Mustikkamaan jättimäiset lämpöluolat ovat nyt täynnä vettä

Lämpöluolassa olevan veden lämpötila vaihtelee jatkossa +45 ja +100 asteen välillä käyttötilanteen mukaan.
Mustikkamaa-luolalämpövarasto, kuvassa projektipäällikkö Päivi Saajoranta

Mustikkamaan alla sijaitsevat lämpöluolat on tällä viikolla saatu täytettyä vedellä ja lämpöluolien käyttö helsinkiläisten kotien lämmitykseen on askeleen lähempänä.

Lämpöluolia alettiin täyttää vesijohtovedellä joulukuun alussa. Luolien täyttäminen kesti yli kolme kuukautta niiden valtavan, 320 miljoonan litran kokonaistilavuuden vuoksi. Luolat vetävät vettä niin paljon, että tavallisella keittiöhanalla niiden täyttäminen olisi kestänyt yli 50 vuotta.

Tällä hetkellä vesivaraston lämpötila on noin +30 astetta. Kallioperän hidas lämmitys on käynnistynyt ja varsinainen lämpöluolassa olevan veden lämmitys alkaa huhtikuussa. Tavoitteena on saada lämpöluolat käyttöön osaksi Helsingin nykyistä kaukolämpöjärjestelmää heinäkuussa.

Lämpöluolat tasaavat kaukolämpöverkon kulutushuippuja vuoden ympäri. Lämpöluolaan voidaan varastoida esimerkiksi jätevesien ja kiinteistöjen hukkalämpöä ja vapauttaa sitä käyttöön tarpeen mukaan. Lämpöluolassa olevan veden lämpötila vaihtelee jatkossa +45 ja +100 asteen välillä käyttötilanteen mukaan.

Hiilineutraalia tuotantoa rakennetaan parhaillaan myös Helenin lämpöpumppulaitoksella Sörnäisissä, jonne tulee kaksi uutta lämpöpumppua. Vuosaaressa rakennetaan merivesilämpöpumppua sekä biolämpölaitosta. Ruskeasuon geotermisen lämpölaitoksen rakentaminen käynnistyy tänä keväänä. Lisäksi selvityksen alla on esimerkiksi Kilpilahden teollisuusalueen hukkalämmöt sekä laajamittainen merivesilämpöpumppujen hyödyntäminen.

Faktat:

  • Mustikkamaan luolalämpövaraston veteen mahtuva lämpö vastaa 25 000 kaksion ympärivuotista lämmittämistä. 
  • Lämpö ei karkaa lämpöluolista, sillä kymmenien metrien kallioperä toimii oivallisena eristeenä.
  • Lämpöluolat vähentävät Helenin hiilidioksidipäästöjä 21 000 tonnia vuodessa.

Lisää aiheesta:

Helen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva: Jari Kippola.
Piirros: Helen

Sinua voisi kiinnostaa