Meilahdessa valmistellaan rakennusten siirtoa, purkamista ja myyntiä

Helsingin kaupunki valmistelee vanhan hirsirakenteisen huvilan myymistä ja siirtämistä sekä toisen rakennuksen purkamista Meilahden huvila-alueella.

Helsingin kaupunki valmistelee vanhan hirsirakenteisen huvilan myymistä ja siirtämistä sekä toisen rakennuksen purkamista Meilahden huvila-alueella. Meilahden kartanoalueella puolestaan valmistellaan rakennusten myyntiin ja alueen kehittämiseen tähtäävän kilpailun aloittamista.

Siirrettävä hirsihuvila myydään asuinkäyttöön

Helsingin kaupunki suunnittelee Villa Granvik -nimisen huvilarakennuksen myymistä siten, että uusi omistaja purkaa, siirtää ja kokoaa rakennuksen uudelle sijainnille Meilahden huvila-alueella. Huvila sijaitsee nykyisin tasavallan presidentin virka-asunnon vieressä.

Kaupunkiympäristön toimialan tavoitteena on järjestää asiaan liittyvä tarjouskilpailu vuoden 2022 aikana. Villa Granvik myydään alkuperäiseen käyttöönsä eli asunnoksi.

Villa Granvikin alkuperäinen osa on valmistunut 1884, ja sitä on laajennettu ja muutettu vuosina 1912 ja 1927. Alkuperäisen rakennuksen suunnittelija oli arkkitehti Albert Mellin. Nykymuodossaan rakennus on 238 neliömetrin kokoinen ja melko huonokuntoinen, mutta kulttuurihistoriallisesti arvokas.

Myynnin ja siirtämisen avulla tyhjillään oleva huvila voidaan kunnostaa takaisin arvoisaansa kuntoon ja käyttöön. Museoviranomainen on pitänyt tärkeänä, että huvila säilytetään purkamisen jälkeen Meilahden huvila-alueella, ja tämä on myös rakennuksen myynnin tavoite.

Ennen myynnin aloittamista kaupunki määrittää huvilalle uuden rakentamispaikan Meilahden huvila-alueelta. Alueen uudessa asemakaavassa on osoitettu viisi rakentamispaikkaa, jotka soveltuvat Villa Granvikin ja muiden samankaltaisten vanhojen huviloiden sijoittamiseen alueelle. Monet Meilahden huvila-alueen nykyisistä rakennuksista on siirretty aikoinaan paikoilleen samaan tapaan. Muun muassa Mäntyniemen paikalla sijainnut Nybackan huvila siirrettiin huvila-alueella toiselle tontille 1980-luvulla.

Toinen huvila puretaan ja sen osat kierrätetään

Kaupunki omistaa Villa Granvikin vieressä myös toisen vanhan huvilarakennuksen, joka on ollut Villa Granvikin tapaan pääasiassa tyhjillään vuodesta 2009 lähtien. Toinen huvila on päätetty purkaa pysyvästi, sillä talo ei ole hyvässä kunnossa, sen alkuperäisiä osia on jäljellä vähän, eikä sen siirtäminen uudelle sijainnille siksi olisi mielekästä.

Pysyvästi purettavan talon purkaminen on tavoitteena aloittaa loppuvuoden 2021 aikana. Talosta otetaan talteen kaikki käyttökelpoiset osat, kuten kakluunit ja käyttökelpoiset hirret, jotta niitä voidaan hyödyntää muiden vanhojen rakennusten korjauksissa. Purkaminen on suunniteltu asianmukaisessa yhteistyössä rakennusvalvonta- ja museoviranomaisten kanssa.

Sekä siirrettävä että purettava rakennus sijaitsevat alueella, jonka kaupunki on lahjoittanut omasta aloitteestaan vuonna 2019 valtiolle liitettäväksi osaksi Mäntyniemen kiinteistöä. Purkamis- ja siirtämisratkaisuun on päädytty, koska kaupungilla ei ole taloille sopivaa käyttöä, ja niiden sijainti tasavallan presidentin virka-asunnon vieressä rajoittaa merkittävästi kiinteistön kehittämismahdollisuuksia.

Talojen purkamisen ja siirtämisen jälkeen alueen puutarha maisemoidaan suojeluarvot huomioiden osaksi Mäntyniemen olemassa olevaa pihaa ja kiinteistöä, ja rantaan jäävä vanha venevaja kunnostetaan.

Huvila-alueen asemakaava on tullut voimaan – kartanoalueelle etsitään kehittäjää

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi lokakuussa 2021 valitukset, jotka koskivat aiemmin mainittujen huvilarakennusten purkamista ja Meilahden huvila-alueen uutta asemakaavaa.

Meilahden huvila-alueen asemakaava on siten tullut lainvoimaiseksi. Uusi asemakaava mahdollistaa alueella muun muassa vuokra-alojen pienimuotoisen täydennysrakentamisen ja pienimuotoisen liiketoiminnan, josta ei aiheudu ympäristöhäiriötä. Kaava tekee mahdolliseksi keskeisillä paikoilla olevien rakennusten kulttuuri- ja kahvilakäytön sekä kävely- ja pyöräilytieverkoston ja liikuntapuiston palveluiden parantamisen.

Voimaan tullut asemakaava ei ulotu huvila-alueen luoteisreunaan, jossa sijaitsevat Meilahden kartano ja entinen taidemuseorakennus. Kaupunki suunnittelee kilpailua kyseisen alueen kehittämisestä ja tyhjillään olevien rakennusten myynnistä. Aluetta on yritetty kehittää kilpailun avulla aiemminkin, mutta tuolloin suunnitelma ei johtanut toteutukseen asti.

Kilpailun rinnalla Meilahden kartanoalueelle tehdään oma asemakaavansa, jonka valmistelu aloitetaan vuoden 2021 loppuun mennessä. Kilpailu on tarkoitus aloittaa vuoden 2022 kevätkaudella.

Kun kaavoitus alkaa, siihen liittyviä aineistoja julkaistaan Helsingin karttapalvelussa (kartta.hel.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)). Kaavoituksen etenemistä voi seurata myös tilaamalla sähköpostiin Suunnitelmavahti-palvelun osoitteessa hel.fi/suunnitelmavahti.

Uutisen pääkuva: © Pertti Nisonen. Kaupunki valmistelee huvilan myymistä niin, että se puretaan ja kootaan uudelle paikalle. Siirrettävä rakennus on etualalla.

Toinen kuva: © Marina Fogdell / Helsingin kaupunki. Meilahden kartanoalueen kehittämiseksi valmistellaan kilpailua.