattuja toiminnallisia työpajoja.
Yhteistyössä Kontula Art Schoolin, nuorisotalo Luupin katutaidetoimiston ja Mimmit Ry:n kanssa Kontulan Kiikun ja Emännänpolun alikulut saivat uudet muraalit.
Mellunmäen aukiolle tuli jälleen pop-up tila, jota voitiin käyttää myös skeittaamiseen ja skuuttaamiseen. Skeittipakun Petrus Marttila järjesti aukiolla innostavia skeittityöpajoja.
Meri-Rastilan tori sai lisää vehreyttä ja istuskelupaikkoja, skeittipajoja ja vaihtuvia taideteoksia ja Kulttuuritila Meri-Rastin edustaa elävöitettiin värikkäin ikkunatarroin ja lasten kanssa toteutetun unelmien Meri-Rastilan työpajan tuloksilla. Myös Meri-Rastilan torilla lapsia ja nuoria ilahdutti Skeittipakun työpajat.
Kehittämishankkeilla uusia toimintatapoja
Taitavasti tulevaisuuteen -kehittämishankkeessa panostettiin myöhään maahantulleiden oppijoiden perustaitojen kehittymiseen. Kaupunkiuudistusalueilla toimintaa on ollut Vesalan, Malmin ja Kannelmäen peruskouluissa. Toiminnan tavoitteena on ollut lisätä opetushenkilöstön valmiuksia opettaa myöhään maahan tulleita oppilaita ja tukea heidän perustaitojen oppimista ja siirtymiä.
Vieraskielisen ikääntyneen väestön palveluiden kehittäminen-hankkeessa on siirrytty käytäntöön ja uusien ryhmien muodostamiseen ympäri kaupunkia eri palvelukeskuksiin. Jo aiemmasta ansiokkaasta palvelukeskusten ryhmätoiminnasta on jaettu tietoa ja toimintamalleja, joita tullaan monistamaan uusiin palvelukeskuksiin. Uusia ryhmiä on muodostettu niin Malmille kuin Malminkartanoon.
Kaupunkiympäristöt Kokeilualustana hyvinvointi-innovaatioille (Kauko-hanke) tavoitteena on kehittää kaupunkiympäristöä yhdessä yritysten kanssa niin, että ihmiset innostuisivat liikkumaan enemmän arjessa. Malmilla kokeiltavat ratkaisut pyrkivät aktivoimaan erityisesti ikäihmisiä.
Helsinki-mallin avulla lisää kulttuuria ja yhteisöllisyyttä alueille
Alueellisia taide- ja kulttuurihankkeita kaupunkiuudistusalueilla ovat vuonna 2024 toteuttaneet seuraavat taidelaitokset ja yhteisöt: Helsingin kaupunginteatteri, Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki, Q –teatteri, Todellisuuden tutkimuskeskus (TTK), Uuden tanssin keskus - Zodiak ja Voimauttavan taiteen äärellä ry.
Hankkeissa on luotu erilaisia matalan kynnyksen osallistumismahdollisuuksia alueiden asukkaille ja tarjottu yhdenvertaisia kulttuuri- ja taide-elämyksiä. Tavoitteena on myös ollut asukkaiden oman äänen esilletuominen, kaupunkikokemusten ja kaupunkitilaan liittyvien kysymysten työstäminen sekä erilaisten väestöryhmien yhteen tuominen vahvistettu vuoropuhelua ja moniäänisyyttä, taiteella on ollut selkeä paikkansa kaupunginosien yhteisöllisyyden ja positiivisen ilmapiirin luomisessa.
Mellunkylässä on tavoitettu erityisesti alueen lapsiperheitä, nuoria ja vieraskielisiä. Monitaiteelliset toiminnot ovat sisältäneet mm. esitystaidetta, nukketeatteria, hip hopia ja graffititaide-työpajoja sekä klubi-iltoja ja katutanssi-tapahtumia. Malmilla on toteutettu hankkeita eri ikäisten asukkaiden ja erityisesti nuorten kanssa.
Elokuussa nähtiin sekä Malmilla että Kontulassa hienoja yleisölle avoimia tapahtumia M-merkintöjä malmilaisen tapauksesta ja Kontulassa Katveisto paikallisten asukkaiden opastamat kävelykuunnelmat. Molemmat kokonaisuudet pohjautuivat asukkaiden tarinoihin ja ajatuksiin, ja he myös osallistuivat esitysten toteutukseen.