Nyt etsitään pyöräliikenteen talviagentteja

Pyöräiletkö läpi talven ja poljet säännöllisesti tehostetun talvihoidon reiteillä Helsingissä? Ryhdy pyöräliikenteen talviagentiksi.
Pyöräilijä lumisessa maisemassa.

Pyöräiletkö läpi talven ja poljet säännöllisesti tehostetun talvihoidon reiteillä Helsingissä? Ryhdy pyöräliikenteen talviagentiksi ja auta Helsingin kaupunkia kehittämään pyöräväylien talvikunnossapitoa entistä paremmaksi. 

Talviagentit toimivat Helsingin pyöräliikenteen ympärivuotisen kunnossapidon ja sujuvan talviliikenteen puolesta raportoimalla talvihoidon laadusta. Talviagenttitoiminta on Helsingin kaupungin, Helsingin seudun pyöräilijät ry:n (Hepo) ja Navico Oy:n yhteistyössä järjestämä pyöräliikenteen kehittämisprojekti, johon etsitään mukaan vapaaehtoisia. Se tarjoaa arkimatkansa pyöräileville helsinkiläisille mahdollisuuden päästä kertomaan kokemuksistaan pyöräliikenteen reittien talvikunnossapidosta. Mukaan toivotaan noin 100 agentin joukkoa.  

”Sinun ei tarvitse täyttää mitään taso-, taito- tai varustekriteereitä, vaan toivomme osallistujiksi nimenomaan mahdollisimman monipuolisesti erilaisia, eritasoisia ja eri-ikäisiä pyöräillen arkimatkansa talvella liikkuvia. Oletpa sitten ensimmäistä kertaa talvella pyöräilevä tai kokenut konkari, on juuri sinun mielipiteesi tärkeä! Tietysti toivomme, että aiot pyöräillä tehostetun talvihoidon reiteillä marraskuusta ensi huhtikuuhun”, toteaa toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi Helsingin seudun pyöräilijät ry Hepo:sta.”  

Talviagenttiprojekti järjestetään nyt toista vuotta peräkkäin Helsingissä. Toiminnan on kehittänyt Navico Oy Suomen talvipyöräilypääkaupungin titteliä kantavassa Oulussa.   

Säännöllinen palaute on tärkeä apu kunnossapidolle  

Agentit antavat palautetta pyöräteiden kunnosta viikoittain, ja se toimitetaan kootusti tämän jälkeen kaupungin kunnossapidolle ja urakoitsijoille. 

”Talviagenttitoiminnan avulla pystymme seuraamaan, vastaavatko tehostetun talvihoidon reiteille asetetut laatuvaatimukset ja palvelutaso käyttäjäkokemusta. Palautteen avulla voimme kehittää toimintatapoja talven aikana sekä löytää uusia näkökulmia laatuvaatimuksiin tulevaisuudessa”, toteaa projektipäällikkö Antti Takkunen Helsingin kaupungilta. 

Viime talvena lunta tuli poikkeuksellisen paljon kerralla, ja palautteen perusteella erityisesti lumen poiskuljetuksen nopeudessa ja kadun eri osien aurausten ajoituksessa oli kehitettävää.  Myös paljon onnistuneita suorituksia nähtiin, ja palautteen avulla kunnossapito sai paremman kokonaiskuvan eri sääoloissa tehtyjen ratkaisujen toimivuudesta. Yleisenä haasteena koettiin pääsy tehostetun talvihoidon verkostolle, sillä sen ulkopuolisten väylien kunto vaihteli enemmän. 

Tehostetun talvihoidon reitit laajenevat 

Kaupunkiympäristön toimiala päättää vuosittain, mitkä reitit otetaan tehostetun talvihoidon piiriin ja millä tekniikalla niitä hoidetaan. Talvikaudella 2021-2022 tehostetun talvihoidon verkosto kattaa noin 75 km pyöräväyliä Lauttasaaresta Vuosaareen ja Malmilta keskustaan. Harjasuolauksella reiteistä hoidetaan 47 km ja tehostetulla aurauksella 28 km. Talvikaudelle 2021-2022 uusia reittejä tulee muun muassa Itäkeskuksen ja Mellunmäen sekä Pasilan ja Viikin välille. 

Harjasuolatuilla reiteillä lumi poistetaan harjaamalla ja liukkaudentorjuntaan käytetään liuossuolaa perinteisen aurauksen ja hiekoituksen sijaan. Tehostetun aurauksen reitit pidetään alkutalvena hiekattomina ja satunnainen liukkaus torjutaan suolalla. Talviolosuhteissa siirrytään perinteiseen talvihoitoon, jota tehdään tehostetusti.  

Tehostetun talvihoidon reitit palvelevat myös kävelijöitä, sillä ne ovat pääosin yhdistettyjä jalankulku- ja pyöräväyliä. Lisäksi tarvittaessa myös viereisen jalkakäytävän talvihoitoa tehostetaan. 

Tehostetun talvihoidon verkosto talvella 2021–2022 (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Lue lisää agenttien tehtävistä ja ilmoittaudu mukaan Hepon verkkosivujen(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
kautta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Tietoa ympärivuotisesta pyöräilystä Helsingin kaupungin
verkkosivuilla

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Susa Junnola