Meilahden arboretumilta poistetaan huonokuntoisia puita

Helsingin kaupunki poistaa Meilahden arboretumin alueelta 15 puuta marraskuun 2022 aikana. Kaatojen syynä on kuntoarvioissa varmistettu puiden huono kunto. Suurin osa puista poistetaan sahakoura-auton avulla.
Karttakuva Meilahden arboretumista
Kuva: Karttapalvelu

Arboretumin puiden kuntoa tutkittiin kesän 2022 aikana silmämääräisesti sekä mikroporan ja tomografilaitteen avulla. Arvioitaviksi puiksi valikoitiin yksilöitä, joissa oli nähtävissä vioituksia tai joiden sijainti oli hyvin keskeinen tai riskialtis. Arviointijoukossa oli enimmäkseen suurempia puita kulkuväylien ja oleskelualueiden läheisyydessä. Tehtyjen kuntoarviointien pohjalta arboretumin alueella sijaitseville puille on myös tehty tarvittavia hoitoleikkauksia.

Kaksi poistettavista puista sijaitsee liito-oravien ydinalueella. Tämän vuoksi puiden kaadosta kysyttiin vielä mielipidettä kaupungin ympäristöpalveluilta. Ympäristöpalveluiden selvityksen mukaan toisen ydinalueella sijaitsevan puun kolomuodostuma ei ole käyttökelpoinen liito-oravalle ja toisessa puussa ei ole liito-oravan lisääntymis- tai levähdyspaikaksi kelpaavaa koloa.