Seilaamista odottava laiva, päristeltävä mopo, nukenvaunut, autorata, satukirjoja ja ksylofoni. Perhetalo Sahramissa Helsingin Vallilassa on niin paljon puuhaa, että yhden vuoden ja kahden kuukauden ikäinen Alvar Wegelius on tohkeissaan. Oskar Wegelius saa olla vikkelä, jotta pysyy poikansa perässä.
– Täällä voi onneksi turvallisin mielin antaa lapsen leikkiä toisten lasten kanssa, sillä tila on suljettu, eikä lähellä ole rappusia tai vaaran paikkoja. Ympärillä on myös muita aikuisia: Perhetalo Sahramin työntekijöitä ja toisia vanhempia, Oskar sanoo.
Oskar kuuli Perhetalo Sahramista tuttavaltaan. Ensimmäisen vierailukerran jälkeen isä ja poika ovat käyneet heidän kodistaan korttelin päässä sijaitsevassa perhetalossa monta kertaa viikossa. He ovat käyneet sekä ohjatuissa tuokioissa, kuten taaperotreffeillä ja satutunneilla, että oman aikataulun mukaan leikkimässä.
– Perhetalo Sahrami on tuonut päiviimme mukavaa rytmiä. Saatamme piipahtaa täällä ohi kävellessämme tai katsoa nettisivuilta sopivaa ohjattua toimintaa.
Oskar uskoo, että Alvarille on hyvää harjoittelua tavata muita ikäisiään pian alkavaa päiväkotia varten.
– Vanhemmalle perhetalo taas suo hengähdyshetken. Täällä voi nauttia kupin kahvia ja rupatella muiden vanhempien kanssa lasten leikkiessä. Myös henkilökunta on todella mukavaa.
Arjen hyviä kohtaamisia
Perhetalo Sahrami järjestää avoimen varhaiskasvatuksen ohjattuja tuokioita vauva-, taapero- ja leikki-ikäisille. Aikuiset ja lapset voivat osallistua toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen yhdessä ohjaajien kanssa. Perhetalo on auki arkisin puoli yhdeksästä iltapäiväneljään. Keittiössä on mahdollisuus omien ruokien lämmittämiseen. Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmaan perustuva toiminta on maksutonta.
Sosiaaliohjaaja Kätlin Rütman kertoo, että työntekijät saavat usein positiivista palautetta perhetalon toiminnasta.
– Vanhemmat kiittelevät siitä, että on olemassa matalan kynnyksen paikka, johon tulla viettämään aikaa.
Perhetaloja on Helsingissä Sahramin lisäksi Kajuutta Vuosaaressa ja Naapuri Kontulassa. Kätlin näkee perhetalon tärkeänä kohtaamispaikkana.
– Me työntekijät olemme läsnä perheitä varten. Keskustelemme ja kuuntelemme. Esimerkiksi univaje nousee usein keskusteluun täällä vanhempien kanssa. On tärkeää tavata samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä.
Banaanikärpäsen satuja
Perhetalo Sahramin viikko-ohjelmaan kuuluu muun muassa leikkitreffejä, satutuokioita, askartelua, taiteilua, liikettä, loruilua ja musisointia. Perjantaiaamuisin järjestetään perheaamu yhdessä Paavalin seurakunnan kanssa.
Tällä kertaa perheaamussa on paikalla ”Banaanikärpänen”, eli satutäti Elo Lammi Pasilan kirjastosta. Keltaiseen hattuun, pörröiseen jakkuun ja kimalteleviin siipiin sonnustautunut Elo käy perhetalossa kolmen viikon välein.
– Erikoisuuteni on pukeutua sadun mukaan. Tänään surrasin banaanikärpäsenä, ensi kerralla pukeudun siiliksi.
Elon roolivaatteet ovat peräisin omasta kaapista, kirpputorilta ja teatterin rekvisiittavarastosta.
– Lapset rakastavat kostyymejani. Pienetkin jaksavat keskittyä satuun, kun olen pukeutunut vaikkapa Pipsa Possuksi. Tämä on kivaa työtä, sillä pidän lukemisen edistämistä todella merkityksellisenä.
Tärkeä vertaistuki
Perhetalo Sahramissa käy tyypillisesti lapsia vauvasta esikouluikään. Oskarin mukaan pienikin lapsi nauttii toisten seurasta.
– Kun olimme käyneet täällä pari kertaa, Alvar leikki jo reippaasti toisten lasten kanssa, eikä ujostellut. Hän ottaa mallia isommista.
Paitsi lapsille Perhetalo Sahrami tarjoaa seuraa myös vanhemmille. Lasten vanhemmista on tullut Oskarille tuttuja, joita moikataan kadulla.
– Perhetalo Sahramissa on kiva päästä juttelemaan toisten vanhempien ja työntekijöiden kanssa. Jaamme toisillemme vinkkejä lapsiperhearkeen. On myös mukava kuulla, minkälaisia iloja ja haasteita on muissa perheissä, joissa on samanikäisiä lapsia. Tällainen kaikille avoin toiminta on tärkeä vertaistuen muoto.
Oskar suosittelee toimintaa kaikille lapsiperheille.
– Perhetalo Sahrami on kuin toinen olohuone, jossa on rentoa viettää aikaa.
Teksti ja kuvat: Eveliina Lauhio