Mieppiin voi ottaa suoraan yhteyttä ilman lähetettä, kun on esimerkiksi elämäntilanteeseen tai mielenterveyteen liittyviä huolia. Palvelussa voi keskustella mielenterveystyön ammattilaisen kanssa kasvokkain tai etäyhteydellä. Mieppi tarjoaa keskusteluaikojen lisäksi myös neuvontaa ja palveluohjausta.
Mieppiin voi varata ajan tai tulla paikan päälle. Ajanvaraus onnistuu sähköisesti Maisa-palvelussa tai soittamalla. Palvelut ovat maksuttomia. Helsingin muut Miepit sijaitsevat Haagassa, Kalasatamassa ja Myllypurossa.
Pasilassa käynnistyi maaliskuussa myös uusi lyhytterapiakeskus, joka tarjoaa lyhytterapiahoitoa lähitapaamisina toimitiloissa tai etävastaanottoina. Lyhytterapian aloittaminen vaatii aina arvion, joka tehdään yhdessä asiakkaan ja terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Helsingissä lyhytterapiaa antavat myös Mieppien ammattilaiset sekä terveysasemien mielenterveys- ja päihdesairaanhoitajat.
Varhainen hoito on tehokasta
Helsinki haluaa korostaa perustason mielenterveyspalvelujen ja varhaisen tuen ja hoidon tärkeyttä. Varhaisella tuella mielenterveyden ongelmissa ehkäistään vakavampia häiriöitä.
– Olemme viime vuosina panostaneet vahvasti matalan kynnyksen ja perustason mielenterveyspalveluihin, tästä hyviä esimerkkejä ovat nyt käynnistynyt neljäs Mieppi ja uusi lyhytterapiakeskus, kommentoi psykiatrian ensilinjan päällikkö Sami Keränen.
– Ajatus on, että terapiaa ja muuta psykososiaalista tukea on tarjolla monipuolisesti ja matalan kynnyksen hoitoon pääsee mahdollisimman nopeasti, jopa ilman ammattilaisen ohjausta kuten Miepeissä, Keränen jatkaa.
Keskeiset reitit mielenterveyspalvelujen piiriin helsinkiläisille ovat matalan kynnyksen Miepit ja terveysasemat. Myös esimerkiksi koulujen tai oppilaitosten oppilashuoltojen työntekijöitä, kuten terveydenhoitajia, psykologeja ja kuraattoreita voi lähestyä mielenterveyteen liittyvissä asioissa.