Pääsiäisen liikenne ja terveydenhoitopalvelut sekä pääsiäisen vieton vinkit Helsingissä

Pääsiäisen aikaan Helsingissä järjestetään pääasiassa virtuaalisia tapahtumia.
Vanhankaupunginlahti.

Tärkeimmät palvelut toimivat pääsiäisenäkin. Oheisesta koosteesta löydät liikenteen ja terveydenhoitopalveluiden lisäksi vinkkejä pääsiäisen viettoon kaupungissa. Helsingissä järjestetään pääasiassa virtuaalisia tapahtumia. Pääsiäisvapaista voit nauttia kaupungin lukuisilla ulkoliikuntapaikoilla tai vaikkapa tutustumalla kaupunkipyörän selässä kiehtoviin kulttuurikohteisiin. Kaupungissa on hyvät mahdollisuudet ulkoilla.

Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut pääsiäisenä 

Koronatestiin voi
hakeutua myös pääsiäisenä
Hakeudu testiin, jos sinulla on tartuntaan sopivia oireita. Helsinkiläiset voivat tehdä oirearvion verkossa osoitteessa omaolo.fi. Palvelussa saa toimintaohjeet ja voi tarvittaessa varata ajan koronavirustestiin. Testiin voi hakeutua myös soittamalla koronavirusneuvontaan: 09 310 10024 (joka päivä kello 8–18). Koronavirusrokotuksista saat tietoa koronarokotus.hel.fi. -sivulla.

Terveysasemat
Terveysasemat ovat kiinni pääsisäisenä perjantaista maanantaihin 2.- 5.huhtikuuta. Kaikki terveysasemat Kalasatama ja Vuosaari mukaan lukien ovat auki kiirastorstaina 1. huhtikuuta ja muina arkipäivinä kello 8–16.

Terveysneuvontaa: 09
310 10023
Terveysneuvonnasta saa tietoa Helsingin terveyspalveluista ja sairauksien hoito-ohjeita ympäri vuorokauden (24 h) tavallisen puhelun hinnalla.

Päivystys: 116 117
Oman terveysaseman ollessa kiinni kiireellistä hoitoa vaativat potilaat hoidetaan ympäri vuorokauden päivystyksessä. Soita ennen päivystykseen hakeutumista Päivystysavun maksuttomaan numeroon 116 117.

Hammashoidon
päivystys
Hammashoidon päivystys on Haartmanin sairaalassa, Haartmaninkatu 4, rakennus 12. Päivystys on auki pääsiäisenä 2.4.–5.4. kello 9–21. Ajanvaraus on auki kello 8-21 numerossa  09 471 71110. Yöpäivystys sijaitsee Töölön sairaalassa tapaturma-asemalla, Töölönkatu 40 numerossa 040 621 5699. Soita ennen kuin tulet päivystykseen.

Sosiaali- ja
kriisipäivystys 24 h
Sosiaali- ja kriisipäivystys palvelevat pääsiäisenä ympäri vuorokauden. Sosiaalipäivystys, numerossa 020 696 006 ja kriisipäivystys, numerossa 09 310 44222.

Henkeä uhkaavat
tilanteet - soita 112
Vakavissa ja henkeä uhkaavissa sairaus- ja onnettomuustapauksissa saat apua ympäri vuorokauden numerosta 112.

Sote: Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut pääsiäisenä 2021

Joukkoliikenne 

HSL:n joukkoliikenteessä ajetaan kiirastorstaina 1.4. perjantain aikataulujen mukaan ja pitkäperjantaina sekä ensimmäisenä ja toisena pääsiäispäivänä sunnuntaiaikataulujen mukaan. Pidennettyä yöliikennettä ei tänä vuonna ajeta.

Pitkäperjantaina 2.4. ajetaan sunnuntailiikenne. Bussien yöliikenne ajetaan noin klo 2.20 asti ja lähijunien yöliikenne kuten normaalina perjantain ja lauantain välisenä yönä. U-bussilinjoilla on poikkeukset mahdollisia.

Pääsiäislauantaina 3.4. ajetaan normaali lauantailiikenne. Pääsiäispäivänä sunnuntaina 4.4. ajetaan sunnuntailiikenne

Bussien yöliikenne ajetaan noin klo 2.20 asti ja lähijunien yöliikenne kuten normaalina lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Toisena pääsiäispäivänä maanantaina 5.4. ajetaan sunnuntain aikataulujen mukaan. R- ja T-junilla on poikkeuksia maanantain 5.4. ja tiistain 6.4. välisenä yönä osuudella Kerava-Riihimäki.

HSL:n joukkoliikenne pääsiäisenä 2021(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Jätekuljetus


Pääsiäinen aiheuttaa joitakin poikkeuksia jätekuljetusten aikatauluihin.  Pitkäperjantaina 2. huhtikuuta jätteitä ei kerätä. Toisena pääsiäispäivänä, maanantaina 5.4., jätekuljetuksia jatketaan normaalin viikkorytmin mukaisesti. Osalla asiakkaista jäteastioiden tyhjennys saattaa siirtyä päivällä pyhäpäivien vaikutuksesta.
HSY(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Musiikkia, elämyksiä ja puuhaa pääsiäisen aikaan 

Maksuttomat etätapahtumat sisältävät muun muassa räppiä, jazzia ja oopperaa. Vinkit(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Konsertteja voi kuunnella verkkolähetyksinä. Esimerkiksi HKO:n konsertteja ja muita musiikkiesityksiä voi kuunnella Helsinki-kanavalla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ekumeeninen pääsiäisvaellus Via Crucis toteutetaan poikkeuksellisesti lyhytelokuvan muodossa.
Via Crucis vaelletaan lyhytelokuvana verkossa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Pääsiäisyön aamupalvelus ja liturgia lähetetään suoratoistona Uspenskin katedraalista 11.4. kello 23.55.
https://www.youtube.com/watch?v=1jTP0R9Qid0(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kirkkojen pääsiäisikkunat
Monien kirkkojen ikkunat on somistettu kertomaan ensimmäisen pääsiäisen tapahtumista.

Pääsiäisikkunat 2021(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsinkiläisten pääsiäisen vietosta kertovia valokuvia, esineitä ja postikortteja vuosikymmeniltä julkaistaan   kaupunginmuseon kokoelmasivustolla hkm.finna.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Pääsiäistunnelmia Helsingin kaupunginmuseon kokoelmissa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Koristellaan pääsiäinen: Helsinki-Kanava(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (7’)

Keskustakirjasto Oodissa etsitään pääsiäismunia Veera-robotin kanssa. Vanhempia viihdyttävät muun muassa Suomiräpin renessanssimies Eevil Stöö & Aivovuoto pääsymaksuttomalla ja ikärajattomalla stream-keikallaan. Aikamme outo arki aukeaa eteesi Helsingin kaupunginmuseon ja HAM Helsingin taidemuseon verkkonäyttelyssä, joka koostuu korona-aikana kuvatuista videosta ja valokuvista. Klassisen taiteen ystäviä hemmotellaan Kansallisoopperan Carmen-oopperan taltioinnilla vuodelta 2017. Kooste pääsiäisen parhaimmista kulttuuri-ja vapaa-ajan etätapahtumista(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Keskustakirjasto Oodi, Itäkeskuksen, Kallion, Pasilan, Rikhardinkadun, Töölön ja Vuosaaren kirjastot ovat pääsiäisen aikaan avoinna lauantaina 3. huhtikuuta. Huomaa, että kirjastot tarjoavat palvelua vain rajoitetusti, esimerkiksi kaikki kokoontumis- ja kokoelmatilat ovat suljetut. Kirjastojen korona-ajan palvelut(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Ulkoiluvinkkejä 

Helsingin puistot ja metsät tarjoavat useita vaihtoehtoja liikkumiseen ja ulkoiluun. Kaupungilla on lähikuntien puolella noin 5 000 hehtaaria luonnontilassa olevia ulkoilualueita.
Ulkoilu mantereella, Helsingissä, Espoossa ja Vihdissä
Myhelsinki (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kaupunkilaisten rakastama Talvipuutarha on valitettavasti edelleen suljettu koronatilanteen takia. Nyt kannattaa lähteä seikkailemaan vaikkapa itselleen tuntemattomaksi jääneeseen puistoon.

Puistot(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 

Kaupunkipyörällä pääsee jo polkemaan paikasta toiseen. Voit tehdä vaikkapa kulttuurikierroksen ajelemalla taideteokselta toiselle.
HAMin omatoimiset veistoskierrokset(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kaupunkipyörät

Muistakaamme huolehtia omasta ja muiden terveydestä myös pääsiäisenä!

  • turvaväli muihin oltava vähintään kaksi metriä
  • kasvomaskin käyttöä edellytetään kaikilta yli 12-vuotiailta julkisissa tiloissa
  • hyvä käsihygienia: kädet pestään kunnollisesti ja riittävän usein
  • hyvä yskimishygienia: yskitään tai aivastetaan hihaan, jos ei ole nenäliinaa
  • Ei järjestetä yksityistilaisuuksia. Yksityinen kokoontuminen tarkoittaa myös perhetapahtumia

Lisää aiheesta
Poikkeusolojen pääsiäisenä puuhataan pienessä piirissä ja huolehditaan terveysturvallisuudesta
Helsinki – ajankohtaista koronasta

Kuva: Raisa Kyllikki Ranta